Polenul, 7 beneficii ale consumului articol

Polenul, 7 beneficii ale consumului

Polenul, 7 beneficii ale consumului articol
polenul-7-beneficii.jpg

Polenul, 7 beneficii ale consumului de polen un articol din Categoria Articole utile. Intra sa vezi, care sunt cele mai importante 7 beneficii ale consumului de polen, cum se administreaza si care sunt contraindicatiile.

Cu un miros complex chiar pregnant de flori in combinatie cu miere naturala si ceara din stup, polenul, este, alaturi de miere, unul dintre cele mai vechi alimente din lume utilizat in Antichitate de catre egipteni in tratarea multor boli.

Ce este polenul?

Polenul este, probabil, unul dintre cele mai pure, complete si complexe alimente, care contine, practic, toti micro si macro nutrientii de care organismul uman are nevoie, mai ales, pe timpul iernii, cand sistemul imunitar are de suferit din cauza frigului.

Este colectat de catre albinile lucratoare de pe florile si plantele inflorite si este transportat in stup sub forma de granule colorate in sacii sau, cum mai sunt numiti, cosurile de polen, care se afla pe piciorusele din spate ale albinilor.

Cum am spus putin mai sus, polenul, este unul dintre cele mai complexe si complete alimente de pe pamant si este compus din urmatoarele ingrediente naturale, precum:

  • polen de flori;
  • miere;
  • nectar;
  • secretii digestive (enzime) de la albine ca sunt transmise in timpul recoltatii polenului de la flori si plante ;
  • ceara 100 % naturala

Utilizat de mii de ani pentru calitatile sale nutritive, medicamentoase, revigorante, de mentinerea a tineretii si intaririi sistemului imunitar, polenul, contine mai bine de 250 de substante active, vitamine, minerale ec.

Bogat in:

  • vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E; P (rutina);
  • minerale fier, fosfor, calciu, clor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, sulf, zinc, siliciu etc.;
  • zaharuri naturale (min 15%);
  • antioxidanti;
  • proteine de cea mai buna calitate (cca 40%);
  • aminoacizi esentiali si neesentiali, adica cei care nu pot fi sintetizati de catre organism, in numar de 22;
  • antibiotice naturale;
  • oligoelemnte;
  • hormoni utili pentru ambele sexe, precum: estrogen, testosteron, progesteron etc.;
  • lipide;
  • carbohidrati (35%);
  • acizi grasi;
  • macro si micro nutrienti
  • flavonoid;
  • apa etc.;
Beneficiile si contraindicatiile polenului articol
polenul-beneficii.jpg

Polenul – Tipurile de polen

Polenul variaza tinand cont de plantele de la care a fost colectat si este de 2 feluri, si anume:

Polenul crud este un aliment viu, precum drojdia, este congelat de catre apicultori imediat dupa recoltare din stup si poate fi pastrat chiar si 6 luni la congelator fara sa isi schimbe proprietatile terapeutice.

Deci, pastrat la congelator in stare cruda, polenul, isi pastreaza macro si micro nutrientii, precum si, substantele active, vitaminele si minerale si este foarte eficient in tratarea si prevenirea multor boli.

Polenul uscat este cel sub forma de granule mici de culoare galbena, portocalie sau maronie pe care il gasim, de obicei, in piete, plafare sau chiar farmacii.

Dezavantajul polenului uscat este faptul ca procesul de uscare presupune, de altfel, prelucrarea termica, adica incalzirea, pana la cca 40 C, proces, in urma caruia produsul finit (polenul) isi pierde marea majoritate a substantelor active, vitaminelor si mineralelor.

Care sunt cele mai importante 7 beneficii ale polenului?

1. Intrareste sisemul imunitar si are proprietati antiseptice si anitibiotice

Gratie continutului ridicat de substante active, vitamine, minerale si antibiotice minerale intareste sisemul imunitar mai ales pe timpul iernii lupta eficient gripa si virozele sezoniere.

2. Reduce nivelul colesterolului rau LDL din sange si trigliceride, intareste capilarele, contribuie la refacerea neuronilor si ne fereste de producerea unui infarct.

Datorita substantelor active, antixidantilor dar si a vitaminei P, consumul regulat de polen reduce colesterolul rau, intareste capilarele, ajuta la refacerea neuronilor dupa producerea unui accident vascular cerebral si ne fereste de producerea unui infact.

3. Stimuleaza digestia si previne inflamatia colonului

Fiind unul dintre cele mai bune probiotice naturale, deoarece contine lactobacili si bifidobacterii prezente isi in iaurt sau kefir, si stumuleaza digestia si reface flora si fauna intestinala.

4. Imbunatateste calitatea sangelui, stimuleaza cresterea numarului de eritrocite si reduce timpul de coagulare cu pana la 35 %

O cura cu polen, cu exceptia persoanelor alergice la polen, de 1.5 – 2 luni de zile  va contribui la imbunatatirea calitatii sangelui, va stimula inmultirea globulelor rosii cu mai bine de 120% si va creste cu cca 15 % nivelul hemoglobinei in sange.

Daca va mai aduceti aminite de la scoala hemoglobina este responsabila pentru coagularea sangeluiCeea ce previne considerabil sangerarile, indiferent ca sunt externe sau interne.

5. Are efect calmant, lupta cu insomniile, restabileste armonia functiilor psihice si ne da acea stare de bine

Fiind un calmant natural de exceptie, cum nu exista altul, este indicat in cazul depresiei, nevrozelor, starilor de anxietate, insomniilor, surmenajului etc.

6. Lupta cu anemia, starile de oboseala, lipsa apetitului si are proprietati energizante

Dupa cum stim cu totii anemia nu este altcevada decat scadrea hemoglobinei in sange, este componenta principala ( o proteina) a globulelor rosii din sange avand ca scop transportarea oxigenului si dioxidului de carbon in sange.

Datorita continutului ridicat de vitamine, minerale, antioxidanti etc., polenul, este foarte eficient in cazul anemiei si a starilor de oboseala oferindu-le persoanelor afectate energie si acea stare de bine pe timpul zilei.

7. Previne imbatranirea prematura a celulelor

Datorita continutului ridicat de antioxidanti si flavonoide lupta si prefine eficient impatrinirea prematura a celulelor mantinand in asa fel frumusetea si luciul natural al tenului.

Polenul, 7 beneficii ale consumului articol mancaruricugust
polenul-7-beneficii.jpg

Polenul Contraindicatii

Cum am mentionat mai sus, nu s-au efectuat foarte multe studii in ultimii ani asupra polenului, insa conform studiilor efectuate anterior, polenul, nu ar fi recomandat urmatoarelor categorii de persoane, si anuume:

  • femeilor gravide, precum si a mamicilor care alapteaza, deoarece poate contine urme ale pesticidelor folosite pentru protectia florilor, respectiv  a plantelor impotriva daunatorilor sau a fungilor.
  • persoanelor dispuse la alergii sau chair alergice la polen.

 Care sunt simptomele alergiei la polen?

Printre simptomele alergiei la polen pot fi enumerate urmatoarele:

  • stranut;
  • respiratie suieratoare;
  • congestie nazala;
  • ochi umezi, pleoape iritate si mancarime la nivlul ochilor si/sau in gat etc.,

daca aveti cel putin doua dintre aceste simptome, adresati-va unui medic alergolog sau medicului de familie, care va va indruma catre un specialist.

Polenul, 7 beneficii ale consumului – Polen cu miere dimineata

Nu este un secret, ca lipsa apetitului duce automat la scadera nivelului de energie in organism si oboseala, din acest motiv este recomandata cura cu miere si polen.

Se poate poate lua din acest amestec in fiecare dimineata pe stomacul gol sau chiar pe timpul zilei, mai ales, daca esti sportiv de performanta sau student in sesiune.

Deoarece acest amestec energizant si aromat, are capacitatea de a diminua stresul, de a asigura energia necesara pe timpul zilei, de a imbunatati starea de spirit si ca tonic general.

Daca nu iti place polenul sau nu ai avut ocazia pana acum sa gusti polen si nu stii, daca esti alergic sau nu atunci pentru inceput poti lua un varf de lingurita de polen sau, in cel mai rau caz, sa il adaugi in iaurt sau lapte batut dimineata.

Nu de alta, dar pentru a evita posibile reactii adverse de care poate nu stiai, urmand ca treptat sa ajungi chiar la o lingurita pe zi pe care o vei putea consuma ca atare sau, la fel, in iaurt sau kefir.

Polenul – Cum se face miere cu polen?

De obicei, prepar acest amestec delicios si super-energizant intr-un borcan de 720 g cu miere, care nu trebuie sa fie chiar plin, deoarece vom adauga 2 linguri de polen si ca sa putem amesteca bine.

Dupa ce ati verificat, daca cunteti sau nu alergic la polen, puteti lua pentru inceput cate 1/3 lingurita dimineata urmand ca treptat sa cresteti la 1/2 lingurita si mai apoi la 1 lingurita pe zi.

In aceasta ordine de idei, va recomandam sa vedeti si articolul nostru: Mierea, cele mai cunoscute 8 beneficii, unde veti gasi cele mai importante beneficii, tipuri si contraindicatii ale consumului de Miere.

!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Polenul, 7 beneficii ale consumului -, dati-ne un Share/Like. Multumim!

Pentru a urmari si sustine activitatea noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc. 

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...