Gogosari in otet

gogosari-in-otet.jpg

Reteta Gogosari in otet, fara conservanti, din Categoria Conserve. Cum sa faci cei mai gustosi si crocanti gogosari in otet pentru iarna, care vor rezista si 2-3 ani la borcan.

Ca tot suntem in plin sezon al recoltarii a carnosilor si parfumatilor gogosari, am hotarat sa va impartasesc reteta mea de Gogosari la otet, pentru iarna.

Incercati sa preparati gogosarii, dar si alte muraturi, cat mai natural posibil, fara sa folositi conservanti, aspirina sau alte adaosuri nocive, pentru organismul nostru.

Preparati dupa aceasta reteta, gogosarii, vor fi extrem de gustosi, cu un gust dulce-acrisor, aromati, crocanti si rezista foarte mult, chiar si 3-5 ani, daca sunt depozitati corect.

Ingrediente:

  • 2 kg gogosari;
  • 1,5 cana otet din vin alb;
  • 1/2 cana ulei de floarea soarelui;
  • 1 cana zahar tos sau miere de albine;
  • 1 lingura sare;
  • 5-6 foi de dafin sfaramate;
  • 1 lingura boabe piper negru;
  • 1 lingura boabe de mustar;
  • 1 capatina usturoi;
  • 1/2 radacina telina;
  • 3-4 tije de telina

Mod de pregatire:

  1. Gogosarii se taie in doua, se scoate cotorul, se scutura de semintele ramase, apoi se spala sub jetul de apa rece, pentru a indeparta orice urma de pamant, apoi se taie in felii de 2 cm latime, cum se vede in poza de mai jos, sau dupa preferinta fiecaruia.
  2. Separat, intr-un ceaun sau cratita mai mare se pun pe foc: otetul, uleiul, zaharul, sarea, foile de dafin si 1/2 din boabele de piper negru. Se curata de coaja usturoiul si telina; telina se taie bastonase.
  3. Se pregatesc din timp  borcanele si capacele, care trebuie sa fie uscate si curate, in caz contrar, capacele vor exploada (Nu le sterilizez niciodata!).
  4. Cand marinada da in clocot se adauga gogosarii, in transe, deoarece daca vom pune mai multi, marinada se va raci putin si gogosarii se vor inmuia. Se lasa sa se blanseze cate 2-3 min, apoi se scot, cu ajutorul unei spumiere, se pun in borcane, scuturand din cand in cand borcanul, pentru a se aranja cat mai compact.
gogosari-in-otet,jpg

5. Se punin borcane un strat de gogosari, apoi cateii de usturoi, bucati de radacina de telina, frunze de telina, bucati de hrean, boabe de mustar, care vor mentine gogosarii tari/crocanti, si boabe de piper negru.

6. Dupa ce se umpla borcanele, se toarna marinada fierbinte deasupra, se pun capacele, fara sa se infileteze, apoi se sterilizeaza 15-20 min la cuptor (50-60 C), pentru a fi mai siguri, ca nu vor „exploada”

7. Dupa sterilizare se scot borcanele inca fierbinti de la cuptor si se infileteaza etans capacele, se intorc cu fundul in sus, se acopera cu prosoape sau cu o paturica si se lasa, pentru 12 h sau peste noapte.

Sfat: Gogosarii gatiti dupa reteta mea, pe care o prepar de ani de zile, rezista foarte mult, cum am mentionat mai sus, chiar si 5 ani, problema este ca ar trebui consumati in maxim 3 ani, deoarece uleiul folosit la marinada isi va schimba atat gustul, cat si mirosul.

Spor la treaba!

Comentari