Urzica, beneficii asupra organismului uman

Urzica articol
urzica-articol.jpg

Urzica, beneficii asupra organismuli uman si contraindicatii un articol din Categoria Articole utile. Ce ar trebui sa stii despre Urzica si importanta acesteia pentru sanatatea noastra.

In postarile anterioare am scris despre leurda, astazi vom vorbi despre una dintre cele mai vechi plante medicinale, si anume, urzica. Este o planta perena, care creste mai peste tot in lume.

Cunoscuta si apreciata inca din Antichitate, pentru proprietatile sale vindecatoare, Urzica sau Urtica dioica, este o planta erbacee, perena care face parte din Familia Urticaceae.

In prezent, in natura exista peste 50 de specii de urzici si cresc, practic, pe tot globul pamantesc, mai ales in paduri, pe langa iazuri. Renumitul medic si farmacolog grec Dioscoride folosea urzica pentru tratarea si eliminarea pietrelor din vizica urinara.

Este o planta care poate atinge inaltimea de pana la 60 cm de culoare verde, cu frunzele in forma ovala, cu marginile zimtate, acoperite cu perisori urticanti, inclusiv, pe tulpina care, daca sunt atinsi, provoaca mancarimi, respectiv basici.

Creste prin locuri necultivate si umbrite precum: campii, paduri, dealuri, munti, izlazuri, dar si in gradinile oamenilor, care le culeg si gatesc diverse bucate simple, mai ales, pe timpului postului mare.

Este o planta medicinala apreciata atat pentru calitatile sale terapeutice, cat si gastronomice, cu o vasta gama de intrebuintari, si anume: gastronomie, medicina, industria farmaceutica si industria cosmetica.

Urzica este o planta bogata in:

  • vitamine: A, B1, B2, C (170-270 mg), K si PP;
  • minerale: calciu, fier, magneziu, siliciu;
  • aminoacizi;
  • carotenoizi;
  • flavonoizi;
  • carbohidrati;
  • saruri minerale;
  • acid formic;
  • clorofila (in frunze 8%);
  • histamina etc.

Insa, sunt folosite tulpinele si radainile, care, de asemenea, sunt bogate in vitamine si minerale; semintele de urzica sunt bogate in uleiuri naturale (32,5%).

Urzica, beneficii si conntraindicatii
despre-urzica.jpg

Urzica, Proprietati terapeutice

Urzica este o planta medicinala timpurie, bogata in vitamine si minerale, de care are nevoie organismul nostru primavara si, cu nenumarate proprietati tamaduitoare, printre care se pot enumera urmatoarele:

  • stimuleaza apetitul si imbunatateste metabolismul;
  • intareste sistemul imunitar; 
  • este un antiseptic natural;
  • are efect detoxifiant, hemostatic, diuretic si laxativ (este indicata in cazul constipatiei);
  • normalizeaza nivelul zaharului din sange, previne si trateaza diabetul zaharat;
  • este un bun antialergen;
  • este eficienta in combaterea anemiei si a reumatismului;
  • stimuleaza cresterea parului si in tareste firul de par, stopand, astfel, caderea parului, dar si protejeaza scalpul;
  • normalizeaza tensiunea arteriala;
  • este eficienta in lupta cu bolile de rinichi, artrita si astmul bronsic;
  • opreste sangerarile nazale si gingivale;
  • are efect cicatrizant si ajuta in tratarea ulcerului, precum si a altor leziuni;
  • trateaza eficient bolile de inima;
  • clorofila din frunzele urzicii are efect stimulant si tonifiant asupra celulelot din tesuturi;
  • calemeaza tusea seaca si este de mare ajutor in cazul bronsitei.  

Contraindicatii:

Ca oricare alta planta medicinala sau medicament, pe langa beneficii, urzica, poate avea si unele efecte adverse, desi putine, totusi exista:
  • Nu este recomandat administrarea pe cale orala, pentru persoanele care sufera de ateroscleroza, hipertensiune, precum si a celor care au un grad ridicat de coagulare a sangelui.
  • De asemenea, nu nu este recomandat consumul ceaiului de urzica pe timpul ierni, deoarece ingroase sangele si poate aduce la aparitia infarctului.
Articol Urzica beneficii
urzica-beneficii.jpg

Intrebuintari: 

Urzica este folosita, practic, in intregime, atat frunzele si tulpina, cat si radacinile, nu se iroseste nimic din aceasta planta miraculoasa, care aduce numai beneficii organismului nostri.
In gastronomie: este folosita in stare proaspata, dar si uscata; sunt folosite, mai mult, frunzele, dar si tulpinele tinere in: ceaiuri, supe, pilaf, produse de panificatie, diverse sosuri si tocanite.
In medicina, industria cosmetologica si cea farmaceutica: este folosita planta in intregime, mai des, in forma uscata, din care se produc diverse creme, samponuri, balzamuri, unguente, tincturi, sapunuri etc.

!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Urzica, beneficii asupra organismului uman -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa cititi si articolul nostru – Stevia, proprietati si contraindicatii.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns