Zacusca de vinete reteta originala

zacusca-de-vinete.jpg

Zacusca de vinete reteta originala din Categoria Zacusca si sosuri. Cum sa faci cea mai gustoasa si aromata Zacusca de vinete la ceaun, ca la ea acasa. Gasesti reteta completa aici cu poze si pasi de urmat!

Zacusca de vinete la ceaun reteta originala veche de 100 de ani, asa cum o prepara bunica, pe care, orice gospodina ar trebuie sa o cunoasca.

Reteta de Zacusca este o reteta veche de mai bine de 100 de ani, care se prepara in Basarabia, dar si, in  Bulgaria, se prepara ceva asemanator- Lutenita.

Reteta de Zacusca a fost adusa de catre lipoveni si refugiatii din Basarabia in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Termenul de „zacusca” se trage din limba rusa „zakuska”, ceea ce inseamna „gustare”.

Ca tot veni toamna, m-am gandit, ca ar fi bine sa vin cu o delicioasa retata de Zacusca de vinete, asa cum o prepar eu, am mostenita reteta de la mama, care, la fel, a mostenit-o de la mama sa – bunica.

Este o reteta estrem de gustoasa si usor de facut si se prepara din ceapa, rosii, ardei grasi si vinete coapte, insa la care se mai pot adauga si alte ingrediente, precum: morcov, ciuperci, peste, fasole etc.

Pentru a obtine o zacusca aromata si gustoasa, trebuie sa alegem cu grija legumele, care trebuie sa fie proaspete si bine coapte (rosiile si ardei grasi), pentru a da acea dulceata naturala preparatului.

Iar cat priveste vinetele, acestea trebuie sa fie tinere, de dorit fara seminte mature maronii, care nu vor da o textura tocmai placuta preparatului.

Recunosc, este o treaba destul de migaloasa, insa merita sa pierzi o zi, pentru a pregati acest delicioas si rafinat aperitiv, care merita toti banii si, care va prinde bine pe timpul iernii.

Cum se prepara Zacusca de vinete?

Pentru a pregati cea mai gustoasa reteta de Zacusca de vinete dupa reteta originala, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente simple:

  • 1 kg ceapa alba si rosie;
  • 2 kg ardei grasi rosii si verzi, pentru culoare;
  • 3 kg vinete tinere fara seminte;
  • 1, 5 kg rosii bine coapte;
  • sare;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1-2 lingura de zahar tos sau miere naturala de albine, la nevoie, pentru a contrabalansa acreala, daca sunt rosiile mai acre;
  • 1 cana de ulei de floarea soarelui sau de masline 

Mod de pregatire:

  1. Spalam si punem la copt pe flacara de la aragaz sau afara la carbuni vinetele si ardeii grasi.
  • Nu imi plac si nu folosesc niciodata vinetele si ardeii grasi copti la cuptor, prefer aroma de fum, asa gateau bunicile noastre, care nu va face, decat sa imbogateasca gustul preparatului.

2. Cat se coc vinetele si ardeii grasi tocam ceapa cubulete sau solzisori, dupa ce am curatat-o si splat-o bine.

3. Curatam de coaja, cu ajutorul unui cutit din inox, vinetele si ardeii grasi, care dupa ce s-au copt se pun intr-o punga curata de plastic, pentru a se curata mai usor, apoi ii tocam marunt sau ii dam prin masina de tocat carne, dupa preferinta fiecaruia.

  • Pentru a usura considerabil curatarea ardeilor copt, ii punem imediat, cum ii luam de pe flacara intr-o punga curata de plastic.
  • Ideal ar fi, sa lasam vinetele sa se scurga de sucul amarui.

4. Punem ueiul intr-un ceaun, cand s-a incins, adaugam ceapa, o calim amestecand incontinuu cca 5 min sau pana se rumeneste usor.

zacusca-de-vinete.jpg
  • Aveti grija sa nu, care cumva, sa se arda, pentru ca, atunci zacusca va capata un gust amarui, deloc placut pentru papilele gustative.

5. Rosiile le dam pe razatoarea mare sau le taiem cubulete mici.

6. Dupa ce am calit ceapa, adaugam pe rand vinetele coapte si ardeii copti, amestecam, apoi adaigam sucul de rosii, sare si piper dupa gust, amestecam bine. Lasam sa fiarba cca 15-20 de minute, la foc mediu spre mic, pentru ca, sa nu se rasfiarba legumele, transformandu-se intr-o mazga.

zacusca-de-vinete.jpg

7. Umpleti borcanele curate si uscate cu zacusca fierbinte, abia luata de pe foc, acoperiti borcanele cu capacele, insa fara a le infileta si le dati la cuptor pentru 20-30 min. dupa care infiletati bine capacele, intoarceti borcanele cu fundul in sus, le acoperiti cu o patura groasa si le lasati peste noapte.

zacusca-de-vinete.jpg

Nota: Gatita urmand pasii de mai sus, Zacusca de vinete, va rezista cel putin 2-3 ani.

Pofta buna!

Comentari