Pastrav umplut in folie de aluminiu

Pastrav umplut cu legume in folie de aluminiu

Pastrav umplut in folie de aluminiu
pastrav-umplut.jpg

Reteta Pastrav umplut cu legume in folie de aluminiu din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare pe care ar trebui sa o incerci numaidecat, deoarece este foarte gustoasa si satioasa.

Am pregati astazi Pastrav umplut cu legume in folie de aluminiu, de data aceasta la aburi si nu la cuptor. O reteta de mancare simpla, hranitoare, sanatoasa si plina de vitamine si minerale necesare organismului nostru.

Pastravul umplut cu legume in folie de aluminiu este o reteta culinara reconfortanta si plina de arome proaspete. Acest preparat este perfect pentru o cina eleganta in sanul familiei sau pentru a impresiona invitatii la o petrecere. Descopera cum poti sa pregatesti acest delicios fel de mancare, plin de prospetime si sanatate.

Mai intai, cateva cuvinte despre pastrav…

Pastravul este o specie de peste rapitor din Familia Salmonidae, care traieste in apele curate si reci de munte puternic oxigenate la altitunine de mai bine de 1000 m, dar poate fi intalnit si in zonele mai joase.

Apreciat nu doar pentru gustul sau dulceag si rafinat, ci si pentru calitatile sale nutritionale asua sanatatii noastre. originar din raurile si lacurile reci ale Europei si Americii de Nord, pastravul este acum crescut in mod extensiv in ferme piscicole pentru a satisface cererea in crestere a consumatorilor din intreaga lume.

Habitat si Raspandire:

In salbaticie, acest peste traieste in ape cu debit rapid si bogate in oxigen. Astazi, fermierii piscicoli au reusit sa reproduca conditiile naturale in fermele lor, asigurandu-se ca pastravii cresc intr-un mediu optim apropiat de cel natural, fara a compromite calitatea si gustul carnii.

Pastravul: Beneficiile Sale Nutritionale

Este un peste apreciat atat pentru caracteristicile sale culinare, cat si pentru beneficiile sale nutritionale. din habitatul sau natural in rauri si lacuri reci pana in farfuriile noastre, pastravul ofera o experienta gustativa bogata si o sursa de nutrienti esentiali pentru o dieta sanatoasa si echilibrata.
Fiind usoe de preparat si cat se poate de versatil in bucatarie, deoarece se preteaza cam cu orice aliment si ramane o alegere reusita pentru iubitorii de peste din intreaga lume.
Una dintre caracteristicile cele mai apreciate ale pastravului este carnea sa alba, care este foarte fina si fara pic de grasime, aici vorbim despre pastravul salbatic. Aceasta calitate face pastravul o optiune perfecta pentru cei care cauta un peste sanatos, usor de preparat si care sa nu contina oase.
De asemenea, fileurile de pastrav din comert sunt adesea disponibile fara oase, ceea ce face procesul de gatire si consum mai placut si mai comod pentu consumatori.
Este un peste nu foarte mare, lungimea variaza intre 25 si 50 cm, dar poate ajunge, in cazuri rare, pana la 90 cm lungine. Greutatea variaza intre 0,8 – 1,6 kg,  dar poate atinge si o greutate cuprinsa intre 10-15 kg.
Este unul dintre cei mai apreciati pesti din Romania, acest lucru se datoreaza atat gustului sau special, cat si proprietatilor sale nutritive, dar si pentru faptul ca, contine o cantitate infima de mercur in comparatie cu pestii mai mari.
Cum am spus mai sus, carnea de pastrav este mult apreciata pentru gutul sau fin si textura delicata. este o sursa excelenta de proteine slabe esentiale pentru mentinerea si reconstructia tesuturilor musculare.
De asemenea, contine acizi grasi Omega-3, care sunt recunoscuti pentru beneficiile lor pentru sanatatea inimii, a sistemului nervos, dar si reducerea inflamatiilor din organism.

Valori nutritionale

Sarac in grasimi saturate si cu o carne foarte frageda si dulce, care nu necesita o pregatire indelungata, cu  aroma usoara, sarac in calorii – 86 kcal/100gr -, dar bogat in:
  • proteine;
  • acizi grasi Omega 3, care sunt esentiali pentru sanatatea organismului uman, in special, pentru inima si sistemul cardiovascular, dar si pentru functionarea si mentinerea sanatatii creerului si, pe care organismul uman nu ii poate produce, in mod natural.
Totodata, acizii grasi Omega3 reduc inflamatiile din organism, deci se lupta cu celulele cancerigene, reduc considerabil riscul aparitiei chiagurilor de sange (tromboza), normalizeaza tensiunea arteriala etc. 
  • Vitaminele: D3, B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina)B9,  (acid folic) si B12;
  • Minerale: fier, fosfor, potasiu, seleniu si zinc.
Pastravul este recomandat, practic, tuturor categoriilor de varsta, dar in special, varstnicilor, gravidelor, copiilor, dar si, mamicilor care alapteaza.

Sa trecem la reteta de Pastrav umplut cu legume…

Ingrediente pentru 4 portii :

  • 4 pastravi de marime medie;
  • 4 rosii mari;
  • 4 morcovi;
  • 4 ardei grasi;
  • 8 catei de usturoi;
  • 1-2 lamai;
  • 1 radacina fenicul (daca nu va place, nu puneti);
  • ulei de masline extravirgin;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • patrunjel verde;
  • folie de aluminiu

Mod de preparare Pastrav umplut cu legume:

  1. Curatati si spalati pastravul, de obicei, se vinde gata eviscerat, apoi il stergeti bine cu un prosop de bucatarie, pentru a scapa de apa ramasa; Tocati legumele dupa preferinta, insa sa fie bucati mai mari;
  2. Pregatim, pe masa de lucru, 4 bucati de folie de aluminiu, de marime potrivita, incat sa incapa pestele si, sa poata fi stransa, acoperind in totalitate pestele, formand un pachetel;daca nu folositi folie de aluminiu, atunci o puteti inlocui cu hartie pentru copt;
  3. Pe fiecare bucata de folie asezati cate un pastrav, il ungeti bine cu ulei de masline si asezonati cu sare si piper.
  4. Asezonati legumele cu sare si piper dupa gust; O parte din legume, le introduceti in cavitatea abdominala, iar restul le asezati frumos pe peste; taiati si cateva felii de lamaie; stropiti cu ulei de masline.
  • Puteti stropi si cu putin vin alb de calitate, pentru o aroma mai aparte.
Reteta Pastrav la cuptor cu legume
pastrav-umplut.jpg

5. La final, ridicati marginile foliei de aluminiu/hartie pentru copt si le strangeti cu grija, formand un pachet. Indiferent, ca il faceti la aburi sau la cuptor, il tineti cca. 25 min., pentru ca sa se patrunda si legumele.

  • Preincalziti cuptorul la  190 – 200 C
Pastrav la cuptor cu legume
pastrav-la-cuptor.jpg

Pastrav umplut cu legume – Cateva precizari finale …

In asa fel, veti obtine cel mai fraged si cel mai gustos Pastrav umplut cu legume pregatit la aburi pe care l-ati mancat vreodata. Pestele se gateste, practic, in suc propriu, la care se adauga si sucul eliberat de legume cu care pestele a fost impanat.

Mod de servire:

Dupa ce este gata, se scoate tava de la cuptor si se lasa sa se odihneasca cateva minute, apoi se deschide cu grija folia de aluminiu si se scoate pestele pe farfurii individuale sau poate fi servit direct in folie alaturi de orez un orez pufos sau cartofi natur.

!!! Daca v-a fost de folos reteta de astazi – Pastrav umplut cu legume in folie de aluminiu -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam, sa vedeti si reteta noastra de Lavrac cu legume la cuptor.

Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...