Somon sarat acasa

Reteta Somon sarat din Categoria Aperitive si Salate de casa. Cum sa faci cel mai delicios Somon slab sarat in conditii casnice, care, efectiv, ti se topeste in gura de fin ce este.

Pentru ca, se apropie Craciunul si Anul Nou, multi dintre dvs. sunteti obisnuiti sa aveti pe masa festiva si unele aperitive pe baza de peste, in special, cele pe baza de somon, precum: sendvisuri, salate sau diverse paste tartinabile.

Cum multi dintre noi am incercat sa renuntam total sau partial la mezelurile din comert, optand pentru o dieta cat mai sanatoasa bazata pe peste si produse din peste, ca zicem, sunt mai sanatoase, decat produsele din carne procesata, atunci somonul sarat este solutia ideala.

Va recomand, sa incercati sa sarati somonul acasa si sa vedeti cat de gustos este si cate preparate simple puteti prepara folosindu-l ca si baza.

Inainte mai cumparam si eu somon sarat sau somon afumat, insa dupa ce am citit despre cum este crescut somonul in crescatorii si cat de nociv poate fi pentru sanatatea noastra, am incetat sa mai cumpar.

Dupa cum, probabil, ati auzit si dvs., somonul comercializat in tara noastra, si nu numai, este crescut in cresctorii suprapopulate, unde sunt folosite diverse substante nocive in vederea combaterii diverselor boli aparute ca urmare a suprapopularii rezervoarelor.

Este reteta proprie, pe care o pregatesc de foarte multi ani si niciodata nu a dat gres. Sarez fileul de somon cat mai simplu posibil, pentru a pastra si pune in valoare dulceata naturala a pestelui, nu mai adaug nimic altceva in afara de sare. Pe cand la Glavlax se adauga mai multe condimente…

Ingrediente:

  • 1 kg file de somon;
  • 70-100 gr sare grunjoasa;
  • ulei de masline sau de floarea-soarelui

Mod de preparare:

Se curata fileul de pelitele ramase, insa pelea se lasa; cu ajutorul unei pensete se scot osisoarele ramase din fileul de somon;

somon-sarat.jpg
  1. Se spala, se sterge cu un prosop de bucatarie, apoi se presara sarea si se maseaza usor; se baga intr-o punga de plastic curata si uscata si se da la frigider pentru 12-24 h.
  2. Dupa ce a stat la rece se spala sub jetul de apa rece si se mai lasa 20 min intr-un recipient cu apa rece, pentru a mai elimina putin din sare. Cum se zice in popor, pestele si slanina iau sare atat cat trebuie.
  3. Stergem bine pestele cu un prosop de bucatarie, pentru a elimina apa ramasa dupa spalare; daca dispunet de timp si rabdare, puteti agata fileul, pentru a se zvanta, va fi mult mai untos, daca nu, atunci il stergeti foarte bine.
  4. Se asaza fileul pe un fund de lemn si se fileteaza in felii foarte subtiri.
  5. Se asaza feliile de peste intr-un borcan curat si uscat, iar deasupra se completeaza cu ulei; se da la rece peste noapte sau, macar, pentru 2-3 h, dupa care somonul este numai bun de servit.
somon-sarat.jpg

Pofta buna!

Comentari