Blinele cu gem de cirese

blinele-cu-gem.jpg

Blinele cu gem de cirese, reteta bunicii veche de peste 100 de ani, din Categoria Mic dejun. Afla, cum sa faci cele mai delicioase Blinele rusesti cu gem de cirese.

Ce poate fi mai bun la micul dejun, decat niste blinele cu gem de cirese, servite alaturi de un ceai negru infuzat la ceainic. Blinelele, oladiy sau nalanghite sunt o specialitate a bucatariilor traditionale rusesti si ucrainene, probabil, cu cele mai vechi radacini.
La inceputuri, blinelele,  erau facute doar de cei saraci, ca aveau in casa faina, oua, zer sau lapte batut si dulceata din belsug, insa cu timpul au capatat au devenit foarte populare, fiind nelipsite de pe mesele bogatasilor (mosierilor), mai ales, la micul dejun sau la cina si, care erau servite alaturi de omniprezentul ceai negru rusesc infuzat la samovar sau ceainic.
Pe atunci nu erau duciuri, iaurturi sau alte gustari, cum sunt in zilele noastre, insa copiii voiau mai tot timpul sa rontaie ceva, asa ca, bunicutele de pe la tara, inventive fiind, au creat aceasta reteta simpla, din ingrediente simple si accesible oricui si care tinea de foame copiilor zburdalnici de pe atunci.
In prezent, se gatesc mai peste tot in spatiul post-sovetic, unde sunt servete la micul dejun sau la cina alaturi de o cana de ceai negru infuzat la ceainic. In sudul Basarabiei sunt numite nalangate. Blinele sunt diferite de clatite, au un gust foarte bun, o aroma aparte si le plac foarte mult copiilor, mai ales, cu gem de casa.

Cum se fac Blinelele rusesti cu gem?

Ingrediente:

  • 300 ml zer, lapte batut sau lapte dulce; !!! Daca tineti post, atunci le putetii face pe baza de apa si fara ou, fireste.
  • 1-2 oua de tara;
  • 1/3 lingurita bicarbonat stins in 1 lingurita de otet;
  • 250 gr. faina de grau tip 000;
  • un praf de sare;
  • zahar tos, optional;
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare:

  1. Intr-un vas sau bol batem, mai intai, oul, apoi adaugam zerul si sarea, urmate de faina de grau; peste faina se adauga bicarbonatul stins in otet si se amesteca bine, pentru a nu se forma cocoloase obtinem un aluat de consistenta unei smantani mai groase.
blinele-cu-gem.jpg

2. Luam o tigaie teflonata, adaugam ulei (nu foarte mult), cand uleiul s-a incins, adaugam cu lingura din compozitia obtinuta, le prajim cate 2-3 min. pe fiecare parte sau pana se rumenesc frumos, dupa cum se vede in poza de mai jos.

blinele-cu-gem.jpg

Nota: Am servit aceste pufoase si gustoase blinele cu gem de cirese si gem de pepene verde, de asemenea,  tot atat de bine, se pot servi cu: smantana, miere de albine, unt, unt de arahide, sirop sau topping de orice fel etc.

  • Aluatul, se poate face si pe baza de lapte, apa (cele de post, fara ou) dar si cu drojdie. Cand sunt facute pe baza de lapte batut, vor iesi mai grase, deoarece, laptele batut absoarbe mai multa grasime, de aceea, am optat pentru zer, care este o alternativa mai sanatoasa la laptele batut.
  • De obicei, blinelele sunt servite la micul dejun cu smantana sau dulceata de visine, alaturi de o cana de ceai negru.
Pofta buna!

Comentari