Cozonac turnat cu cacao si stafide

cozonac turnat cu cacao
cozonac-turnat.jpg

Reteta Cozonac turnat cu cacao si stafide pufos de casa, ultarapid, fara prea multa framantare si econom din Categoria Dulciuri de casa. Afla, cum sa faci cel mai fin si pufos Cozonac turnat cu cacao si stafide, rumen la exterior si umed, pufos si aromat la interior.

Reteta/solutia salvatoare de Cozonac turnat cu cacao si stafide, pentru cei care nu au timp, cum sunt tinerele mamici, insa vor un cozonacel pufos de casa, natural si delicios, si nici au prea multa experienta in ale cozonacilor.

Un desert dulce din putine ingrediente simple, fara prea prea multa framantare, ce nu necesita tehnici complexe, si fara prea multa bataie de cap si, fara de care nu ne-am putea imagina sabatorile Sfintilor Pasti.

Poate nu este la fel de aspectuos ca cel framantat, insa este neobisnuit de pufos si de gustos, pentru copii nu este chiar important aspectul, ci, mai degraba, gustul… Sa fie dulce, in rest nu conteaza…

Aceasta reteta o pregatesc de foarte multi ani, am tot incercat diverse combinatii de ingrediente cat mai simple, insa asa este cel mai bine; este atat de gustos, parca, umed la interior, incat merge facut si fara umplutura, ca, oricum, se minca din start.

Cum faci Cozonac turnat cu cacao si stafide?

Ingrediente Cozonac turnat:

  • 2 oua de la gaini crescute la sol nu numaidecat sa fie bio;
  • cca 800 gr faina alba de grau;
  • 1 cana lapte integral 3.5% grasime;
  • 1 cana zahar sau dupa gust;
  • 25 gr drojdie proaspata (vie);
  • un praf de sare, niciodata nu adaug sare la cozonac;
  • 50 gr stafide brune, ca sunt mai naturale;
  • 25 gr unt 82% grasime;
  • 25 gr ulei de floarea soarelui sau de masline;
  • 2 pliculete zahar vanilat;
  • 1 lingura esenta de vanilie;
  • un raf de nucsoara proaspat macinata, pentru ca are o aroma mai intensa, decat cea pudra;
  • coaja rasa de la 1 lamaie;
  • zahar pudra pentru ornat

Umplutura de cacao:

  • 2-3 linguri de cacao;
  • unt cat o nuca;
  • 1-2 linguri de lapte;
  • faina

Pentru sirop:

  • 1/3 cana apa;
  • 2-3 linguri zahar tos;
  • sucul de la 1/2 lamaie;
  • 1/2 lingurita esenta de rom sau de vanilie

Mod de preparare:

  1. Mai intai, se face opara: se dizolva drojsdia in 1/2 lapte caldut, se adauga un praf de zahar, care v-a activa drojdia, si faina pana capata consistenta unei smantani; se acopera cu un prosop mai gros si se lasa la dospit pentru 30-40 min.
  2. Separat, se bat cele 2 oua cu zaharul si zaharul vanilat pana se formeaza o spuma alba deasupra.
  3. Se varza opara peste restul fainei, se adauga restul laptelui, care trebuie sa fie, la fel, caldut; se amesteca bine, apoi se adaua, treptat, ouale batute, untul, uleiul, stafidele, coaja rasa de lamaie si esental se framanta 5-10 min, api se acopera cu un prosop sau paturica si se lasa la dospit 1-2 h.
cozonac turnat cu cacao
cozonac-turnat-cu-cacao.jpg

4. Cat sta aluatul la dospit, se face umplutura de cacao, se amesteca. Se tapeteaza forma de chec cu ulei/unt si faina.

5. Dupa ce a stat la dospit, se ung mainile cu ulei si se framanta alte 5 min, aluatul este unul moale si lipicios, apoi se toarna 1/2 compozitie in forma, iar deasupra se intinde umplutura de cacao, urmata de restul aluatului, cum se proacedeazain si in cazul unui chec combinat.

6. Se niveleaza, cat de cat, cu ajutorul unei spatule, aluatul, se acopera cu un prosop gros si se da la cald, pentru 2-3 h, timp in care faceti altceva prin casa.

Cozonac turnat reteta
cozonac-turnat-cu-cacao.jpg

Sa da cozonacul la cuptor…

7. Se da la cuptorul preincalzit la 180-190 C pentru 60-70 min sau pana trece testul scobitorii, apoi, se se scoate din cuptor si se unge deasupra, cat inca este fierbinte, cu siropul fierbinte, cu ajutorul unei pensule (daca aveti cum, atunci turnat peste; mie mi-a crescut mult su nu am avut loc sa mai torn siropul deasipra, ca imi curgea pe masa).

!!! Daca v-a fost de folos reteta de astazi – Cozonac turnat cu cacao si stafide -, dati-ne un Share. Multumim! Totodata, va recomandam si vedeti si reteta noastra de Cozonac rotund de casa – super-delicios si super-pufos.

Paste Fericit!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Lasă un răspuns