Curcuma si Beneficiile Sale Uimitoare Articol Mancaruri Cu Gust

Curcuma si proprietatile sale tamaduitoare

Curcuma si Beneficiile Sale Uimitoare Articol Mancaruri Cu Gust
curcuma-turmeric-beneficii.jpg

Curcuma si Proprietatile sale Tamaduitoare, Descopera Beneficiile Acestei Plante Minunate, un articol din Categoria Articole utile. Afla care sunt 12 cele mai importante beneficii ale pudrei de curcuma.

Curcuma (Curcuma longa), Turmeric (Terra merita) sau ” sofranul indian” este o planta erbacee, perena ce poate ajunge pana la intaltimea de 90 cm, inrudita cu ghimbirul.

Curcuma, cunoscuta si sub numele de turmeric, este o planta cu proprietati uimitoare, folosita de secole in medicina traditionala, precum si in gastronomie.

Cunoscuta si folosita, pentru proprietatile sale anti-inflamatoare, de mai bine de 5000 de ani, pe larg in medicina ayurvedica in tratarea multor afectiuni, datorita proprietatilor antiinflamatoare.

Este un ingredient si un condiment tot mai apreciat in intrega lume, atat pentru proprietatile sale tamaduitoare, gustative, cat si pentru culoarea placuta pe care o da preparatelor.
In prezent, nu ne putem imagina un curry fara curcuma, turmericul, reprezentand ingredientul de baza din amestecul condimentelor pentru carry, fiecare familie avand propriul amestec si proportie.

De Unde Provine Curcuma?

Originea sa se pierde in negura timpului, fiind descoperita si cultivata pentru prima data in India si Asia de Sud-Est. Cu o istorie bogata si o serie de beneficii pentru sanatate, curcuma a devenit o componenta esentiala in multe culturi din intreaga lume.

Cum am spus putin mai sus, Curcuma este originara din regiunile tropicale ale Asiei de Sud si de Sud-Est, fiind cultivata in special in India, Indonezia, Thailanda si alte tari din regiune.

Este oplanta erbacee din familia ghimbirului (Zingiberaceae) si este recunoscuta pentru rizomii sai subterani, care sunt folositi atat in scopuri culinare, cat si in medicina.

In prezent, este pe larg cultivata in foarte multe tari, precum: India, China, Taiwan, Combodgia, Peru etc. de unde este exportata mai peste tot in lume.

Cate Soiuri de Curcuma exista?

Exista mai multe soiuri de curcuma, insa, doar 3 dintre ele sunt folosite in gastronomie, si anume: Curcuma longa, Curcuma aromatica si Curcuma zedoaria.

Este o planta care nu produce seminte viabile, datorita acestui fapt se inmulteste prin plantarea rizomilor, care sunt taiati de la planta-mama si plantati separat.

Pentru obtinerea pudrei de curcuma, rizomii sunt culesi, fierti si apoi uscati in cuptoare speciale, apoi, sunt macinati, astfel, se obtine pudra fina de culoare galben-portocalie intensa cu un gust amarui usor piperat asemanator ghimbirului.

Este folosita ca inlocuitor al sofranului, fiind mai accesibila ca pret decat sofranul de aici i se trage si denumirea de „sofran indian” si este des folosita la prepararea carry-ului indian.

Ce Studii S-au Efectuat Cu Privire La Curcuma?

Potrivit unui studiu efectuat, de catre cercetatorii germani, compusul chimic, denumit aromatic-turmerone, care se regaseste in compozitia sa,  poate mari capacitatea creerului de autovindecare.
Totodata, de a stimula dezvoltarea de noi celule nervoare. In principiu, acest compus chimic, dupa cum sustin cercetatorii „ar putea incuraja dezvoltarea si inmultirea neuronilor”
Curcuma Beneficii Articol Mancaruri Cu Gust
curcuma_beneficii.jpg

Ce ar trebui sa stim despre Curcuma?

Bogata in:
  • vitamine: B, B2, B3, B6, C, K
  • minerale: fier, iod, mangan si potasiu;  
  • fibre naturale;
  • uleiuri eterice;
  • curcumina (colorant natural),

turmericuleste mult apreciat in intreaga lume, pentru calitatile sale tamaduitoare si este des folosit in medicina traditionala, precum si, la prepararea multor preparate traditionale.

Curcuma, Beneficiii:

1.Proprietati Antiinflamatorii: Curcumina, compusul activ din turmeric, este cunoscuta de mii de ani pentru proprietatile sale antiinflamatorii puternice.

Un studiu publicat in jurnalul „Nutrition and Cancer” a aratat ca curcumina poate fi utila in tratarea afectiunilor inflamatorii precum artrita reumatoida contribuid astfel la reducerea durerii si rigiditatii asociate cu aceasta.

2. Antioxidant Puternic: Curcumina este, de asemenea, un antioxidant puternic, ceea ce inseamna ca poate ajuta la combaterea radicalilor liberi si la protejarea celulelor impotriva deteriorarii oxidative, deci inlatura efectele imbatranirii pielii.

  • Un studiu efectuat in anul 2017, publicat in ” Frontiers in Pharmacology”, a constat ca curcumina poate avea efecte antioxidante semnificative, contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare, precum si a altor afectiuni legate de stresul oxidativ;
  • Consumul regulat de curcuma poate contribui la mentinerea sanatatii celulare si la prevenirea bolilor cronice.

Continuare Beneficii

3. Imbunatatirea Sanatatii Digestive: Curcuma este folosita traditional pentru a sustine sanatatea sistemului digestiv. Are capacitatea de a stimula secretia bilei, care este esentiala pentru digestia grasimilor.

  • De asemenea, poate ajuta la reducerea gazelor si a balonarii si poate avea efecte benefice in cazul sindromului de intestin iritabil.

Un raport din 2015 publicat în „Journal of Alternative and Complementary Medicine” a concluzionat ca curcumina poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului de intestin iritabil (IBS), cum ar fi balonarea si disconfortul abdominal.

  • Se crede ca curcumina poate stimula producerea de enzime digestive si sa reduca inflamatia la nivelul tractului digestiv.
Despre Curcuma Articol MancaruriCuGust
pudra-curcuma-turmeric.jpg

4. Potential Anti-Cancer: Ultimile studii efectuate in domeniu sugereaza ca curcumina ar putea avea efecte anti-cancerigene, putand inhiba inmultirea celulelor canceroase promovand, totodata apoptoza acestora.

  • Desi mai sunt necesare cercetari suplimentare in acest sens, rezultatele preliminare sunt promitatoare.

Un articol publicat in „Cancer Prevention Research” a evidentiat capacitatea curcuminei de a interfera cu multiple cai implicate in dezvoltarea cancerului, inclusiv inflamatia, angiogeneza (formarea de noi vase de sange) si reglarea apoptozei celulare.

5. Imbunatatirea Functiei Cognițive: Un alt beneficiu al curcuminei este legat de imbunatatirea sanatatii creierului si a functiei cognitive.

  • Se crede ca curcumina poate ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv legat de varsta si poate avea efecte benefice in prevenirea bolii Alzheimer.

Un studiu din 2018, publicat îin „The American Journal of Geriatric Psychiatry”, a constatat ca administrarea de suplimente cu curcumă timp de 18 luni a dus la imbunatatiri semnificative in domenii precum memoria si atentia la adultii mai in varsta cu risc de declin cognitiv.

Alte Beneficii ale Curumei

Insa, beneficiile curcumei sunt mult mai multe decat cele enumerate mai sus printre care mai pot fi enumerate si altele, precum:

  1. Scade nivelul colesterolului din sange, totodata, previne oxidarea colesterolului din organism, astfel, inlaturand deteriorarea si spargerea vaselor de sange;
  2. Este eficientata in cazul durerilor menstruale, de cap si de dinti;
  3. Ajuta la digestie si actioneaza favorabil asupra florei intestinale;
  4. Ajuta la detoxifierea organismului;
  5. Previne apariatia ulcerului gastric si stimuleaza secretia vizicii biliare;
  6. Este indicata in cazul bolilor cardiovasculare;
  7. Este eficienta in tratarea diabetului zaharat si a obezitatii;
  8. Ajuta in cazul diareei (1 lingurita praf de curcuma la un pahar cu apa fiarta);

Contraindicatii:

Exista putine contraindicatii printre cre pot fi enumerate urmatoarele:

  • nu este indicata in cazul persoanelor care au pietre la vizica urinara sau sufera de vreo afectiune ale fierii;
  • abuzul poate provoca greata si diaree;
  • datorita faptului ca are un puternic efect asupra organismului uman, este indicat, ca in cazul in care urmati un tratament, sa va consultati cu medicul.
Curcuma nu are o aroma si un gust atat de puternice, precum ruda sa ghimbirul, aroma sa este mai slaba si gustul este usor amarui, in schimb, da mancarurilor o culoare galbena minunata.
Este folosita, pe larg, in toata lumea, atat in stare proaspata, la prepararea diverselor feluri de mancare, cat si in stare uscata sub forma de pudra/praf, care la fel de aromata si benefica pentru sanatate.

Intrebuintare

Cel mai des este folosita in curry, in amestecul de curry, dar si la orez, diverse sosuri, pentru un plus de savoare, dar si pentru culoarea pe care o confera mancarurilor.
De asemenea, este pe larg folosita in industria alimentara, ca colorant natural – E 100 -, pentru colorarea: mustarului, untului, aluatului, prajiturilor, sosurilor etc.
  • Curcuma este greu asimilata de catre organism, doar in proportie de max. 60%, acest lucru depinzand de calitatea ei.
  • Insa, in combinatie cu piperul negru, care contine o substanta activa, denumita piperina, absorbtia curcumei va creste considerabil, practic, se va dubla.
  • De asemenea,  absorbtia sa va creste si in cazul in care curcuma este folosita in combinatie cu ruda sa, ghimbirul, sau cu ananasul, care contin o substanta activa – bromelina
Curcuma proprietati articol
curcuma-si-proprietatile-sale.jpg

Unele precizari cu privire la acest condiment

Deci, Curcuma este o planta cu beneficii remarcabile pentru sanatate, avand o istorie indelungata de utilizare in medicina traditionala a multor popoare ale lumii.

De la proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante pana la potentialul sau anti-cancerigen si beneficiile pentru sanatatea creierului, curcumina este cu adevarat unul dintre cei mai puternici aliati naturali pentru sanatatea noastra.

  • Introducerea acestei plante minunate in dieta de zi cu zi poate aduce numeroase beneficii pentru sanatate pe termen lung.

Alte Recomandari

Sper, ca v-a placut articolul de astazi, daca da, dati-ne un Share/Like! Multumim! Pentru a urmari si sustine activitatea noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc. 

Totodata, va recomandam sa vedeti si alte articole ale nostru:

Publicat de,

Mancaruri Cu Gust

!!! Nota: Informatiile din prezentul articol au un scop pur informativ, inainte de a incepe orice tratament naturist sau cura cereti, in prealabil, parerea unui medic specialist. 

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...