Risotto cu dovleac si parmezan reteta

Risotto cu dovleac

Risotto cu dovleac si parmezan reteta
risotto-cu-dovleac.jpg

Reteta Risotto cu dovleac, unt si parmezan din Categoria Mancaruri cu orez. Intra sa vezi, cum sa faci cel mai gustos si cremos Risotto cu dovleac, care ti se va topi in gura de gustos si catifelat ce este.

O reteta simpla, insa foarte gustoasa si aromata pe care ar trebui sa o incercati numaidecat si pe care, cu siguranta, o veti mai face si alta data, deoarece merita.

La noi dovleacul este folosit mai mult la prepararea placintelor, supelor sau este copt in cuptor, insa italienii au fost mai inventivi si folosit dovleacul la prepararea risotto-ului.

Indiferent, ca este pregatit cu carne sau de post, banalul orez cu dovleac este la fel de gustos si aromat ca orice pilaf, gratie dovleacului folosit la pregatire.

La prepararea risotto-ului cu dovleac italienii folosesc doar cateva ingrediente simple, cum ar fi: ceapa, dovleac, ulei de masline extravirgin, unt, parmezan si, cam atat, insa untul si parmezanul fac diferenta. 

Am inbunatatit putin reteta adaugand mai multe legume, ce aveam prin frigider, care vor da o dulceata naturala si vor imbogati considerabil aroma si gustul preparatului final.

Cum procedez, de regula, si la Pasta carbonara clasica sau Pasta carbonara cu zucchini si fenicul adaug smantana si este mult mai gustasa si cremoasa decat in Italia, parca nu le ajungea ceva. 

Stiu, multi dintre dvs. vor stramba din nas, cum, de altfel, am facut si eu acum cativa ani, cand am auzit de aceasta reteta, insa cand am incercat-o am ramas placut surprinsa, la cat de buna si cremoasa a fost, am incercat si mi-a iesit chiar mai bun decat in restaurantele italienesti. 

Cum sa faci cel mai bun Risotto cu dovleac?

Pentru a pregati cel mai delicios si cremos Risotto cu dovleac, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 450 gr dovleac (1-2 felii);
  • 1 cana de orez arborio;
  • 3 cani supa de pui sau de legume, daca tineti post;
  • 1 ceapa alba medie;
  • 1 morcov mediu;
  • 1 zucchine mediu;
  • 1 ardei gras rosu;
  • 3 catei de usturoi;
  • 1-2 foi de dafin;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • 25 gr unt, daca tineti post adaugati putin ulei de masline;
  • 3 linguri de parmezan ras, daca nu tineti post ;
  • 1 legatura mica de marar verde

Mod de pregatire:

  1. In primul rand, curatam si spalam bine legumele, apoi le tocam cubulete mici sau dupa preferinta fiecaruia.
  2. Spalam si curatim de coaja dovleacul, apoi il tocam cubulete de  aproximativ 1×1 cm marime, care in timpul fierberii se vor dezintegra rezultand un piure fin si cremos.
  3. Luam o cratita teflonata, ceaun sau tigaie mai adanca, adaugam uleiul si sotam 2-3 min legumele, amestecan continuu ca sa nu se lipeasca de fundul ceaunului, apoi adaugam dovleacul, pe care l-am taiat cuburi, amestecam.
risotto-cu-dovleac-unt.jpg

4. Acoperim oala cu un capac, reducem focul, si lasam alte 3-4 min, amestecand din cand in cand, pentru a nu se lipi de fundul oalei, cat dovleacul sa se inmoaie putin si sa isi elibereze aroma si dulceata naturale.

5. Adaugam orezul, pe care l-am spalat in 2-3 ape, amestecam bine pana, orezul, devine sticlos, apoi adaugam supa de pui, care trebuie sa fie fierbinte, foaia de dafin, sare si piper negru dupa gust.

 

risotto-cu-dovleac-unt.jpg

6. Acoperim cratita cu un capac si lasam sa fiarba inabusit, la foc mic, cca 20 min, amestecand din cand in cand, ca sa nu se lipeasca de fundul oalei.

7. Dupa ce s-au scurs cele 20 min, adaugam untul, parmezanul si mararul verde, amestecam bine, oprim focul, acoperim cratita cu un capac si lasam orezul sa se odihneasca cca 5 min inainte de a fi servit.

Reteta italiana Risotto cu dovleac
risotto-cu-dovleac.jpg
  • Pregatit urmand pasii de mai sus, Risotto cu dovleac, va avea un gust bogat, catifelat si usor dulceag, dat de legumele sotate si o culoare galbui-portocalie data, bineintels, de dovleac.

Pofta buna! Daca v-a placut reteta de astazi, dati-ne un Share. Multumim!

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...