Tocana de porc cu garnitura de hrisca

tocana-de-porc.jpg

Tocana de porc cu garnitura de hrisca din Categoria Mancaruri cu carne. Vezi, cum sa face cea mai gustoasa si aromata Tocana de porc cu garnitura de hrisca cu unt. Gasesti aici reteta cu poze, explicati, precum si, pasi de urmat.

Incercati cea mai buna reteta de Tocana de porc, din categoria Mancaruri cu carne, servita alaturi de o garnitura de hrisca cu unt. Este o reteta veche de mai bine de 100 de ani, transmisa din generatie in generatie, de la mama la fiica, preparata din ingrediente simple, de obicei, din legumele, care cresc in gospodarie.

Acest sos simplu si gustos, tin minte, il pregateau, atat mama, cat si bunica mea, care invatase reteta de ma mama ei – strabunica mea. De obicei, il faceau cu carne de pasare – gaina sau rata de casa, dar si din gasca – un deliciu!Pentru ca, carnea de pasare de tara, crescuta la sol, este mult mai gustoasa, decat cea din comert.

Cum se face Tocana de porc cu garnitura de hrisca?

Ingrediente:

Pentru sos:

  • 500 gr carne-macra de porc (am folosit spata de porc);
  • 2 cepe mari;
  • 1 morcov mediu;
  • 1 ardei gras sau gogosar;
  • 1 lingura pasta din ardei gras/ pasta de tomate;
  • 150 ml bulion;
  • 100 ml apa fiarta
  • sare si piper negru proaspat macinat;
  • 1 foaie de dafin;
  • 1 legatura de marar verde;
  • 1 lingura ulei de masline

    Pentru Garnitura:  
  • 1 cana de hrisca,
  • 2.5 cana apa de la robinet;
  • un praf de sare;
  • unt

Mod de preparare:

  1. Mai intai, spalam si portionam carnea in bucati ca pentru gulas; Legumele le tocam cubulete mici sau dupa preferinta fiecaruia.
  2. Intr-un ceaun sau o oala cu fundul gros, adaugam uleiul de masline; cand uleiul s-a incins, frigem carne pana se rumeneste frumos pe toate partile (amestecam din cand in cand sa nu se lipeasca)
  3. Dupa ce carnea s-a rumenit frumos, adaugam legumele tocate si le sotam 2-3 min. cum se vede in poza de mai jos. 
tocana-de-porc.jpg
4. Cand legumele s-au calit, adaugam pasta de tomate, amestecam sa nu se arda, apoi, adaugam: sarea, piperul negru, bulionul si apa fiarta. Lasam sa fiarba inabusit la foc mic pana este carnea gata, adica trece testul furculitei. La final mararul tocat fin, acoperim ceaunul cu un capac si lasam sa se odihneasca 5 min. inainte de a fi servita cu hrisca.
5. Intre timp, se spala si se pune hrisca la fiert in apa cu sare dupa gust. Dupa ce hrisca a fiert, adaugam untul, acoperim oala cu capacul si lasam sa se odihneasca cca 5-7 min.
tocana-de-porc.jpg

Sfat: Ca si garnitura pentru Tocanita, pe langa garnitura de hrisca, se pot servi: paste, piure de cartofi, piure de telina sau orez pufos.

Pofta buna!

Comentari