Lasagna de casa cu salata

Reteta culinara Lasagna de casa cu salata de varza rosie din Categoria Aperitive si Salate de casa. Cum se face Lasagna cu sos Ragu si sos Bechamel, vezi reteta pas cu pas.

Lasagna este o preparat clasic reprezentativ al bucatarie italienesti foarte gustoasa si, mai nou, foarte populara mai peste tot in lume, fireste, dupa pizza, in cele mai selecte restaurante. 

In Italia nu exista sarbatoare (festa), unde sa nu fie facuta si servita Lasagna de casa cu mult sos Ragu, sos alb (Bechamel), cascaval si parmezan de ti se topeste in gura de gustoasa si suculenta ce este.

Foile, pentru Lasagna, de obicei, sunt cumparate din comert in stare uscata (sub forma de paste late – foi), putine gospodine mai stau sa faca foile manual cu oua, mai de graba, prefera sa le cumpere gata facute si sa le fearba inainte.

Au stiut emigrantii italienii sa isi valorifice felurile traditionale de mancare mai peste tot in lume, unde sunt apreciate si servite in cele mai cunoscute restaurante.

Pe langa reteta clasica obisnuiesc sa prepar Lasagna si asa, cum se vede in poza de mai sus, putin altfel, ca pe o placinta, o fac doar din 4 foi si nu 6, cum obisnuiesc la cea clasica, iese mai crocanta, iar gustul este de-adevaratelea demential, ceva intre lasagna, placinta si pizza.

Cum se face Lasagna de casa?

Ingrediente:

Pentru sosul Ragu:

  • 300 gr. carne tocata amestec porc si vita;
  • 1 ceapa medie;
  • 1 morcov mediu;
  • 1-2 tije apio (telina);
  • 200-300 ml bulion de rosii, de casa;
  • 100 ml vin alb demidulce;
  • unt cat o nuca;
  • sare si piper negru proaspat macinat;
  • un praf de nucsoara-pudra;
  • 1 foaie de dafin;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin
  • 1 legatura marar verde

Pentru sosul Bechamel:

  • 500 ml lapte integral (3.2%-3.5% grasime);
  • 25 gr unt 82% grasime;
  • 1-2 linguri faina alba de grau;
  • sare si piper negru dupa gust;
  • 120 – 150 gr cascaval;
  • 100 gr parmezan ras

Pentru foi:

  • 2-3 oua;
  • 50 gr apa;
  • faina cat cuprinde
  • sare

Nota: Aluatul trebuie sa iasa unul vartos ca pentru taiteii de casa.

Pentru salata:

  • 1/2 varza rosie;
  • 1 fir ceapa verde sau 1 ceapa rosie mica;
  • suc proaspat stors de lamaie, dupa gust;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • sare si piper dupa gust;
  • un praf de zahar, daca varza nu este destul de dulce;
  • 1/2 legatura de marar verde.

Mod de preparare:

  1. Ceapa, morcovul si apio se curata si se toasa marunt sau se dau prin robotul de bucatarie, se soteaza 2-3 min. in uleiul de masline; se adauga carnea tocata, se amesteca, apoi se adauga: bulionul, foaia de dafin, piperul negru, nucsoara si vinul; se lasa sa fiarba inabusit, la foc mediu spre mic, cca 20-30 min. sau chiar mai mult, depinde de carnea tocata.
  2. Separat, intr-o oala cu fundul gros, se adauga untul, cand s-a topit, se adauga faina de grau, se amesteca, apoi se toarna, putin cate putin, laptele (Atentie!!! Focul trebuie sa fie mic!) amestecand continuu.
  3. Cand sosul a inceput sa se ingroasa se adauga cascavalul ras, sare, piper si parmezanul ras; se opreste aragazul si se acopera oala cu un prosop umed sau un capac, pentru ca, in caz contrar sosul se va ingrosa prea tare si, practic, va fi greu de intins peste foile de aluat.

4. Cand sosul Ragu este gata se adauga bucatica de unt si mararul verde tocat, se ameste, se acopera cu un capac si se lasa la odihnit pana sunt pregatite foile, ca sunt cumparate din comert sau facute manual, cum le fac eu.

5. Se incalzeste cuptorul la 1900 C. Se unde cu ulei sau unt forma/tava in care urmeaza sa se faca Lasagna si se asaza in straturi foile si sosurile, dupa cum urmeaza: primul strat, sosul Bechamel, foaie de aluat, sosul Ragu, foaie de aluat, sos Beshamel, la sfarsit peste ultima foaie de aluat se toarna sise unge uniform sosul Beshamel ramas, iar deasupra se presara parmesanul ras.

Pofta buna! Daca v-a placut reteta de Lasagna de casa, dati-ne un Share/Like. Multumim!

 

Comentari