Zacusca de vinete reteta originala ca la ea acasa, o reteta veche de mai bine de 100 de ani, destul de simpla, insa nemaipomenit de aromata si de gustoasa, din Categoria Zacusca si sosuri.
Afla cum sa faci cea mai gustoasa si aromata Zacusca de vinete la ceaun ca la bunica acasa. Gasesti aici reteta completa cu poze, sfaturi si pasi de urmat in a o pregati.
Cum am mentionat putin mai sus, Zacusca de vinete cu ardei copti la ceaun este o reteta foarte veche, asa cum o prepara bunica, pe care, orice gospodina ar trebuie sa o cunoasca. Reteta de Zacusca (Ianie), este o reteta veche de mai bine de 100 de ani, care se prepara in Basarabia dar si, in Bulgaria, se prepara ceva asemanator- Lutenita.
Reteta de Zacusca a fost adusa de catre lipoveni si refugiatii din Basarabia in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Termenul de „zacusca” se trage din limba rusa „zakuska”, ceea ce inseamna „gustare”.
Ca tot veni toamna, m-am gandit, ca ar fi bine sa vin cu o delicioasa retata de Zacusca de vinete, asa cum o prepar eu, am mostenita reteta de la mama, care, la fel, a mostenit-o de la mama sa – bunica.
Este o reteta estrem de gustoasa si usor de facut si se prepara din ceapa, rosii, ardei grasi si vinete coapte, insa la care se mai pot adauga si alte ingrediente, precum: morcov, ciuperci, peste, fasole etc.
Pentru a obtine o zacusca aromata si gustoasa, trebuie sa alegem cu grija legumele, care trebuie sa fie proaspete si bine coapte (rosiile si ardei grasi), pentru a da acea dulceata naturala preparatului.
Insa, cat priveste vinetele, acestea trebuie sa fie tinere, de dorit fara seminte mature maronii, care sunt tari si nu vor da o textura si un gust tocmai placute preparatului final.
Recunosc, este o treaba destul de migaloasa, insa merita sa pierzi o zi, pentru a pregati acest delicioas si rafinat aperitiv, care merita toti banii si, care va prinde bine pe timpul iernii.
4. Incingem uleiul intr-un ceaun sau oala cu fundul gros si calim ceapa amestecand incontinuu, pentru a nu se arde, nu de alta dar v-a capata preparatul un gust amar, cca 5 min sau pana se rumeneste usor.
5. Rosiile le dam pe razatoarea mare sau le taiem cubulete mici.
6. Dupa ce am calit ceapa, adaugam pe rand vinetele coapte si ardeii copti, amestecam, apoi adaigam sucul de rosii, sare si piper dupa gust, amestecam bine.
7. Lasam sa fiarba cca 12-15 minute, la foc mediu spre mic, pentru ca, sa nu se rasfiarba legumele, transformandu-se intr-o mazga neaspectuoasa si deloc gustoasa.
7. Umpleti borcanele curate si uscate cu zacusca fierbinte, abia luata de pe foc, acoperiti borcanele cu capacele, insa fara a le infileta si le dati la cuptor pentru 20-30 min.
8. Le scoateti inca cat sunt fierbinti de la cuptor, infiletati bine capacele, intoarceti borcanele cu fundul in sus, le acoperiti cu o patura groasa si le lasati peste noapte (12 h).
Nota: Gatita urmand pasii de mai sus, Zacusca, va rezista cel putin 2-3 ani la borcan.
Pofta buna! Daca v-a placut reteta de astazi – Zacusca de vinete reteta originala -, dati-ne un Share/Like. Multumim!
Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Aripioare de pui cu smantana si legume la cuptor, care, la fel, contine si vinete.
Spor la treba!
Varza cu Orez de Post sau Orez cu Varza - Reteta Simpa de Varza cu…
Piept de rata la cuptor servit cu slata de sfecla rosie din Categoria Mancaruri cu carne. Intra…
Varza calita cu fasole de post - reteta vegana, gustoasa si sanatoasa - din Categoria…
Rulada de dovlecei cu crema de branza topita cu usturoi si mult marar verde din Categoria…
Salata Macelarului - O explozie de arome intr-un singur bol - o reteta foarte gustoasa…
Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum…