Supa de orz cu carne de manzat

 

supa-de-orz.jpg

Reteta Supa de orz cu carne de manzat din Categoria Ciorbe si Supe. Afla, cum sa faci cea mai gustoasa Supa de orz cu carne de manzat, o reteta simpla, sanatoasa si foarte gustoasa, pe care ar trebui sa o faci numaidecat.

Pentru astazi am o reteta deosebita de supa, si anume, Supa de orz cu carne de manzat, o supa simpla, satioasa si foarte gustoasa, insa prea putin intalnita la noi, deoarece nu prea se obisnuieste sa se faca supae sau ciorbe cu cereale.

Supa de orz este foarte apreciata in tarile ex-sovietice, mai ales, iarna, unde este folosita, de obicei, carnea de vita, in special, rasolul de vita, pieptul sau costitele de manzat/vitel. Este considerata un preparat de iarna, fiind pregatita mai mult in sezonul rece, toamna-iarna, deoarece iti incalzeste tocmai sufletul si tine si de foame.

Insa foarte apreciata este si in Italia, denumita „Zuppa d’orzo”, ceea ce o deosebeste de supa sovietica este consistenta, este mult mai groasa amintind mai mult de o mancarica, decat de o supa.

Cum am mentionat mai suu, Italienii prefera o supa mai densa, mai groasa, asemanatoare cu o tocana si, fireste, o prepara fara carne, insa cu multe legume, cum ar fi: fideluta, vinete, zucchini, ceapa etc.

Cum se face Supa de orz cu carne de manzat sau vita?

Ingrediente:

  • 700 gr piept de manzat sau rasol (am folosit piept de manzat);
  • 1 ceapa alba medie;
  • 1 morcov;
  • 1 dovlecel mediu;
  • 1 ardei gras sau gogosar rosu;
  • 3 cartofi albi medii sau 2 mai mari;
  • 2-3 rosii sau 100 ml sus de rosii;
  • 2-3 tije de telina (Apio);
  • 1 foaie de dafin;
  • sare;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • 3 linguri de orz;
  • 1 legatura marar verde;
  • 50 gr. parmezan ras

Mod de pregatire:

  1. Mai intai, portionam pieptul de manzat, apoi il spalam bine sub jetul de apa rece.
  • Daca a-ti optat pentru rasolul de manzat sau vita, atunci il veti pune intreg la fiert, umand ca mai apoi sa scoateti carnea de pe os.

2. Luam o oala, preferabul, de inox, adaugam bucatile de piept de manzat, foaia de dafin, piperul negru proaspat macinat si 3-4 l apa rece de la robinet si lasam sa fiarba cca 1,5-2 h. Nu iutati sa strangeti spuma ce se formeaza pana da in clocot.

  • Insa, daca aveti oala sub presiune, atunci carnea de manzat va fi gata in doar 35-40 min.

3. Dupa cca 1 h adaugam orzul, pe care l-am spalat in 2-3 ape, amestecam si lasam sa fiarba in continuare.

4. Spalam bine  legumele, apoi le tocam: morcovii si dovleceii rondele, cartofii in sferturi, ardeiul gras jullien. Tijele de telina le taiem bucati mai mari. Ceapa o curatam de coaja si o lasam intreaga, dupa ce va fierbe dand gust supei, o vom indeparta. Rosiile,dupa ce le-am spalat bine, le curatim de pelita, apoi le tocam cubulete mici sau le puteri da pe razatoarea mare.

 

5. Dupa ce orzul a fiert cca 20 min., adaugam legumele, pe care le-am tocat anterior, lasam sa fiarba cca 5-7 min., apoi adaugam rosiile cubulete. Lasam sa fiarba alte 2-4 min., apoi adaugam uleiul de masline si mararul tocat fin, lasam sa dea un clocot si oprim aragazul. Acoperim cratita cu un capac si lasam sa se odihneasca inainte de a fi servita.

supa-de-orz.jpg

Pofta buna!

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)