Cozonac de casa cu gem, stafide, nuci si rahat

Reteta cozonac de casa cu gem
cozonac-de-casa.jpg

Cozonac de casa cu gem, stafide, nuci si rahat 100 % Natural din Categoria dulciuri de casa. Afla cum sa faci cel mai pufos si gustos cozonac de casa cu gem, stafide si nuci.

Am aceasta reteta de cozonac de casa de foarte multi ani, mai am si altele, pe care le voi posta cu o alta ocazie, insa pe aceasta o pregatesc mai des… OBISNUINTA!

Cozonacul de casa, proaspat scos din cuptor, cu mirosul sau inconfundabil ne duce fara sa vrem cu gandul departe in copilarie, amintindu-ne de Sfintele sarbatori de Paste petrecute in familie.

In Basarabia bunicutele faceau Pasca si Rulet (Cozonac) folosind: 30-50 de oua de casa, vanilie, cardamom, stafide, lamaie etc., pana in prezent s-a pastrat aceasta traditie unica in lume.

In saptamana dinaintea Pastelui de peste tot mirosea a Pasca si a Rulet de ti se lasa gura apa; Pasca era atat de galbena si atat de pufoasa incat iti venea s-o mananci pe toata numai cand o vedeai scoasa din cuptor.

Cozonac de casa – Scurt istoric privind Pasca…

Traditionala Pasca de Paste reprezinta mana, mana cereasca, painea binecuvanta de Dumnezeu, care le-a dat-o Dumnezeu evreilor pe timpul celor 40 de ani petrecuti in pustie, ca pedeapsa pentru neascultare.

In prezent, nu ne imaginam sarbatoarea Sfintilor Pasti fara pasca, cozonac, oua rosii si miel, care reprezinta simbolurile traditiei crestine de Pasti. Mana nu era altceva, decat niste bobite, asemanatoare cu semintele de coriandru, care picau din cer si, pe care, evreii le culegeau si le mancau.

Ceva asemanator cu cozonacul de astazi, pregateau egiptenii, dar si grecii, cei din urma pregateau un cozonac cu branza, miere si nuci, care se numea „plakous”.

Aveau doua varietati de cozonac „libum” , care era un cozonac micut rotund, dar care ara adus ca ofranda zeilor, si „placenta’, care area mai mare, ca dimensiune, si era facut cu branza, stafide, nuci etc.

Cozonacul de casa, asa cum il stim noi astazi, a aparut abia pe la mijlocul sec. al XIX-lea si este atribuit europenilor, insa pimii care au creat cozonacul asemanator cu cel de astazi, cu stafide si nuci, precum si, cu alte fructe deshidratate au fost romanii.

Cum sa faci Cozonac de casa cu gem, stafide, nuci si rahat?

Ingrediente:

  • 1,2 kg faiana alba tip 00 sau faiana pentru cozonac;
  • 1/2 kg lapte integral 3,2 %;
  • 1 1/2 cana de zahar tos;
  • 6 oua pentru aluat;
  • 1 ou pentru uns;
  • 100 gr unt topit;
  • 100 ml ulei de masline extravirgin, insa puteti adaua si ulei de floarea soarelui;
  • 75 gr drojdie proaspata;
  • 1 lingura rom sau esenta de rom;
  • 1 lingura esenta vanilie;
  • 2 pachetele zahar vanilat;
  • 1 lingurita de sare;
  • 100 gr stafide;
  • coaja rasa de la o lamaie;
  • 100 gr zahar pudra

Pentru umplutura:

  • 1/2 kg dulceata de casa (am folosit dulceata de portocala si dulceata de prune);
  • 1 cana miez de nuci;
  • 300 gr rahat;
  • 200 gr stafide brune

Pentru sirop:

  • 1 cana cu zahar;
  • 1 cana de apa;
  • 1 lingurita suc de lamaie, proaspat stors;
  • 10 picaturi esenta de vanilie
  • 10 picaturi esenta de rom

Mod de pregatire:

  1. In primul rand, cernem faina si o lasam cca 1 h sa se incalzeasca la temperatura camerei;
  2. Luam un vas, in care adaugam 2 cani cu faina, in centrul facem o adancitura, turnam 1/2 cana lapte caldut, apoi dizolvam drojdia.
  3. Adaugam 1 lingura de zahar, care v-a hrani drojdia, amestecam bine, luam putin cate putin faina de peretii vasului, cu ajutorul unei linguri, pana opara capata consistenta unei smantani.
  4. Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie mai gros si il dam la loc caldut, pentru cca 30 min, pana opara isi dubleaza volumul.
  • Pentru a vedea, cum se pregateste opara, dati click aici

Cozonac de casa – Pregatim restul ingredientelor…

5. Separam galbenusurile de albusuri la ce cele 6 oua. In vasul cu galbenusiri adaugam sarea, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, romul si esenta de vanilie, amestecam bine, pana se formeaza spuma deasupra, apoi adaugam zaharul, amestecam pana compozitia devine spumoasa.

6. Separat, intr-un vas mai mare, batem jumatate din albusuri (3 albusuri) la care adaugam 1 lingura de zahar, pentru a se bate mai bine si a trece mai repede testul deasupra capului.

7. In vasul cu faina, adaugam compozitia de galbenusuri, amestecam bine, apoi turnam, putin cate putin, restul laptelui caldut pana se incorporeaza complet in faina.

8. Imediat, daugam albusirile batute spuma, amestecam cu miscari fine pana se incorporeaza total in aluat, apoi adaugam opara, amestecam si daugam in fir subtire untul topit si uleiul de masline, care trebuie sa fie caldute, framantam bine cca 15 min.

9. Adaugam 100 gr stafide si 150 gr rahat taiat cuburi, cum se vede in poza de mai jos, framantam 5-10 min; acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si opaturica si il dam la loc caldut, pentru cca 30-40 min, pana volumul se dubleaza.

reteta-cozonac.jpg

10. Intre timp, tapetam formele pentru chec cu unt si faina ca sa le avem pregatite.

11. Din acasta cantitate de aluat vor iesi 4 cozonaci, acum depine de ce forme aveti dvs. Impartim aluatul in 4 parti egale. Luam  o bucata de aluat, o intindem cu sucitorul, apoi adaugam dulceata, stafide, cuburi de rahat, nuci si il rulam.

Cozonac de casa reteta
cozonac-de-casa.jpg

14. Asezam cozonacii cu mare grija in formele tapetate, acoperim formele cu prosoape de bucatarie si le dam la loc caldut, pentru cca 50-60 min. sau  pana cozonacii cresc dublu-triplu.

Dam cozonacii la cuptor…

15. Dupa ce cozonacii au crescut, ii ungem cu ou batut, apoi ii dam la cuptorul preincalzit la 190-200 C, pentru 40 – 60 min, depinde ce tip de cuptor aveti in dotare.

16. Cat cozonacii sunt la cuptor, pregatim siropul cu care vom insiropa deliciosul cozonac de casa, fiecare in parte, pentru un plus de aroma si de finete.

17. Luam un ibric de inox, adaugam zaharul, apa, esenta de rom si vanilie, sucul de lamaie si lasam sa fiarba, pana siropul scade la jumatate.

18. Dupa ce am scos cozonacii de la cuptor, ii lasam sa se raceasca, apoi ii insiropam, iar de asupra presaram zaharul pudra, ii acoperim cu prosoape  de bucatarie si ii lasam sa se insiropeze bine.

Reteta Cozonac cu gem
cozonac-de-casa-cu-gem.jpg

19. Dupa ce cozonacii s-au insiropat, ii scoatem din forme si ii asezam cu grija pe prosoape de bucatarie sau hartie de pergament, ii aciperim cu prosoape, pentru a nu se usca.

Nota: In asa fel, obtinem cel mai pufos si cel mai gustos Cozonac de casa, fraged si umed la interior de ti se topeste in gura si nu uscat de iti ramane in gat.

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Cozonac de casa cu gem, stafide, nuci si rahat -, dati-ne un Share. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Cozonac rotund de casa.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Lasă un răspuns