Sturion la cuptor in folie

Sturion la cuptor

Sturion la cuptor in folie
sturion-la-cuptor.jpg

Reteta Sturion la Cuptor sau Nisetru cu frunze de telina, ceapa verde, lamaie si pudra de ghimbir din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mareIntra repede sa vezi, cum poti sa faci cel mai bun Sturion la Cuptor cu Telina si Pudra de Ghimbir.

Nisetrul sau Sturionul este un peste foarte scump pe cale de disparitie si protejat prin lege, care nu prea se gaseste in comert; are o carne alba gustoasa si nu are oase, ci doar sira spinarii din cartilaj.

Daca, totusi, ati avut norocul sa gasiti acest peste nobil atunci incercati sa il gatiti la cuptor cu legume si verdeata, cat mai simplu, deoarece este nespus de gustos, aromat si dulce.

Este Sanatos sa Consumi Sturion Gatit la Cuptor?

Cand vine vorba de gastronomie, nimic nu se compara cu savoarea unui sturion proaspat gatit la cuptor. Gustul sau delicat si textura fina fac din acest peste un deliciu culinar cu adevarat remarcabil.

Astazi, vom explora un mod inedit de a pregati Sturionul la cuptor in folie de aluminiu cu telina sau patrunjel verde, usturoi si lamaie pentru a-si pastra toata aroma si suculenta.

Sturionul la cuptor in folie de aluminiu este o optiune culinara sofisticata, sanatoasa si plina de savoare. Acest mod de preparare pastraaza toata aroma si suculenta pestelui, oferindu-i gust de neegalat.

Din  ingrediente simple si un mod simplu de preparare, poti recrea acest deliciu pescaresc chiar in confortul bucatariei tale. Fiind bogat in nutrienti esentiali,

Sturionul la cuptor, este si o optiune sanatoasa pentru intreaga familie. Asadar, nu mai sta pe ganduri si indraneste sa experimentezi pentru a incanta papilele gustative ale celor dragi!

Putin Despre Sturion…

Sturionul este un peste nobil cu o istorie bogata in gastronomie. mult apreciat pentru carnea sa alba, gustoasa si bogata in acizi grasi Omega-3, esentiali pentru sanatatea inimii si a creerului.

Acest peste este considerat o delicatesa in multe culturi gastronomice din intreaga lume, iar modul sau de preparare poate varia in functie de traditia si preferintele fiecaruia.

Este un peste marin de dimensiuni mari, care habiteaza in: Marea Caspica, Marea Azov si Marea Neagra si migreaza pentru reproducere in fluvii, precum: Volga, Don, Bug, Nistri, Nipru,  Dunare etc.

Sturionul poate ajunge pana la 2 m lungime si mai bine de 100 kg greutate si poate trai pana la 100 de ani, insa durata medie de viata este de 50 de ani, in general.

Au fost, insa si unele exceptii, spre exemplu, la inceputul sec. al XIX -lea a fost capturata o femela de mai bine de 7 m lungime si, care cantarea peste 1500 kg.

Am avut ocazia sa mananc acest peste foarte gustos in afara si mi-a placut foarte mult, mai ales, gatit asa simplu la cuptor in folie de aluminiu, ca peste prajit poti manca oricand, dar Nisetru la cuptor mai rar.

Cum Poti Sa Faci Cel Mai Bun Sturion la Cuptor in Folie de Aluminiu?

Ingrediente:

  • 1 sturion de cca 1.5 kg;
  • 1 lamaie medie;
  • 1 capatina de usturoi;
  • 4-5 tije telina verde de tara sau Apio, daca nu va place telina, adaugati patrunjel verde;
  • 2-3 fire ceapa verde;
  • 1/2 lingurita pudra de ghimbir;
  • 1/2 lingurita boia dulce, optional;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • folie de aluminiu pentru impachetat

Mod de Preparare:

  1. Mai inatai, se spala, se sterge cu un prosop de bucatarie Sturionul eviscerat, se pune pe bucata de folie si se freaca peste tot cu sare, piper negru, pudra de ghimbir si ulei de masline.
  2. Se curata, se spala bine sub jetul de apa rece usturoiul, telina si ceapa verde, pentru a indeparta urmele de pamant, apoi se toaca grosier, cum se poate vedea si in poza de mai jos; se spala si se feliaza lamaia.
  3. Dupa ce a fost uns cu condimente si ulei, la exterior si interior, se repartizeaza verdeata si lamaie atat in cavitatea abdominala cat si deasupra pestelui.
  4. Se ridica marginile foliei de aluminiu si se strang bine deasupra formand un portofel urias incat sa nu patrunda aer la interior si ca pestele sa se gateasca in suc propriu.
Nisertu la cuptor in folie de aluminiu
nisetru-in-folie.jpg

5. Se aseaza portofelul cu peste in tava si se da la cuptorul preincalzit la 190 C pentru 35-40 min. depinde de ce tip de cuptor aveti; pestele se gateste repede in comparatie cu carnea de porc sau vita.

6. Dupa cca 25 min se deschide folia deasupra si se mai lasa 10-15 min pana sturionul se rumeneste putin deasupra, deoarece va fi mult mai gustos si mai aromat.

Reteta Sturion in folie cu telina
sturion-la-cuptor.jpg

Sturion la Cuptor – Mod de Servire:

Dupa ce Sturionul este gata, se scoate de la cuptor, se deschide cu grija folia pentru a nu va frige, se transfera pe platoul de servire sau o farfurie intinsa si se decoreaza cu felii de lamaie, patrunjel proaspat si felii de rosii coapte.

Sturionul la cuptor este delicios atat cald, cat si rece. Poate fi servit alaturi de diverse garnituri, precum: cartofi natur, legume trase in unt la tigaie, orez cu legume, orice tip de salata, piure de cartofi si sos de usturoi cu marar verde.

Pentru un plus de prospetime, se poate adauga o salata verde cu dressing de lamaie, miere de albine, piper negru si ulei de masline extravirgin sau ulei de susan.

Acest fel de mancare simplu, gustos si sanatos este perfect pentru cinele elegante de duminica in sanul familiei sau pentru a impresiona musafirii la ocazii seciale.

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Sturion la cuptor -, dati-ne un Share/Like sau acordati-ne o nota buna. Multumim anticipat! 

Pentru a urmari si sustine activitatea, pentru a va bucura cu noi si noi retete, noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Totodata, va recomandam sa vedeti si alte retete ale noastra, precum:

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 26 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...