Boeuf Bourguignon, vita in stil frantuzesc

Boeuf Bourguignon sau Vita in stil frantuzesc. Cum sa prepari cea mai delicioasa si cea mai frageda reteta de Boeuf Bourguignon sau Vita in stil frantuzesc inabusita in vin.

Este o retata traditionala frantuzeasca destul de simpla si aparte, care, initial se gatea la tara, dar care a ajuns sa fie servita in cele mai scumpe si rafinate restaurante ale lumii.

Pentru a obtine o carne frageda cu un gust si o aroma desavarsite este nevoie ca la prepararea acestui preparat sofisticat sa se foloseasca un vin de calitate, de regula, din acel vin, care urmeaza sa fie servit la masa alaturi de Boeuf bourguinon.

Este un preparat, care se pregateste lent, la foc mediu, deci, nu trebuie sa stai cu nasul in oala si sa ai grija sa nu se lipeasca de fundul oalei, ci dupa ce ai adaugat toate ingredientele laolalta, il dai la cuptor si uiti pentru 1-2 ore.

Cum se face Boeuf bourguignon?

Ingrediente:

  • 1.2 kg carne-macra de vita sau manzat;
  • 1 kg ceapa marunta sau esalote;
  • 2-3 morcovi;
  • 0.5 kg ciperci;
  • 2-3 tije telina apio, optional;
  • 3-5 catei de usturoi, optionl;
  • 0,5 l vin rosu de Bourgund;
  • 0.5 l supa de vita sau pui;
  • 2 linguri pasta de tomate
  • sare si piper dupa gust;
  • 1-2 foi de dafin;
  • 100 gr faina alba de grau;
  • 2-3 linguri de ulei de masline;
  • unt cat o nuca;
  • 1 legatura marar verde;
  • 1/2 lingurita cimbru uscat
boeuf-bourguignon-vita.jpg

Mod de preparare

  1. Se taie carnea cubulete ca pentru gulas, apoi se presara faina deasupra si se scutura bolul pana toata carnea este acoperita cu faina.
  2. Se curata si se spala ceapa si morcovul; ceapa se lasa intreaga, insa morcovul se taie rondele mai groase.
  3. Se frige carnea intr-o tigaie, in care am adaugat uleiul de masline, pana se rumeneste frumos pe toate partile, apoi se scoate carnea pe o farfurie, iar in uleiul ramas se rumenesc: ceapa, usturoiul si morcovul pana capata o nuanta aurie, cum se vede in poza de mai sus.
  4. Dupa ce se scot legumile se calesc ciupercile intregi; daca ciupercile sunt cam mari le taiati in doua sau in sferturi.
  5. Intr-un ceaun sau oala de lut se pun: ceapa, morcovii, carnea, piperul negru, sare, vinul, foile ce dafin si cimbrul;
  6. In tigaia, in care au fost rumenite carnea si legumele se adauga pasta de tomate si se amesteca putin.
  7. Se toarna supa si cu ajitorul unei linguri de lemn se dezlipesc toate resturile de pe fundul tigaii; se adauga untul.
  8. Se toarna compozitia din tigaie peste ingredientele din ceaun, se acopera cu un capac si se lasa pe aragaz pana da in clocot.
  9. Se da la cuptorul preincalzit la 150-160 C, pentru 1,5 h. Se serveste rafinatul preparat cu: cartofi natur, orez cu legume sau piure de cartofi.
boeuf-bourguignon-vita.jpg

Pofta buna! Daca v-a placut reteta, dati-ne un Share! Multumim!

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)