Articol Capsunile,10 beneficii

Capsunile, 10 beneficii importante

Articol Capsunile,10 beneficii
capsunile.jpg

Capsunile, 10 beneficii importante ale consumului de capsuni un articol interesant despre Capsuni, precum si, beneficiile acestora asupra organismului uman din Categoria Articole utile.

Afla, care sunt cele  mai importante 10 motive pentru care ar trebui sa consumi cat mai des capsuni. Nu cred, ca exista persoane carora sa nu le placa aceste fructe dulci si super-aromate.

Conform Wikipedia, Fragaria, este o planta din familia trandafirului – Rosaceae – cunoscuta in popor sub numele de capsuna si mult apreciata atat pentru gust, cat si, pentru parfumul inconfundabil de nedescris.

In natura exista mai bine de 20 de soiuri de capsuni si multe alte soiuri hibride, care sunt mai usor de cultivat, rezistente la boli si la daunatori in comparatie cu soiurile veritabile de capsuni.

Capsunile, sunt, probabil, cele mai gustoase si parfumate fructe de pe pamant, care sunt intrecute, vorbim ca si parfum, doar de catre micutele si delicioasele fragute de padure.

Foarte gustoase, parfumate si sarace in calorii (35-50 kcal/100 g), insa foarte bogat in vitamine, minerala, fitonutrienti, capsunile, sunt recomandate in cazul persoanelor, care sunt la dieta sau tin o cura de slabire, deoarece, insala foamea si, pe deasupra, nu ingrasa.

1. Capsunile – Ce contin capsunile?

Bogate in:

  • vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, PP;
  • minerale: calciu, fier, fluor, magneziu, mangan, potasiu si iod;
  • zaharuri naturale;
  • apa;
  • fibre naturale;
  • antioxidanti (acid elagic, luteina, zeaxantina etc.);
  • flavonoizi etc. 

 

Capsunile, 10 beneficii articol
capsunile-10-beneficii.jpg

2. Capsunile Beneficii. De ce ar trebui sa consumam capsuni?

  1. Intaresc sistemul imunitar. Datorita continutului ridicat de vitamina C, capsunile, asigura aproximativ 50% din necesarul zilnic, asa ca, pe langa faptul ca, sunt foarte gustoase mai sunt si foarte sanatoase.
  2. Lupta cu infectiile, inflamatiile si contribuie la eliminarea radicalilor liberi din organism. Responsabile sunt: vitaminele C, A si E, care, cum am mentionat putin mai jos sunt foate buni antioxidanti;
  3. Scad nivelul de colesterol rau din sange. Consumul capsunilor, desi doar primavara, reduce considerabil riscul aparitiei unui infarct ( cu pana la 32% ) si impiedica depunerea lipidelor pe peretii vaselor de sange.
  4. Lupta cu imbatranirea prematura, rescetiv aparitia ridurilor. Datortia continutului ridicat de vitamina C, care, in acelasi timp, este si un bun antioxidant, eficient in lupta cu imbatranirea, desigur, in combinatie cu vitaminele A si E.
  5. Lupta eficient cu unele tipuri de cancer. Acest lucru se datoreaza, in mare parte, continutului ridicat de antioxidanti, in special, acidului elagic si luteinei.
  6. Normalizeaza tensiunea arteriala, respectiv ritmul cardiac. Acest lucru se datoreaza, in special, potasiului din compozitia capsunilor.
  7. Ajuta la intarirea oaselor sia dintilor si previn, totodata, aparitia cariilor. Responsabil pentru acest lucru este fluorul, care se regaseste atat in oase cat si in dinti ca si componenta a acestora.
  8. Contribuie la formarea globulelor rosii din sange (eritrocite). De mici copii stim cu totii, ca fructele rosii contin fier, care ajuta la formarea eritrocitelor din sange.
  9. Protejeaza ochii, respectiv vederea, impotriva radiatiilor solare si ne feresc de cataracta.  Si in acest caz, responsabili sunt antioxidantii din capsuni (vitminele A, C si E).
  10. Se lupta cu depresia si insomnia. Vitamina B9 (acidul folic) impiedica homocisteina sa se dopoziteze in organism, care odata depozitata va afecta secrtetia hormonilor responsabili de starea de bine si somn ( serotonina, dopamina si noradrenalina).

3. Cum sa alegem corect capsunile?

Capsunile, pot fi gasite pe tot parcursul anului in magazine si supermaketuri, insa sezonul lor este primavara-vara, fiindca incep sa se coaca pe la sfarsitul lunii mai si tin pana pe la sfarsitul lunii iunie – inceputul lunii iulie.

Cand mergeti in piete sau supermaketuri, pentru a cumpara capsuni, incercati sa le alegeti pe cele care sunt de culoare rosie stralucitoare fara pete verzi, dovada, ca nu sunt bine coapte si, ca vor fi cam acrisoare.

Daca sunt proaspete, atunci rezista 1-2 zile la frigider, insa pot fi pastrate si la congelator depozitate in pungute speciale de plastic sau cutii de plastic si cand aveti nevoie scoateti cate o punguta.

Important este, inainte de a le dopozita la frigide, sa le alegeti pe cele stricate sau care au urme de mucegai, nu de alta, insa se vor strica si restul si este mare pacat sa le aruncati apoi pe toate la gunoi.

4. Intrebuintare

Delicioasele capsuni pot fi folosite, atat in stare proaspata (cruda) la prepararea salatelor, sucurilor, smootie, inghetatei etc., cat si, la prepararea compoturilor, gemurilor, dulcetii, marmeladei, prajiturilor, kissel etc.

Imi place foarte mult sa consum iaurt grecesc cu capsuni si miere de albine, asa ca, incercati sa evitati cat mai mult posibil iaurturile cu fructe din comert si preparatile singuri acasa, sunt mult mai sanatoase.

5. Efecte adverse

Deoarece, ceea ce gasim noi in piete si supermaketuri sunt capsuni de cultura, adica, mai mult ca sigur, sunt stropite cu te miri ce susbstante, nu chiar sanatoase pentru om, pot aparea si unele efecte adverse:

  • alergii: iritatii, eczeme, eruptii cutanate, umflarea buzelor si a limbii etc.;
  • tulburari gastro-ntestinale: diaree;
  • dureri de cap etc.

!!! Daca v-a placut articolul de astazi – Capsunile, 10 beneficii importante -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa cititi si articolul nostru: Perele, intaresc imunitatea si normalizeaza tensiunea.

Click to rate this post!
[Total: 8 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...