Babic de casa

babic-de-casa.jpg

Babic de casa in mat de oaie 100% natural, asa cum il prepar eu, deci a la Mancaruri cu gust, din Categoria Mezeluri de casa. Afla, cum sa faci cel mai gustos Babic de casa cu un gust dulce-picant si aroma usoara de fum natural, fara E-uri si alte adaosuri si, pe care, daca il incerci odata, il vei face an de an, renuntand definitiv la cel din comert.

Unul dinte cele mai apreciate mezeluri, care se prepara, mai mult, toamna tarziu – inceputul iernii, deoarece trebuie sa stea, mai intai la macerat, apoi la uscat, Babicul, este un aperitiv grozav pentru sarbatorile mari, cum ar fi: Craciunul si Anul Nou, insa se poate folosi si la prepararea deliciosului Bors de Babic, a salatelor, omlete cu Babic, precum si, altor preparate pe baza de Babic. Adavarul este, ca, Babicul, este un produs cam scump si nu oricine si-l permite…

Este mult mai ieftin si mai sanatos sa il prepari acasa din ingredientre naturale, in conditii de igiena stricta si va avea un gust mult mai bun decat cel din comert, in plus, nu este strict obligatoriu sa folositi numai carne de vita sau oaie, ci tot atat de bine se poate folosi mix de carne: vita-porc, oaie-porc sau manzat-oaie-porc si va iesi la fel de bun si aromat. Am incercat toate combinatiile posibile si de fiecare data a iesit nemaipomenit de bun si aromat.

Pregatit acasa, Babicul, este mult mai gustos si mai aromat, ca nici Babicul nu mai este cum era odata, si nu iti raman resturi de pielite printre dinti, asa, macar, stii, ca carnea folosita este proaspata si de buna calitate.

Babicul, reteta de Babic, a fost adus de catre sarbi, exista chiar si o legenda in care se spune cum ca insasi Napoleon a degustat acest mezel rafinat in casa unui boier buzoian, in a carui casa a ramas peste nospte, ca o fi adevarat sau nu…

Cum se facI Babic de casa?

Ingrediente:

  • 1,5 kg pulpa de manzat sau vita dezosata;
  • 1/2 kg pulpa de oaie dezosata;
  • 2-3 linguri boia dulce de casa, daca aveti;
  • 1/2 lingura boia iute sau ardei de Cayenne (puteti folosi si fulgi de ardei iute, insa aveti mare grija!!!)
  • 1 lingura pasta de ardei dulce sau gogosari;
  • sare si piper negru proaspat macinat dupa gust;
  • mate de  oaie
  • 1-2 linguri de vin rosu demidulce, optional, care va aroma, fragezi  si proteja carnea (compozitia) pe timpul cat va sta la macerat.

Mod de preparare:

  1. Se trece carnea prin masina de tocat folosind sita mare, apoi se adauga: sarea, piperul negru, boiaua dulce, boiaua iute si pasta de ardei gras, daca aveti, si se framanta compozitia pana se leaga bine, deci obtinem o pasta vartoasa si bine legata ca pentru mici, numai ca va avea o culoare rosiatica data de boia si pasta de gogosari.
  2. Se formeaza o chiftea, care se prajeste in ulei incins, pentru a vedea, daca mai este sau nu nevoie de sare si piper negru, apoi se acopera vasul ( compozitia) cu pelicula alimentara si se da la rece peste noapte (12 h.)
  • Cum se poate vedea in poza de mai jos, am adaugat si putina slanina proaspata cca 150 gr, deoarece aveam ramasa de la altceva si nu am vrut sa o dau la congelator.
babic-de-casa.jpg

3. A doua zi se spala matele de oaie in 2-3 ape, pentru a indeparta sarea, in care au fost conservate, apoi se lasa pentru 15-20 min. in apa calduta ca de paine.

4. Se umpla matele cu compozitia de carnea, apoi se leaga strans la ambele capete cu ata de canepa, ata alba pentru cusut sau, pur si simplu se inoada matul, asa procedez eu. Se inteapa pe alocuri cu un ac sau agrafa, pentru ca, sa iasa aerul din mat, apoi se calca fiecare Babic, in parte, cu sucitorul, petru a-l turti, ca asa trebuie sa fie – turtit.

dav

5. Se pune Babicul sub presa, pe un fund de lemn, care trebuie sa fie curat si uscat, peste se aseaza altul, iar deasupra se pun greutati, se lasa 2-3 h., apoi se sterge cu un prosop de bucatarie (prin intepaturile facute in membrana va iesi zeama) si se pune Babicul pe partea cealalta a fundului (deci, se intorc fundurile pe partea uscata), se asaza greutatile si se mai lasa alte 2-3 h., mai repetati inca odata operatiunea, daca aveti timp.

6. Dupa ce a stat sub presa (9-12 h.), se pune la uscat intr-o camara bine aerisita sau podul casei, pentru cei, care locuiesc la tara, si se lasa 4-5 zile. La mine s-a uscat foarte repede. Dupa procesul de uscare se da la fum rece pentru 2-3 h si Babicul nostru este gata.

babic-de-casa.jpg

Pofta buna! Daca v-a placut reteta de Babic de casa, dati-ne un Share, ne-ar fi de mare ajutor. Multumim!

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)