Stevia proprietati si contraindicatii

Stevia, proprietati si contraindicatii

Stevia proprietati si contraindicatii
stevia-proprietati.jpg

Stevia, proprietati si contraindicatii un articol din Categoria Articole utile. Vezi care sunt cele mai importante proprietati ale Steviei de care, cu siguranta, nu stiai.

Conform Wikipedia, Stevia (Rumex alpinus), macrisul cucului sau limba boului este o planta perena de primavara, asemanatoare cu spanacul, insa are un gust mai acru.

Este o planta care creste mai peste tot in Romania si nu numai; originara America de Sud apreciata pentru calitatile sale gustative si, pentru numeroasele beneficii supra organismului uman.

Cunoscuta si apreciata de sute de ani, atat pentru gustul sau dulce-acrisor, cat si, pentru beneficiile sale, stevia, a fost pe larg, intrebuintata in medicina traditionala, iar mai apoi si in gastronomie.

Tocmai datorita nenumaratelor sale beneficii asupra organismului nostru se recomanda consumul steviei, cat mai des posibil in salate, ciorbe, supe, smootie sau sosuri. Este recomandat consumul a 2-3 cani de ceai de stevie, pentru persoanele, care sufera de hipertensiune sau tensiune arteriala.

Stevia este consumata/folosita, practic, in intregine, atat frunzele cat si radacina si semintele, in gastronomie la prepararea ciorbelor, sosurilor si salatelor, dar si in scop medicinal.

Frunzele sunt folosite atat in stare cruda, cat si deshidratate sau fierte: in ceaiuri, omlete, salate, ciorbe, sarmale, sosuri scazute, orez, produse de panificatie si deverse mancaruri.

Bogata in:

  • vitamine A, B2, C, E si K;
  • minerale calciu, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu, seleniu si zinc;
  • proteine;
  • fibre naturale;
  • acid tartric;
  • taninuri;
  • acid oxalic (responsabil pentru gustul acrisor a steviei) etc.

Saraca in calorii, doar 21 kcal per 100 gr, stevia, este indicata in cazul dietelor si a curelor de slabire, mai ales, in stare cruda, adica in salate, smoothie etc.

Stevia proprietati articol
stevia-proprietati.jpg

Stevia Proprietati

  • datorita substantelor active din compozitia sa, stevia, are efecte antiseptice, antiinflamatorii, antimicrobiene si antibacteriene, previne acneea, eczemele si cariile etc;
  • ajuta in cazul diareei;
  • trateaza anemia datorita continutului ridicat de fier;
  • intareste sistemul imunitar slabit dupa iarna gratie vitaminelor si mineralelor pe care le contine;
  • se lupta eficinent cu diabetul de gradele I si II;
  • gratie continutului bogat de vitamine si minerale combate tusea si constipatia;
  • inlatura efectele imbatranirii;
  • este indicata in cazul femeilor, care se afla in perioada de menopauza, luptandu-se eficient cu simptomele climaxului, cum ar fi: durerile de cap, durerile de spate, transpiratie excesiva, bufeuri, previne sangerarea uterina ect.
  • normalizeaza tensiunea arteriala si este eficineta in cazul persoanelor suferinde de hipertensiune; In acest caz, se recomanda utilizarea orala a 60 picaturi de extrect de stevie
  • frunzele puse direct pe rana au efect cicatrizant si antibacterian;
  • este eficienta in cazul hemoroizilor si a fisurilor anale, in acest caz, se foloseste infuzia din stevie, care se aplica direct pe rana, pe o bucatica de vata.

Stevia – Contraindicatii

Ca si oricare alt aliment, stevia, pe langa, beneficii are si unele contraindicatii, cum ar fi:

  • nu este recomandata gravidelor, mamicilor care alapteaza, precum si, bebelusilor, deoarece poate cauza diaree;
  • nu este recomandat consumul prea des, deoarece datorita prezentei ridicate a acidulul oxalic in compozitia sa duce la crearea sarurilor insolubile de calciu;
  • nu este indicata si in cazul persoanelor in a caror organism nu se asimileaza calciul, din aceasta pricina pot aparea probleme medicale legate de dinti si oase; din aceasta cauza nu este indicat copiilor si persoanelor varstnice;
  • nu este indicat in cazul gravidelor, persoanelor care au aciditate gastrica ridicata si a celor care au gastrita si sufera de orice boala a rinichilor.

Intrebuintare

Stevia cunoscuta si apreciata de sute ani, pentru gustul sau dulce-acrisor este pe larg folosita in gastronomie, cum am spus mai sus, la prepararea diverselor mancaruri.

Mancaruri, precum: ciorbe, produse de panificatie, diverse sosuri, prepararea ceaiurilor, dar si in industria cosmetica, avand un puternic efect asupra imbatranirii celulelor.

Pentru a vedea reteta de Ciorba de stevie cu taitei de casa, dati click aici. Daca v-a fost de folos articolul de astazi, dati-ne un Share! Multumim!

Sfat: Va recomandam, inainte de a incepe orice tratament, dieta sau cura de slabire sa cereti, in prealabil, sfatul unui medic specialist.

Click to rate this post!
[Total: 20 Average: 4.8]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...