Mancare de urzici cu leurda de post

mancare de urzici cu leurda
mancare-de-urzici.jpg

Mancare de urzici cu leurda de post din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. Vezi cum sa faci cea mai gustoasa Mancare de urzici cu leurda de post, ca tot suntem in plin sezon al recoltarii urzicilor si leurdei, macar, sa profitam din plin de vitaminele si mineralele oferite de aceste doua plante miraculoase.

Mancare de urzici cu leurda de post sau Tocanita de urzici cu leurda este o reteta pe cat de simpla, pe atat de gustoasa si aromata, datorita leurdei, potrivita pentru zilele de post. Pentru ca, am scris despre urzici si despre importanta aceastora in alimentatiea noastra de zi cu zi, voi prepara o delicioasa mancare de urzici cu leurda, de post. Cred ca, aceasta reteta este benevenita pentru multe dintre Dvs., pentru ca suntem in plin  sezon al culegerii urzicilor.
Urzicile pot fi pregatite in mai multe feluri, si anume, in: ciorbe, supe, salate, sufleu-ri, pateuri si in diverse sosuri. Insa, cea mai gustoasa este, fireste, mancarica de urzici, cu aroma data de usturoiul, pe care il adaugam, de obicei sau leurda.
Mancarea de urzici cu leurda se poate prepara in combinatie cu alte ingrediente, precum: lapte, smantana, ou, mamaliga, cu branza, dar este foarte gustoasa si cea de post. Are un gust si o aroma specifice si unice, in felul sau, ce ne aminteste de primavara.
Pe langa faptul ca este hranitoare, sanatoasa si plina de vitamine si minerale, mancarea de urzici cu leurda, este si foarte gustoasa, ajuta la intarirea imunitatii, detoxifierea organismului nostru, si la purificarea sangelui.
Cu atat mai mult, ca este pregatita in combinatie cu leurda, care, pe langa faptul ca, are proprietatea de a purifica sangele, confera mancarii un plus de savoare si aroma, asemanatoare cu cele ale usturoiului.

Cum sa faci Mancare de urzici cu keurda de post?

Ingrediente:

  • 500 gr urzici;
  • 2 legaturi leurda;
  • 1 ceapa;
  • 2 morcov;
  • 3 catei de usturoi sau 3 fire usturoi verde;
  • 1 lingura pasta de tomate;
  • 1 pahar bulion;
  • 1 foaie de dafin;
  • sare si piper negru;
  • 1 legatura de mara verde;
  • 1 lingura de ulei de masline

Mod de pregatire:

  1. Mai intai, alegem si curatam urzicile si leurada sa nu aiba printre ele fire de iarba sau paie, le spalam bine, sub jetul de apa rece.
  2. In paralel, punem la fiert 2-3 l de apa, in care, vom opari (blansa), ulterior, urzicile.
  3. Tocam cubulete mici: ceapa, morcovii si cateii de usturoi sau le maruntim cu blanderul.
  4. Tocam fin leura, iar urzicile le tocam dupa ce le-am oparit (nu-mi plac urzicile date prin blander).
  5. Luam un ceaun, in care adaugam uleiul de masline si calim legumele (ceapa, morcovii si usturoiul), pe care le-am tocat anterior, apoi, adaugam pasta de tomate si amestecam sa nu se lipeasca de fundul ceaunului.
mancare de urzici cu leurda
mancare-de-urzici.jpg

6. Dupa 2-3 min. adaugam leurda, amestecam si lasam cat sa se inmoaie putin, cca 2-3 min., apoi, adaugam urzicile tocate, amestecam si lasam sa se caleasca alte 2-3 min, amestecand continuu.

mancare de urzici cu leurda
mancare-de-urzici.jpg

7. Cand urzicile s-au calit adaugam: foaia de dafin, piperul negru, proaspat macinat, bulionul si sare, dupa gust, amestecam totul si lasam sa fiarba, la foc mediu, cca 6-8 min., pentru ca, sa pastram cat mai multe vitamine si minerale din din urzici si leurda.

8. La final, adaugam mararul tocat, lasam sa dea un clocot, oprim focul, acoperim ceaunul cu capac si lasam sa se odihneasca 5 min. inainte de a fi servita cu paine cu coaja crocanta sau cu mamaliga.

Daca v-a placut reteta de astazi – Mancare de urzici cu leurda de post -, dati-ne un Share. Multumim! Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns