Gogosari in otet

Gogosari in otet reteta gcu miere de albine
gogosari-in-otet.jpg

Reteta Gogosari in otet cu miere de albine, crocanti si aromati, fara conservanti ca la mama acasa din Categoria Muraturi. Afla cum poti sa faci cei mai gustosi si crocanti Gogosari in otet pentru iarna cu miere de albine, care vor rezista si 2-3 ani la borcan.

Ca tot suntem in plin sezon al recoltarii carnosilor si parfumatilor gogosari, am hotarat sa va impartasesc reteta mea de Gogosari la otet crocanti, aromati si cu un gust dulce-acrisor, pentru iarna.

Este o reteta simpla, usor de facut si nici nu ai nevoie de prea multe cunostinte in ale muraturilor, trebuie sa pregatesti toate ingrientele ca sa le ai la indemana si atunci nu vor aparea probeme.

Incercati sa preparati muraturile si toate consevele de casa cat mai natural posibil, fara sa folositi conservanti, aspirina sau alte adaosuri nocive, pentru organismul nostru.

Preparati dupa aceasta reteta, gogosarii, vor fi extrem de gustosi, cu un gust dulce-acrisor, aromati, crocanti si rezista foarte mult, chiar si 3-5 ani, daca sunt depozitati corect.

Cum sa faci cei mai buni Gogosari in otet cu miere de albine?

Ingrediente:

  • 2 kg gogosari rosii;
  • 1,5 cana otet din vin alb;
  • 1/2 cana ulei de floarea soarelui;
  • 1 cana zahar tos sau miere de albine;
  • 1 lingura sare grunjoasa pentru muraturi si nu din cea iodata sau sare de mare;
  • 5-6 foi de dafin sfaramate;
  • 1 lingura boabe piper negru;
  • 1 lingura boabe de mustar;
  • 1 capatina usturoi;
  • 1/2 radacina telina;
  • 3-4 tije de telina

Sfat:

  • Intotdeauna, cand incercati o reteta noua de muraturi pe baza de marinada incercati sa gustati marinada pentru a vedea, daca mai trebuie ceva: sare, miere/zahar  sau otet;
  • Noua ne plac asa gogosarii, insa dvs. poate va plac un pic mai sarati, mai dulci sau mai acrisori.

Mod de pregatire:

  1. In primul rand, se taie gogosarii in doua, se scoate cotorul, se scutura de semintele ramase, apoi se spala sub jetul de apa rece, pentru a indeparta orice urma de pamant.
  2. Se taie in felii de 2 cm latime, cum se poate vedea in poza de mai jos, sau dupa preferinta dvs.
  3. Separat, intr-un ceaun sau cratita mai mare se pun pe foc: otetul, uleiul, zaharul, sarea, foile de dafin si 1/2 din boabele de piper negru. Se curata de coaja usturoiul si telina; telina se taie bastonase.
  4. Se pregatesc din timp  borcanele si capacele, care trebuie sa fie uscate si curate, in caz contrar, capacele vor exploada (Nu le sterilizez niciodata!).
  5. Cand marinada da in clocot, se adauga gogosarii, in transe, deoarece daca vom pune mai multi, marinada se va raci putin, vor sta prea mult in marinada si se vor inmuia prea mult.
  6. Se lasa sa se blanseze cate 2-3 min, apoi se scot, cu ajutorul unei spumiere, se pun in borcane, scuturand din cand in cand borcanul, pentru a se aranja cat mai compact.
Reteta gustoasa Gogosari in otet
gogosari-in-otet,jpg

Aranjarea gogosarilor in borcane

6. Se aseaza in borcane un strat de gogosari, apoi cateii de usturoi, bucati de radacina de telina, frunze de telina, bucati de hrean, boabe de mustar, care vor mentine gogosarii tari/crocanti, si boabe de piper negru.

7. Dupa ce se umpla borcanele, se toarna marinada fierbinte deasupra, se pun capacele, fara sa se infileteze, apoi se sterilizeaza 15-20 min la cuptor (50-60 C), pentru a fi mai siguri, ca nu vor „exploada”

8. Dupa sterilizare se scot borcanele inca cat sunt fierbinti de la cuptor si se infileteaza etansi capacele, se intorc cu fundul in sus, se acopera cu prosoape sau cu o paturica si se lasa, pentru 12 h sau peste noapte.

Sfat: Gogosarii gatiti dupa reteta mea, pe care o prepar de ani de zile, rezista foarte mult, cum am mentionat mai sus, chiar si 5 ani, problema este ca ar trebui consumati in maxim 3 ani, deoarece uleiul folosit la marinada isi va schimba atat gustul, cat si mirosul.

!!! Daca v-a fost de folos reteta noastra – Gogosari in otet -, dati-ne un Share/Like. Multumim! 

Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Castraveti marinati la borcan cu mustar.

Spor la treaba!

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...