Dovleacul si beneficiile sale articol

Dovleacul si beneficiile sale

Dovleacul si beneficiile sale articol
dovleacul-beneficii.jpg

Dovleacul si beneficiile sale un articol din Categoria Articole utile. Dovleacul, cele mai importante 10 beneficii terapeutice ale vedetei toamnei tarzii. Intra sa vezi, care sunt beneficiile dovleacului, cu siguranta, nu le stiai pe toate.

Incepand cu luna august tarabele din piete, dar si, supermaketurile sunt pline cu dovleac, acest fruct minunat pe care nu intamplator ni-l ofera natura si de care ar trebui sa profitam din plin.

Incercati sa introduceti in dieta dvs. si a familiei dvs., mai ales, daca aveti copii aflati in procesul de creste, deoarece este un fruct bogat in nutrienti, care nu fac altceva decat sa aduca nenumarate beneficii sanatatii noastre.

Dincolo de gustul si aroma placute pe care le are, dovleacul, este plin de nutrienti, care contribuie la:

  • intarirea sistemului imunitar;
  • normalizarea tensiunii arteriale;
  • imbunatatirea functionarii sistemului cardio-vascular si
  • la reducerea nivelului de colesterol din sange
Dovleacul, vedeta si simbolul toamnei, este o planta erbacee cu tulpina flexibila si agatatoare, care face parte din familia Cucurbitaceae. Inrudit cu: dovlecelul, pepenele si castravetele; fructul poate fi de forma sferica sau ovoidala de culoare verde, alba, gri sau portocaliu – intens.
Originar din America de Sud, in Europa a ajuns abia la sfarsitul sec. al XVI – lea, dovleacul, este apreciat pentru aroma sa proaspata si invioratoare, dar si, pentru calitatile sale nutritive si este cultivat mai peste tot in lume.
In gastronomie sunt folosite atat pulpa carnoasa, care poate fi de culoare galbena sau portocalie cat si semintele, crude sau prajite. In unele tari (Italia) sunt folosite si florile carnoase, care sunt umplute si, apoi prajite in baie de ulei.
Dovleacul si beneficiile sale articol
dovleacul-si-beneficiile.jpg

Compozitie

Este un fruct bogat in:
  • antioxidanti;
  • vitamine A, C, E, B1, B3, B6, B9 (acidul folic);
  • minerale: zinc, magneziu, calciu, potasiu, fier, mangan;
  • carbohidrati;
  • acizi grasi esentiali, precum, Omega 3 si Omega 6 (acid linoleic);
  • flavonoizi polifenolici;
  • fibre naturale;
  • luteina

Beneficiile dovleacului

Vitamina C, intareste sistemul imunitar si ne protejeaza de raceala si virozile sezoniere, nu inzadar, mama natura ne ofera aceast fruct bogat in nutrienti tocmai toamna, cand organismul are mare nevoie, pentru a se pregati pentru iarna.
Calciul intareste sistemul imunitar, oasele, dantura si contribuie la buna functionare a muschilor, de aceea, este recomandat sa fie inclus in dieta copiilor aflati in crestere.
Potasiul normalizeaza tensiunea arteriala, protejeaza inima si reduce riscul producerii unui infarct, dar si, reduce nivelul asa-zisulului „colesterol rau” din sange.
Fibrele narurale ajuta la digestie si protejeaza mucoasa colonului, astfel, previne aparitia cancerului de colon, dar regleaza si glicemia, de aceea, este recomandat persoanelor care sufera de diabet zaharat.
Pentru persoanele care sufera de diabet este recomandat sa consume dovleacul in stare cruda sub forma de suc sau in salate.  Totodata, asigura o buna functionare a digestiei si previne aparitia bolilor cardiovasculare.
Provitamina A ofera o buna protectie antioxidanta, previne aparitia ridurilor si reda stralucirea naturala a tenului, astfel, inlaturand semnele imbatranirii.
Vitaminele din grupul B, numite si „prietenii creerului”, au grija de sanatatea nostra mintala, dar si de sistemul nervos; vitamina B9, esentiala in dezvoltarea si functionarea organismului,  este prescrisa, mai ales, femeilor in timpul sarcinei.
Semintele au un continut ridicat de zinc si magneziu, de aceea sunt recomandate persoanelor care sufera de afectiuni ale vizicii urinare si a prostatei, dar ajuta si la eliminarea parazitilor intestinali (uleiul din semintele de dovleac).

Uleiul  de dovleac, extras din seminte, are efect laxativ si este recomandat in cazul constipatiei, dar si, ajuta la elimenarea parazitilor intestinali, de aceea este administrat, in special, copiilor, dar si, animalelor in vederea eliminarii parazitilor.

Dovleacul si beneficiile sale terapeutice
dovleacul.jpg

Dovleacul, proprietati terapeutice

Printre proprietatile terapeutice ale Dovleacului pot fi enumerate urmatoarele:

  1. Antioxidant, deoarece protejeaza celulele impotriva imbatranirii odata cu inaintarea in varsta si previne aparitia ridurilor;
  2. Reduce considerabil riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si regleaza tensiunea arteriala. Acest lucru se datoreaza, in principal, antioxidantilor, dar si, potasiului, vitaminei C si fibrelor naturale din compozitie.
  3. Intareste sistemul imunitar. Acest lucru se datoreaza, in specil, Vitaminei C, care stimuleaza produceara leucocitelor, beta-carotenului, care este transformat de catre organism in vitamina A si, care, de asemenea, contribuie la intarirea sistemului imunitar, dar si Vitamine E.
  4. Regleaza nivelul colesterolului rau (LDL) din organism. Datorita antoxidantilor, care impiedica formarea si depunearea colesterolului pe peretii vaselor de sange, si fibrelor solubile.
  5. Antiiflamator;
  6. Dovleac, diuretic;
  7. Laxativ;
  8. Detoxifiant;
  9. Sedativ, de aceea, este recomandat persoanelor care sufera de insomnie. Acest lucru se datoreaza triptofanului, unul dintre cei 8 aminoacizi esentiali, care are rolul de a secreta serotonina, un hormon, care contribuie la reglarea starii de spirit, dar si, actioneaza ca si somnifer natural.
  10. Are efect anticancerigen, datorita betacotenului prezent in compozitia sa, previne aparitia cancerului la plamani, sani, colon si prostata;
  11. Este recomandat persoanelor care sufera de diabetul zaharat, deoarece regleaza glicemia;
  12. Semintele de dovleac reduc nivelul colesterolului din organism;
  13. Uleiul din semintele de dovleac ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, de aceea, este recomandat  copiilor.

Intrebuintari

Sarac in calorii – 30 kcal per 100 g – este recomandat persoanelor care tin cura de slabire sau dieta, totodata, ajuta si la detoxifierea organismului. Poate fi consumat atat in stare cruda, cat si  sub forma de: suc, supe, copt, gem, la diverse sosuri, fiert cu orez, in placinte si prajituri etc.

Dovleacul copt este un deliciu, pe langa aroma si gustul placut dulceag si unic in felul sau, dovleacul copt, abunda de fibre naturale, minerale si vitamine, care nu fac altceva, dacat sa aduca numeroase beneficii organismului uman.

Contraindicatii

Ca si oricare alt fruct sau leguma si dovleacul are contraindicatii, putine, dar, totusi exista. Neste recomandat consumul de dovleac in stare cruda anumitor categorii de persoane, si anume;

  • persoanelor, care sufera de ulcer gastric sau gastrita si
  • diabet zaharat in stare avansata

Cat rezista dovleacul?

Este un fruct, care poate fi pastrat aproape un an, daca este ferit de inghet; au fost ani cand am reusit sa ii pastez in apartament pana in luna august, adevarul este ca pulpa devenise un pic cam fibroasa in partea de sus, in rest s-a pastrat bine.

!!! Daca v-a placut articolul de astazi – Dovleacul si beneficiile sale -, dati-ne un Share/Like. Ajutati-ne sa crestem. Multumim!
Totodata, va recomandam sa cititi si un alt articol al nostru – Usturoiul echilibreaza tensiunea arteriala.
Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...