Ca tot suntem in plin sezon al recoltarii urzicilor si leurdei, macar, sa profitam din plin de vitaminele si mineralele oferite de aceste doua plante miraculoase, care aduc numai si numai beneficii organismului uman.
Mancare de urzici cu leurda de post sau Tocanita de urzici cu leurda este o reteta pe cat de simpla, pe atat de gustoasa si aromata datorita leurdei, potrivita pentru zilele de post.
Reteta de Mancare de urzici cu leurda este o modalitate foarte buna, pentru a profita din plin de proprietatile benefice ale acestor doua plante perene de primavara, cand organismul are mare nevoie de vitamine si minerale.
Pentru ca, am scris despre urzici si despre importanta aceastora in alimentatiea noastra de zi cu zi, voi prepara o delicioasa Mancare de urzici cu leurda, de post.
Cred ca, aceasta reteta simpla si gustoasa este benevenita pentru multe dintre Dvs., fiindca suntem in plin sezon al culegerii fragedelor urzici de padure.
Urzicile pot fi pregatite in mai multe feluri, si anume, in: ciorbe, supe, salate, sufleu-ri, pateuri si in diverse sosuri. Insa, cea mai gustoasa este, fireste, mancarica de urzici, cu aroma data de usturoiul, pe care il adaugam, de obicei sau leurda.
Mancarea de urzici cu leurda se poate prepara in combinatie cu alte ingrediente, precum: lapte, smantana, ou, mamaliga, cu branza, dar este foarte gustoasa si cea de post.
Cum am specificat putin mai sus, Mancarea de urzici de post este la fel de gustoasa si are un gust si o aroma specifice si unice in felul sau ce ne aminteste de primavara si parca ne da puteri.
Pe langa faptul ca este hranitoare, sanatoasa si plina de vitamine si minerale, delicioasa Mancare de urzici cu leurda este si foarte gustoasa, ajuta la intarirea imunitatii, detoxifierea organismului si la purificarea sangelui.
Cu atat mai mult, ca este pregatita in combinatie cu leurda, care, pe langa faptul ca, are proprietatea de a purifica sangele, confera mancarii un plus de savoare si aroma, asemanatoare cu cele ale usturoiului.
Cum sa faci cea mai buna Mancare de urzici cu leurda de post?
Ingrediente:
500 gr urzici;
2 legaturi leurda;
1 ceapa medie;
1 morcov mediu;
3 catei de usturoi sau 3 fire usturoi verde;
1 lingura pasta de tomate;
1 pahar bulion;
1 foaie de dafin;
sare dupa gust;
piper negru proaspat macinat;
1 legatura marar verde;
1 lingura de ulei de masline sau ulei de floarea soarelui
Mancare de urzici cu leurda de post – Mod de pregatire:
Mai intai de toate, alegem si curatam urzicile si leurada sa nu aiba printre ele fire de iarba sau paie, le spalam bine, sub jetul de apa rece.
In paralel, punem la fiert 2-3 l de apa in care vom opari (blansa), ulterior, urzicile, pentru a scapa de perii „muscatori” si a o putea toca fara probleme sau fara teama de a fi piscati.
Tocam cubulete mici legumele: ceapa, morcovii si cateii de usturoi sau le maruntim cu blanderul, daca le vrem mai fine.
Tocam fin leura, iar urzicile le tocam dupa ce le-am oparit (nu-mi plac urzicile date prin blander), pentru a evita urticatiile.
Luam un ceaun, in care adaugam uleiul de masline, si calim legumele (ceapa, morcovii si usturoiul) pe care le-am tocat anterior, apoi, adaugam pasta de tomate si amestecam sa nu se lipeasca de fundul ceaunului.
6. Dupa 2-3 min. adaugam leurda, amestecam si lasam cat sa se inmoaie putin, cca 2-3 min., apoi, adaugam urzicile tocate, amestecam si lasam sa se caleasca alte 2-3 min, amestecand continuu.
Pregatiri finale
7. Cand urzicile s-au calit adaugam: foaia de dafin, piperul negru proaspat macinat, bulionul si sare dupa gust, amestecam totul si lasam sa fiarba, la foc mediu, cca 6-8 min.
Pentru ca, sa pastram cat mai multe vitamine si minerale din urzici, respectiv leurda si a ne bucura din plin de gustul bogat de primavara pe care ni-l ofera aceasta Mancarica de urzici cu leurda.
8. La final, adaugam mararul tocat, lasam sa dea un clocot, oprim focul, acoperim ceaunul cu capac si lasam sa se odihneasca 5 min. inainte de a fi servita cu paine cu coaja crocanta sau cu mamaliga.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Mancare de urzici cu leurda de post -, dati-ne un Share/Like. Multumim!