Adjika de casa pentru iarna

Adjika de casa

Adjika de casa pentru iarna
adjika-de-casa.jpg

Adjika de casa pentru iarna sau Adjika sauce – reteta de inspiratie georgiana pentru preparatele din carne si peste – din Categoria Zacusca si sosuri.

Intra acum sa vezi, cum se face cea mai buna Adjika de casa cu ardei iute din ingrediente simple de sezon, cum ar fi: rosii, ardei gras, ardei iute, usturoi, uei, otet etc.

Este o reteta reprezentativa a bucatariei georgiene ( Gruzia ), insa se prepara in intregul spatiul ex-sovietic si nu numai, gratie aromei sale si a gustului dulce-acrisor bine echilibrat.

De obicei, acest sos picant se prepara toamna si se pastreaza in borcanele mici pentru iarna, cand este folosita alaturi de preparatele reci din carne sau peste.Noua ne place Adjika cu mai multe rosii si usor picanta.

Adjika sauce – este un sos georgian (o pasta) pe baza de ardei grasi si ardei iute, usturoi, coriandru etc., insa exista multe alte variante/retete in tarile din fosta URSS, precum Adjika cu mere si/au morcov.

Fiecare tara, fiecare familie isi are propria sa reteta de Adjika, propriile raporturi de ingrediente folosite conform gusturilor familei sale; unele familii mananca mai iute, altele mai putin iute sau deloc.

Adjika reteta cu fierbere – Ingredientele de baza ale acestui sos delicios sunt: rosiile, ardeii grasi si merele dulci-acrisoare. La aceste ingrediente se mai adauga: usturoi, ardei iute, otet, ulei etc.

Imi amintesc, mama facea Adjika in mai multe moduri: cu mere, fara mere, cu morcov, fara morcov si noi, copiii, mancam de zor iarna unsa pe paine sau cu carne sau peste prajit.

Nu am o reteta precisa, nu masor sau cantaresc niciodata ingredientele, cand vine vorba despre acest sos gustos si aromat, pun totul la ochi si de fiecare data imi iese ca la carte sau chiar mai bine, gratie experientei pe care o am.

Cum se face cea mai buna Adjika de casa?

Ingrediente:

  • 2 kg rosii coapte de tara;
  • 1 kg ardei gras rosu;
  • 2-4 ardei iuti rosii, depinde cat de picante va plac sosurile, in general;
  • 3-4 morcovi medii sau 2 mai mari;
  • 4 mere dulci-acrisoare;
  • 1 capatina usturoi romanesc, fiindca este mai gustos si mai parfumat;
  • 50-70 ml otet 9%, depinde cat de acru mancati;
  • 100 ml ulei de floarea soarelui;
  • 3-4 linguri de zahar tos, daca vi se pare sosul prea acru; nu intotdeauna gasim in piata rosii dulci de tara.
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1-2 legaturi corinandru sau patrunjel verde tocat marunt, optional (nu ne omoram dupa coriandru, desi in reteta originala se adauga)

Adjika de casa cu ardei iute – Mod de praparare:

  1. In primul rand, se curata si se spala legumele, apoi se dau prin masina de tocat carne cu sita mica sau robotul de bucatarie. Daca doriti o pasta mai fina atunci dati de doua ori legumele prin masina de tocat.
  2. Compozitia de legume obtinuta se pune la fiert intr-o cratita mare, deoarece, cand va incepe sa fiarba va face multa spuma si ca nu care cumva sa dea pe afara.
  3. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust si se lasa sa fiarba la foc mediu cca 20 min., apoi se adauga otetul si uleiul, se lasa sa mai fiarba alte 1-2 min. dupa care se opreste aragazul.

Cateva sfaturi utile:

  • Nu uitati sa gustati din nou sosul, dupa ce ati adaugat otetul si uleiul, pentru a vedea, daca mai este nevoie de sare, zahar sau otet;
  • Gatita corect, urmand pasii de mai jos, Adjika, va rezisa si 2-3 ani la borcan fara sa isi schimbe aroma sau gustul;
  • Nu adaugati foarte mult ulei atunci cand gatiti Adjika, deoarece va avea un gust gretos si cu timpul va capata un miros de ulei invechit si nu este chiar placut sa il simti atunci cand deschizi borcanul.

 

Reteta georgiana de Adjika
adjika-de-casa.jpg

4. Se distribuie compozitia cat este fierbinte in borcanele curate si uscate, deasupra se pun capacele curate si se dau la cuptor sau se fierb la foc mic pe aragaz.

  • Intr-o cratita incapatoare in care ati asternut un prosop vechi pus in doua, cca 20 – 25 min.
Reteta Adjika georgiana
adjika-pentru-iarna.jpg

5. Dupa ce ati scos borcanele de la cuptor sau din cratita, imediat se infileteaza etansi capacele, se intorc cu fundul in sus, se acopera cu o paturica si se lasa pana a doua zi (10-12 h).

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Adjika de casa -, dati-ne un Share, Like sau acordati-ne o nota. Multumim anticipat!

Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Conopida marinata la borcan.

Pofta buna si spor la treaba!

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...