Sturion la cuptor

Sturion la cuptor in folie
sturion-la-cuptor.jpg

Reteta Nisetru sau Sturion la cuptor cu frunze de telina, ceapa verde, lamaie si pudra de ghimbir din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mareIntra sa vezi, cum poti sa faci cel mai bun Sturion la cuptor cu telina si pudra de ghimbir.

Nisetrul sau Sturionul este un peste foarte scump pe cale de disparitie si protejat prin lege, care nu prea se gaseste in comert; are o carne alba gustoasa si nu are oase, ci doar sira spinarii din cartilaj.

Daca, totusi, ati avut ocazia sa gasiti acest peste atunci incercati sa il gatiti la cuptor cu legume si verdeata, cat mai simplu, deoarece este nespus de gustos, aromat si dulce.

Este un peste marin de dimensiuni mari, care habiteaza in: Marea Caspica, Marea Azov si Marea Neagra si migreaza pentru reproducere in fluvii, precum: Volga, Don, Bug, Nistri, Nipru,  Dunare etc.

Sturionul poate ajunge pana la 2 m lungime si mai bine de 100 kg greutate si poate trai pana la 100 de ani, insa durata medie de viata este de 50 de ani, in general.

Au fost, insa si unele exceptii, spre exemplu, la inceputul sec. al XIX -lea a fost capturata o femela de mai bine de 7 m lungime si, care cantarea peste 1500 kg.

Am avut ocazia sa mananc acest peste foarte gustos in afara si mi-a placut foarte mult, mai ales, gatit asa simplu la cuptor in folie de aluminiu, ca peste prajit poti manca oricand, dar Nisetru la cuptor mai rar.

Cum sa faci cel mai bun Sturion la cuptor in folie de aluminiu?

Ingrediente:

  • 1 sturion de cca 1.5 kg;
  • 1 lamaie medie;
  • 1 capatina de usturoi;
  • 4-5 tije telina verde de tara sau Apio, daca nu va place telina, adaugati patrunjel verde;
  • 2-3 fire ceapa verde;
  • 1/2 lingurita pudra de ghimbir;
  • 1/2 lingurita boia dulce, optional;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • folie de aluminiu pentru impachetat

Mod de preparare:

  1. Mai inatai, se spala, se sterge cu un prosop de bucatarie Sturionul eviscerat, se pune pe bucata de folie si se freaca peste tot cu sare, piper negru, pudra de ghimbir si ulei de masline.
  2. Se curata, se spala bine sub jetul de apa rece usturoiul, telina si ceapa verde, pentru a indeparta urmele de pamant, apoi se toaca grosier, cum se poate vedea si in poza de mai jos; se spala si se feliaza lamaia.
  3. Dupa ce a fost uns cu condimente si ulei, la exterior si interior, se repartizeaza verdeata si lamaie atat in cavitatea abdominala cat si deasupra pestelui.
  4. Se ridica marginile foliei de aluminiu si se strang bine deasupra formand un portofel urias incat sa nu patrunda aer la interior si ca pestele sa se gateasca in suc propriu.
Nisertu la cuptor in folie de aluminiu
nisetru-in-folie.jpg

5. Se aseaza portofelul cu peste in tava si se da la cuptorul preincalzit la 190 C pentru 35-40 min. depinde de ce tip de cuptor aveti; pestele se gateste repede in comparatie cu carnea de porc sau vita.

6. Dupa cca 25 min se deschide folia deasupra si se mai lasa 10-15 min pana sturionul se rumeneste putin deasupra, deoarece va fi mult mai gustos si mai aromat.

Reteta Sturion in folie cu telina
sturion-la-cuptor.jpg

Sfat: Se serveste ca atare sau alaturi de cartofi natur, rosii, sos de usturoi, orice tip de salata, legume trase la tigaie sau gatite la aburi.

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Sturion la cuptor -, dati-ne un Share/Like sau acordati-ne o nota buna. Multumim anticipat! 

Pentru a urmari si sustine activitatea, pentru a va bucura cu noi si noi retete, noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra: Pastrav umplut cu legume in folie de aluminiu.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 24 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...