Beef stroganoff cu piure de cartofi si telina

beef-stroganoff-cu-piure.jpg

Beef stroganoff cu piure de cartofi si telina din Categoria Mancaruri cu carne. Afla, cum sa faci Beef stroganoff, legendara si delicioasa reteta ruseasca din carne de vita cu smantana.

Legendara reteta de Beef stroganoff  sau Vita a la Stroganoff este un preparat vechi reprezentativ al bucatariei traditionale rusesti, desi a fost gatita pentru prima data in Ucraina.

Este o reteta veche de 200 de ani, pentru prima data reteta „Beef sroganoff cu sos de mustar” a fost publicata intr-o carte de bucate in anul 1871. A fost numita in cinstea contelui A.G.Stroganov, care detinea pe atunci (sec. al XIX-lea) asa numita „masa deschisa” in orasul Odesa, Ucraina.

De atunci si pana in prezent faimoasa si mult apreciata reteta se bucura de o mare popularitate, fiind servita in cele mai elaborate restaurante ale lumii.

Este un preparat ucrainesc din bucati (fasii) de carne de vita cu  usturoi si ciuperci, gatit la tigaie, care este servit intr-un catifelat sos de smantana si verdeata. Reteta clasica se prepara doar din carne de vita, ceapa si smantana cu faina, insa am inbunatatit putin reteta, adaugand morcov, usturoi, supa de pui si marar.

Ingrediente:

Pentru beef stroganoff:

  • 500 g carne-macra de vitel sau vita;
  • 1 ceapa mare;
  • 1 morcov mare;
  • 3 catei de usturoi, optional (va da sosului un gust de neuitat);
  • 1 foaie de dafin;
  • sare;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • 250 gr smantana fermentata (va da un gust mai bun sosului, acel gust acrut face diferenta), insa puteti folosi si smantana pentru gatit;
  • 1 lingura de faiana alba de grau;
  • 100 ml supa de pui sau de legume;
  • 1 legatura mica marar verde

Pentru garnitura:

  • cca 700 gr cartofi;
  • 1/2 telina;
  • 3 fire ceapa verde, vom folosi doar partea verde;
  • unt;
  • sare dupa gust

Mod de pregatire:

  1. Mai intai, spalam bine carnea, apoi o stergem cu un prosop de bucatarie, pentru a absorbi apa, in caz contrar va improsca cu ulei, cand o vom pune la prajit.
  2. Portionam carnea in snitele de 0,5-0,7 cm grosime, pentru a o fragezi, deoarece carnea de vita necesita mai mult timp pentru gatire, o batem cu ciocanul de bucatarie, apoi, le taiem in fasii de 1,2-1,5 cm latime (bastonase), cum se vede in poza de mai jos.
beef-stroganoff-cu-piure.jpg

3.Curatam si spalam bine legumele, pentru a indeparta orice urma de pamant sau nisip, apoi le tocam: ceapa solzisori sau cubulete mici, morcovul rondele sau sferturi, cum l-am taiat eu, iar usturoiul felii.

4.Luam un ceaun sau o oala cu fundul gros, adaugam uleiul de masline, cand uleiul s-a incins, adaugam fasiile de carne si le rumenim frumos pe toate partile.

  • La inceput, carnea va lasa zeama, asa ca, adaugati foaia de dafin si piperul negru macinat, acoperiti ceaunul cu capacul si lasati sa fiarba inabusit, la foc mic, pana ce zeama se va evapora si carnea va incepe sa se prajeasca.

5. Dupa ce sucul eliberat de carne se va evapora, carnea va incepe sa se prajeasca, asa ca, este momentul potrivit sa adaugam legumele tocate. Cat se rumenesc legumele, luam un bol adaugam smantana si faina, apoi amestecam bine, pana compozitia se omogenizeaza, apoi, turnam peste carne si legume, amestecam bine.

beef-stroganoff-cu-piure.jpg

6. Adaugam supa de pui si amestecam bine, acoperim oala cu capacul si lasam sa fiarba inabusit la foc mic cca 15 min., apoi adaugam mararul tocat , amestecam si lasam sa dea un clocot, apoi oprim focul, punem capacul si lasam sa se odihneasca cca 5-7 min.

beef-stroganoff-cu-piure.jpg

Pentru a vedea reteta de tocana de curcan cu garnitura de orez, dati click aici, unde veti gasi reteta completa cu poze, precum si, pasi de urmat. Daca v-a plaut reteta de Beef stroganoff, dati-ne un Share, ne-ar fi de mare ajutor. Multumim pentru intelegere!

Pofta buna!

Comentari