Reteta File de stavrid pe pat de salata de stevie cu prune din categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare. Un rasfat de zile mari, pentru iubitorii de peste, mai ales, ca azi este dezlegare la peste.
Putin despre stavrid…
Stavridul este un peste rapitor de dimensiuni mici, care poate ajunge pana la 50-60 cm si 1 kg greutate, insa au fost cazuri, cand au fost prinse exemplare de 2 kg.
Familia stavrizilor sau Carangidae, denumirea stiintifica, este foarte ampla, contine peste 140 de specii de peste. Durata de viata a stavrizilor poate ajunde pana la 9 ani.
Are o carne slaba si foarte frageda, cu foarte putine oase, datorita acestui fapt, este considerat un peste dietetic si, care este des recomandat de catre dietologi, respectiv nutritionisti.
Bogat in vitamine A, B1, B2, B6, B9, C, E, PP, minerale calciu, clor, cobalt, cupru, fier, fluor, fosfor, iod, magneziu, mangan, molibden, nichel, potasiu, sulf, zinc; proteine (20%).
Este recomandat consumul carnii de stavrid in cazul: persoanelor cu tulburari metabolice, persoanelor care sufera de hipertonie, in cazul aterosclerozei etc. Este un peste cam subapreciat la noi, nu stiu din ce motive, romanii preferand, mai degraba, macroul si codul.
Sa trecem la reteta…
Cum sa faci cel mai bun File de stavrid pe pat de salata de stevie cu prune afumate?
Ingrediente:
- 2 bucati stavrid prospat sau congelat (1 stavrid per persoana);
- sare;
- faina;
- 1-2 linguri ulei, pentru prajit
Pentru garnitura de salata:
- 2 legaturi de stevie verde;
- 1/4 varza alba;
- 2-3 fire ceapa verde;
- 1 fir usturoi verde;
- 1 lingurita capere in otet;
- 2-3 oua fierte tari;
- 100 gr prune afumate;
- 1 legatura marar verde;
Pentru dressing:
- 1/2 lingurita otet de mere;
- 1/2 lingurita mustar;
- 1/2 lingurita miere de albini;
- 1 lingura ulei de masline extravirgin;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat
Mod de preparare:
- In primul rand, evisceram stavridul, apoi il spalam bine sub jetul de apa rece, pentru a indeparta sangele ramas la interior.
- Defiletam stavridul, cu ajutorul unui cutit cu lama flexibila, care este usor de manuit; obtinem cate doua fileuri frumoase de la fiecare peste.
3. Cum am spus mai sus, stavridul are putine oase, insa, pentru a scapa total de ele, luam un cutit ascutit si taiem carnea, la mijlocul fileului, in forma de V, exact cum se vede in poza de mai jos.
- Dupa, cum puteti observa, la fileul de sus, au fost indepartate oscioarele, insa la cel de jos, nu.
File de stavrid – Pregatim igredientele pentru salata…
4. Curatam si spalam bine stevia, ceapa si usturoiul verde, sub jetul e apar rece, pentru a indeparta orice firicel de pamant sau nisip; lasam sa se scurga de apa, apoi le taiem grosier sau dupa prefeinta ficaruia.
5. Luam un borcan cu capac, in care, adaugam toate ingredientele, pentru dressing, punem capacul si scuturam bine, pana amestecul se ingroasa capatand textura si culoarea unei emulsii.
6. Pentru ca, caperele sunt foarte sarate si acre, pe deasupra, le tinem la desarat in apa rece.
7. Varza o tocam fin; scoatem samburii de la prune si le taiem, dupa preferinta. Luam un bol mare, adaugam stevia, varza tocata, ceapa verde, caperele, prunele si mararul verde.
8. Asezonam cu sare si piper negru simpaticul file de stavrid, apoi il tavalim prin faina si, atat. Luam o tigaie teflonata cu fundul gros, adaugam uleiul, cand uleiul s-a incins bine, adaugam fileul de stavrid,mai intai cu pielea in jos, prajim cate cca 2-3 min, pe fiecare parte sau pana se rumeneste frumos.
9. Adaigam, in bolul cu salata, dressing-ul si ouale fierte, pe care le-am decojit si taiat, intre timp, amestecam cu mare grija toate ingredientele. Nu ne ramane, decat sa montam ingredientele pe platoul de servire sau pe foarfurii si, atata tot.
La final, obtinem un frumos si delicios platou cu file de stavrid, servit pe pat de salata de stevie cu prune afumate, capere si oua fierte; un amestec de texturi si arome, care vă va bucura papilele gustative si va va da o senzatie de bine.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – File de stavrid pe pat de salata de stevie cu prune -, dati-ne un Share/Like.
Pentru a urmari si sustine activitatea, pentru a va bucura cu noi si noi retete, noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Totodata, va recomandam sa vedeti si alte doua retete ale noastra, care imposibil sa nu va placa:
Pofta buna!