Cozonac rotund de casa

Cozonac rotund de casa cu portocala confiata, mai bun si mai natural, decat Panettone din Categoria Dulciuri de casa. Cum sa faci cel mai aromat, pufos si fraged Cozonac rotund de casa sau Pasca de casa reteta cu poze si pasi de urmat.

Este o reteta extrem de simpla, de o finete incontestabila si,care nu necesita foarte multe ingrediente, ci doar ceea ce ai prin casa, dar nici mult timp, in sensul, ca ai facut aluatul si il lasi la dospit 2-4 ore, timp in care iti rezolvi celelalte treburi prin casa sau bucatarie.

Am aceasta reteta de la sora mea, care este mare experta in materie de cozonaci, mai ales acum ca tot suntem in plina pandemie, prinsi in carantina, si dispune de mai mult timp.

Ingrediente:

  • 1 ou;
  • 3 galbenusuri;
  • 1 pahar cu lapte (200 ml) integral 3.5% grasime;
  • 250 gr zahar tos;
  • 500-700 gr faina alba de grau (sincer, nu am folosit niciodata faina, pentru cozonac, deoarece nu este chiar naturala, ci contine agenti de crestere si nu este chiar sanatoasa, pentru consum );
  • 100 gr ulei de folarea soarelui;
  • 100 gr. unt 82% grasime la temperatura camerei; nu este nevoie sa il toiti, in prealabil, deoarece laptele fiind caldut se va topi in voie, dar si de la caldura mainilor.
  • 2 linguri smantana grasa;
  • 50 gr drojdie;
  • un praf de sare;
  • coaja rasa de la o lamaie;
  • 2-3 pachetele de zahar vanilat sau 2 lingurite esenta de vanilie;
  • coaja confiata de portocala sau, daca nu aveti, atunci merg si stafidele.

Pentru glazura:

  • 250 gr zahar pudra;
  • 2 albusuri;
  • un strop de esenta de vanilie
  • 1 lingurita suc de lamaie, pentru aroma, dar si, pentru a taia din gustul crud al albusului

Mod depreparare:

  1. Inr-un castron de plastic se varza cca 0.5 kg faina alba de grau, se face o adancitura in mijloc, unde se adauga laptele caldut, ca pentru pain si se dizolva drojdia proaspata; se adauga un praf de zahar, pentru a activa mai rapid drojdia, apoi, cu ajutorul unei linguri, se amesteca luand faina de pe peretii castronului pana capata consistenta unei smantani.
  2. Separat, intr-un bol, se bat: oul si galbenusurile, cu ajutorul unei furculite sau cu mixerul de mana; se adauga zaharul tos si zaharul vanilat si se amesteca pana se topeste zaharul, cat de cat.
  3. Apoi se adauga si celelalte ingrediente (untul, uleiul etc.), in afara de faina, care se va adauga tocmai la sfarsit; se amesteca bine.
  4. La final, se adauga faina si se amesteca cu mana pana se incorporeaza in totalitate rezultand un aluat bine legat si nu foarte vartos; se acopera vasul cu 1-2 prosoape mai groase si se da la cald, pentru 1- 2 ore.
  5. Dupa ce s-au scurs cele 2-3 ore se ung mainile cu ulei si incepeti sa framantati aluatul 15-20 de min; puteti lua o pauza si mai apoi sa continuati din nou.
  6. Se tapeteaza formele (2 forme) cu unt si putina faina, pentru a nu se lipi de fund, apoi se adauga mingile de aluat, se acopera cu prosoape de bucatarie sau o paturica si se lasa la dospit, pentru, inca, o ora.
  7. Se dau cozonacii la cuptorul preincalzit la 180C, pentru 45-50 min.
  8. Cat stau cozonacii la cuptor se face glazura; se bat albusurile cu zaharul pudra si cu sucul de lamaie pana capata o consistenta cremoasa ca de emulsie.
cozonac-rotund.jpg

11. Dupa ce cozonacii sau racit cat de cat, in caz contrar, se va topi pudra si glazura v-a curge si va da un aspect nu tocmai simpatic, se ung cu glazura.

cozonac-rotundjpg

Peste glazura se presara zahar pudra si/sau diverse ornamente, pentru cozonac

Pofta buna si Paste fericit!

Daca v-a placut aceasta reteta de cozonac de casa, dati-ne un Share! Multumim!

Comentari