Ceaiul beneficii si contraindicatii articol mancaruricugust

Ceaiul, beneficii si contraindicatii

Ceaiul beneficii si contraindicatii articol mancaruricugust
ceaiul-beneficii.jpg

Ceaiul, beneficii si contraindicatii din Categoria Articole utile. Afla totul ce ar trebui sa stii despre Ceaiul negru si Ceiul verde si importanta acestuia asupra sanatatii noastre.

Ceaiul a fost si ramane cea mai iubita si cea mai apreciata bautura de pe planeta, obtinuta prin infuzarea frunzelor uscate ale arbustului Camellia sinensis. 

Statistici privin consumul de ceai per cap de locuitor…

Cum arata statisticile, zilnic sunt consumate 1,5 miliarde de cesti cu ceai pe intreaga planeta, desi, se considera ca cei mai mari bautori de ceai au fost si raman englezii, carora le revine cca 2530 g ceai pe cap de locuitor, pe an.
Anual se produc circa 3,15 milioane tone de ceai, care ajunge in mai toate colturile lumii. In topul tarilor cu cel mai mult consum de ceai Marea Britanie ocupa locul 3, pe locul 1 aflandu-se Turcia, urmata de Irlanda. 
Rusia iesind pe locul 4, cu 1383 g de ceai pe cap de locuitor; Romania ocupand abia locul 45, cu 70 g ceai pe cap de locuitor. Anual se produc 3,15 milioane tone de ceai, care ajunge in toate colturile lumii.
Conform Wikipedia, planta de ceai (arbustul) este originara din Sud-estul Asiei, denumirea stiintifica pe care o poarta este Camellia sinensis.
Initial era folosita atat la prepararea bauturilor, cat si in gastronomie, pentru aromarea mancarurilor. Exista 4 tipuri de ceai:
  • negru;
  • verde;
  • alb si
  • oolong.
Articol Ceaiul beneficii
ceaiul-beneficii.jpg

Unde este cultivat Ceaiul in prezent?

In prezent ceaiul este cultivat pe scara larga in: Africa, America de Sud, Turcia, Georgia, Iran, dar, mai nou, si in Marea Britanie, desi mai putin comparativ cu celelalte tari. 
Singurii care au pastrat traditia, si anume, infuzarea ceaiului in ceainic, sunt locuitorii fostului spatiu sovietic, unde, de-a lungul timpului, a devenit „bautura nationala”, despre care se spune ca vara  te racoreste si iarna te incalzeste.
In Rusia ceaiul este cunoscut inca din sec. XVI-XVII, unde la inceput, apa era fiarta in traditionalul samovar cu carbuni, ceainucul era pus de asupra samovarului, pentru a-l mentine caldut si pentru a extrage tot ce e mai bun din ceai.
Treptat, ceaiul baut cu dulceata si dulciuri, a luat locul desertului .In India ceaiul este servit cu foarte mult zahar si cu lapte condensat, ceea ce nu este chiar sanatos,

Ceaiul – cand si unde a fost descoperit?

De-a lungul timpului au existat mai multe legende, despre cum a fost descoperit ceaiul. Intr-una din ele se spune, ca locuia in China un calugar pe nume Darrama, care se ruga si postea zilnic, dar intr-o zi, in timp ce medita, i-a aparut Buddha.

Dupa acesta intamplare calugarul a hotarat sa se roage necontenit, fara ca sa adoarma si, asa a tinut 9 ani, insa, intr-o zi nu a mai rezistat si pleoapele i s-au inchis de oboseala.
Cand s-a trezit primul gand a fost: „De vina sunt pleoapele!” si, calugaul si-a taiat pleoapele si le-a aruncat jos, iar primavara in acel loc a crescut o tufa cu o aroma speciala, a carei frunze aveau o proprietate unica, de a alunga somnul.
Intr-o alta legenda se spune, ca primul care a descoperit ceaiul a fost imparatul chinez Sen-Nung, care stand la umbara unui copac, a ramas miscat, cand a observat cum niste frunze au colorat apa.
Insa, un lucru este interesant, in mai toate legendele aparute de-a lungul timpului, care s-au nascut in jurul ceaiului, se mentioneaza, ca patria ceaiului este China.
Desi, ceaiul este cunoscut si folosit de mii de ani de oameni, la inceput era considerat o planta medicinala, cultivarea lui nu a inceput de abia prin anul 350 î.C.

In Europa ceaiul a fost adus de catre portughezi, englezi si olandezi, abia pe la mijlocul sec. al XVII, insa, exista dovezi ca despre ceai se stia, inca din sec. al XVI-lea.

Drept dovada fiind un text vechi datand din anul 1559 (Venetia), unde ceaiul era denumit chai catai, de unde i se trage denumirea  de ‘ceai” cunoscuta astazi.

Valori nutritive

Ceaiul este apreciat nu numai pentru gustul si aroma sa unica, dar si, pentru faptul, ca contine o multime de substante nutritive necesare organismului nostru, cum ar fi:

  • vitaminele A, C, D, B6, B12, P;
  • minerale calciu, fier, magneziu, potasiu, aluminiu, fluor si sodiu;
  • uleiuri esentiale;
  • cofeina (2-4 %);
  • tanin;
  • teobromin etc.

Ceaiul negru sau ceaiul rusesc

Este bogat in antioxidanti si substante active, ramane cel mai raspandit si cel mai consumat din lume. Ceaiul negru contine mai multa cofeina, decat ceaiul verde.
Ceaiul negru este obtinut prin fermentarea frunzelor tinere de ceai, procesul dureaza 2 saptamani, dupa care frunzele sunt rulate si este oprita oxidarea.
Ceaiul negru beneficii
ceaiul-containdicatii.jpg

Ceaiul negru, beneficii 

impiedica formarea bacteriilor in gura si gat, acest lucru se datoreaza polifenolului  prezent in compozitia sa. 

Cercetatorii din cadrul Universitatii Ilinois, Chicago, au descoperit, ca polofenolul din ceai este capabil, ca in termen de 2 zile, sa scada cu 30% numarul bacteriilor din cavitatea bucala.

De asemenea, galgara cu ceai negru sau verde are capacitatea de a reduce sarurile, care afecteaza smaltul dintilor;

  • inbunatateste gandirea, vigilenta, precum si, abilitatea de invatare;
  • intareste sistemului imunitar;
  • imbunatateste circulatia sanguina;
  •  atenueaza cresterea tensiunii arteriale;
  • are efect benefic asupra sistemului cardiovascular, acest lucru se datoreaza cafeinei si taninului din compozitia sa;
  • protejeaza organismul uman impotriva cancerului;
  • poate reduce efectele boliii Parkinson;
  • amelioreaza diabetul de tip 2, varsaturile si diareea;
  • imbunatateste activitatea creerului;
  • imbunatateste sanatatea parului si reda pielii luciul natural, acest fapt se datoreaza antioxidantilor;
  • revigoreaza organismul uman dandu-i  si starea de bine se datoreaza cafeinei;
  • stimuleaza sistemul digestiv;
  • vitamina P intareste peretii capilarelor si a venelor, astfel peretii devenind mai elastici;
  • este un  foarte bun diuretic;
  • este folosit si in industria cosmetica etc.

Putin despre Ceaiul verde…

Ceaiul verde sau cum mai este denumit ceai nefermentat contine de 10 ori mai multa vitamina C decat ceaiul negru. Ceaiul verde este obtinut din frunzele tinere.

Deci, cum am mentionat putin mai sus, ceaiul verde sau ceaiul nefermentat este produs din frunzele tinere din varful  sunt mai intai trecute prin aburi, dupa care sunt uscate rulate, astfel oprindu-se fermentarea.

Gasim o referire despre beneficiile ceaiului in cartea calugarului Eisai – Mentinerea sanatatii prin ceai -: „Ceaiul este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii. Ceaiul are o putere extraordinara de prelungire a vietii…”

Benefiiciile ceaiului verde

  • antioxidant;
  • normalizeaza tensiunea arteriala;
  • scade nivelul colesterolului din sange;
  • imbunatateste circulatia sanduina;
  • stimulent datorita alcaloizilor din compozitia sa;
  • amelioreaza depresia;
  • este un bun diuretic;
  • ajuta la combaterea radicalilor liberi, care pot fi produsi de fumul de tigara, gazele de esapament, poluare etc.
  • previne aparitia bolii Alzheimer etc.;

Contraindicatii. 

Nu se cunosc efecte nocive asupra organismului uman, insa nu este recomandat consumul de  ceai dupa ora 17. Nu este recomandat ceaiul urmatoarelor categorii de persoane: anemicilor, hipertensivilor si a celor cu tulburari de somn.

De asemenea, nu este recomandat  consumul in exces al ceaiului, acest lurcu se datoreaza celor 3 componente prezente in ceai, si anume:

  • continutul de cofeina;
  • prezenta aluminiului.Acest lucru se datoreaza capacitatii plantei de ceai de a acumula aluminiu, care poate duce la dezvoltarea unor boli neurologice;
  • efectul polifenolilor asupra biodisponibilitatii fierului din organism, efect ce poate fi diminuat prin adaugarea lamaii in ceai.

Mod de preparare:

Pentru a prepara o ceasca delicioasa de ceai aveti nevoie, in primul rand, de un ceainic de ceramica. Adaugati cate o lingurita de ceai, de persoana, plus inca una, acoperiti ceainucul si lasati sa infuzeze cca 15 min.
!!! Daca ca v-a placut articolul de astazi – Ceaiul, beneficii si contraindicatii -, dati-ne un Share! Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Blinele cu gem de cirese.
Pentru a urmari si sustine activitatea, pentru a va bucura cu noi si noi retete, noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...