Babic de casa reteta gustoasa

Babic de casa

Babic de casa reteta gustoasa
Babic_de_casa_reteta.jpg

Babic de casa in mat de oaie 100% natural, asa cum il prepar eu, deci a la mancaruricugust, din Categoria Mezeluri de casa. Intra acum sa vezi, cum poti sa faci cel mai bun Babic de casa.

Pregatit acasa, Babicul, este mult mai gustos si mai aromat, ca nici Babicul nu mai este cum era odata, si nu iti raman resturi de pielite printre dinti, macar, stii ca carnea folosita este proaspata si de calitate.

Cu un gust dulce-picant si aroma usoara de fum natural, fara E-uri si alte adaosuri si, pe care, daca il incerci odata, il vei face an de an, renuntand definitiv la cel din comert.

Putin despre Babic…

Unul dinte cele mai apreciate mezeluri, care se prepara, mai mult, toamna tarziu – inceputul iernii, deoarece trebuie sa stea, mai intai la macerat, apoi la uscat, Babicul, este un aperitiv grozav pentru mesele de Craciunul si Anul Nou.

Insa se poate folosi si la prepararea deliciosului Bors de Babic, a salatelor, omlete cu Babic, precum si, altor preparate pe baza de Babic. Adavarul este, ca este un produs cam scump si nu oricine si-l poate permite…

Este mult mai ieftin si mai sanatos sa il prepari acasa din ingredientre naturale, in conditii de igiena stricta si va avea un gust mult mai bun decat cel din comert.

Alt avantaj este faptul ca nu este strict obligatoriu sa folositi numai carne de vita sau oaie, ci un mix de carne, precum: porc si vita sau porc si oaie, deoarece carnea de vita si cea de oaie este mult mai scumpa decat cea de porc.

Desigur, tot atat de bine se poate folosi mix de carne: vita-porc, oaie-porc sau manzat-oaie-porc si va iesi un Babic la fel de bun si aromat, care poate fi pastrat la rece, pentru mai tarziu.

De-a lungul anilor, am incercat toate combinatiile posibile si de fiecare data a iesit un mezel nemaipomenit de gustos si aromat pe care l-am prepara ori de cate ori mi-am dorit ce special.

Reteta de Babic a fost adusa de catre sarbi, exista chiar si o legenda in care se spune cum ca insasi Napoleon a fi degustat acest mezel rafinat in casa unui boier buzoian, in a carui casa a ramas peste noapte.

Cum se face cel mai bun Babic de casa?

Ingrediente:

  • 1,5 kg pulpa de manzat sau vita dezosata;
  • 1/2 kg pulpa de oaie dezosata;
  • 2-3 linguri boia dulce de casa, daca aveti;
  • 1/2 lingura boia iute sau ardei de Cayenne (puteti folosi si fulgi de ardei iute, insa aveti mare grija!!!)
  • 1 lingura pasta de ardei dulce sau gogosari;
  • sare sdupa gust;
  • cca 1 lingurita piper negru proaspat macinat;
  • mate de  oaie;
  • 1-2 linguri de vin rosu demidulce, optional, care va aroma, fragezi  si proteja carnea (compozitia) pe timpul cat va sta la macerat.

Mod de preparare:

  1. In primul rand, se trece carnea prin masina de tocat folosind sita mare, apoi se adauga: sarea, piperul negru, boiaua dulce, boiaua iute si pasta de ardei gras, daca aveti.
  2. Se framanta compozitia pana se leaga bine, deci obtinem o pasta vartoasa si bine legata ca pentru mici, numai ca va avea o culoare rosiatica data de boia si pasta de gogosari.
  3. Se formeaza o chiftea, care se prajeste in ulei incins, pentru a vedea, daca mai este sau nu nevoie de sare si piper negru.
  4. Se acopera vasul cu pelicula alimentara si se da la rece peste noapte (12 h).
  • Cum se poate vedea in poza de mai jos, am adaugat si putina slanina proaspata cca 150 gr, deoarece aveam ramasa de la altceva si nu am vrut sa o dau la congelator.
babic-de-casa.jpg

Umplerea matelor de oaie

5. A doua zi se spala matele de oaie in 2-3 ape, pentru a indeparta sarea, in care au fost conservate, apoi se lasa pentru 15-20 min. in apa calduta ca de paine.

6. Se umpla matele cu compozitia de carnea, apoi se leaga strans la ambele capete cu ata de canepa, ata alba pentru cusut sau, pur si simplu, se inoada bine matul.

7. Se inteapa pe alocuri cu un ac sau agrafa, pentru ca, sa iasa aerul din mat, apoi se calca fiecare Babic, in parte, cu sucitorul, petru a-l turti, ca asa trebuie sa fie – turtit.

Reteta babic de casa
babic_de_casa_proaspat.jpg

8. Se pune Babicul sub presa, pe un fund de lemn, care trebuie sa fie curat si uscat, peste se aseaza altul, iar deasupra se pun greutati, se lasa 2-3 h.

9. Se sterge cu un prosop de bucatarie si se pune pe partea uscata a fundului, se asaza greutatile si se mai lasa alte 2-3 h.

  • Mai repetati inca odata sau de doua ori operatiunea, daca dispuneti de timp.

10. Dupa ce a stat sub presa (9-12 h.), se pune la uscat intr-o camara bine aerisita sau podul casei, pentru cei, care locuiesc la tara, si se lasa 4-5 zile.

  • La mine s-a uscat foarte repede. Dupa procesul de uscare se da la fum rece pentru 2-3 h si Babicul nostru este gata.
Reteta Babic de casa a la mancaruricugust
Babic_de_casa

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Babic de casa -, dati-ne un Share/Like, ne-ar fi de mare ajutor. Multumim! Pentru a urmari activitatea noastra ne gasiti si pe: Facebook, Grup Facebook, Instagram etc. 

Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Carnati in mate de oaie facuti la cuptor – simpli, aromati si extrem de gustosi – mezelul natural de casa fa „E”-uri si fara aditivi.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...