File de stavrid pe pat de salata de stevie cu prune

file-de-stavrid.jpg

File de stavrid pe pat de salata de stevie cu prune afumate din categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare. Un rasfat de zile mari, pentru iubitorii de peste!

Putin despre stavrid… 

Stavridul este un peste rapitor de dimensiuni mici, care poate ajunge pana la 50-60 cm si 1 kg greutate. insa au fost cazuri, cand au fost prinse exemplare de 2 kg.

Familia stavrizilor sau Carangidae, denumirea stiintifica, este foarte ampla, contine peste 140 de specii de peste. Durata de viata a stavrizilor poate ajunde pana la 9 ani.

Are o carne slaba si foarte frageda, cu foarte putine oase, datorita acestui fapt, este considerat un peste dietetic si, care este des recomandat de catre dietologi, respectiv nutritionisti.

Bogat in vitamine A, B1, B2, B6, B9, C, E, PP, minerale calciu, clor, cobalt, cupru, fier, fluor, fosfor, iod, magneziu, mangan, molibden, nichel, potasiu, sulf, zinc; proteine (20%).

Este recomandat consumul carnii de stavrid in cazul: persoanelor cu tulburari  metabolice, persoanelor care sufera de hipertonie, in cazul aterosclerozei etc. Este un peste subapreciat la noi, nu stiu din ce motive, romanii preferand, mai degraba, macroul si codul.

Sa trecem la reteta…

Ingrediente:

  • 2 bucati stavrid prospat sau congelat (1 stavrid per persoana);
  • sare;
  • faina;
  • 1-2 linguri ulei, pentru prajit

Pentru garnitura de salata:

  • 2 legaturi de stevie verde;
  • 1/4 varza alba;
  • 2-3 fire ceapa verde;
  • 1 fir usturoi verde;
  • 1 lingurita capere in otet;
  • 2-3 oua fierte tari;
  • 100 gr prune afumate;
  • 1 legatura marar verde;

Pentru dressing:

  • 1/2 lingurita otet de mere;
  • 1/2 lingurita mustar;
  • 1/2 lingurita miere de albini;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • sare si piper negru proaspat macinat

Mod de preparare:

  1. In primul rand, evisceram stavridul, apoi il spalam bine sub jetul de apa rece, pentru a indeparta sangele ramas.
  2. Defiletam stavridul, cu ajutorul unui cutit cu lama flexibila, care este usor de manuit; obtinem cate doua fileuri frumoase de la fiecare peste.

3. Cum am spus mai sus, stavridul are putine oase, insa, pentru a scapa total de ele, luam un cutit ascutit si taiem carnea, la mijlocul fileului, in forma de V, exact cum se vede in poza de mai jos.

file-de-stavrid.jpg
  • Dupa, cum puteti observa, la fileul de sus, au fost indepartate oscioarele, insa la cel de jos, nu.

4. Curatam si spalam bine stevia, ceapa si usturoiul verde, sub jetul e apar rece, pentru a indeparta orice firicel de pamant sau nisip; lasam sa se scurga de apa, apoi le taiem grosier sau dupa prefeinta ficaruia.

5. Luam un borcan cu capac, in care, adaugam toate ingredientele, pentru dressing, punem capacul si scuturam bine, pana amestecul se ingroasa capatand textura si culoarea unei emulsii.

6. Pentru ca, caperele sunt foarte sarate si acre, le tinem la desarat in apa rece.

7. Varza o tocam fin; scoatem samburii de la prune si le taiem, dupa preferinta. Luam un bol mare, adaugam stevia, varza tocata, ceapa verde, caperele, prunele si mararul verde.

8. Asezonam cu sare si piper negru simpaticul file de stavrid, apoi il tavalim prin faina si, atat. Luam o tigaie teflonata cu fundul gros, adaugam uleiul, cand uleiul s-a incins bine, adaugam fileul de stavrid,mai intai cu pielea in jos, prajim cate cca 2-3 min, pe fiecare parte sau pana se rumeneste frumos.

9. Adaigam, in bolul cu salata, dressing-ul si ouale fierte, pe care le-am decojit si taiat, intre timp, amestecam cu mare grija toate ingredientele. Nu ne ramane, decat sa montam ingredientele pe platoul de servire sau pe foarfurii si, atata tot.

La final, obtinem un frumos si delicios platou cu file de stavrid, servit pe pat de salata de stevie cu prune afumate, capere si oua fierte; un amestec de texturi si arome, care va va bucura papilele gustative si va va da o senzatie de bine.

Pentru a vedea reteta de file de macrou la gratar cu legume, dati click aici, unde veti gasi reteta completa cu poze si pasi de urmat.

Pofta buna!

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)