Curcuma si proprietatile sale tamaduitoare
|
Este o planta care nu produce seminte viabile, datorita acestui fapt, se inmulteste prin plantarea rizomilor, care sunt taiati de la planta-mama si plantati separat.
Pentru obtinerea pudrei de curcuma, rizomii sunt culesi, fierti si apoi uscati in cuptoare speciale, apoi, sunt macinati, astfel, se obtine pudra fina de culoare galben-portocalie intensa cu un gust amarui usor piperat asemanator ghimbirului.
Este folosita ca inlocuitor al sofranului, fiind mai accesibila ca pret, decat sofranul, de aici i se trage denumirea de „sofran indian”. Cunoscuta si folosita, pentru proprietatile sale anti-inflamatoare, de mai bine de 5000 de ani, folosita pe larg in medicina ayurvedica.

Ce ar trebui sa stim despte Curcuma?
Proprietati:
- este un puternic anti-inflamator si antioxidant;
- scade nivelul colesterolului din sange, totodata, previne oxidarea colesterolului din organism, astfel, inlaturand deteriorarea si spargerea vaselor de sange;
- este recomandat in cazul artritei;
- este eficientata in cazul durerilor menstruale, de cap si de dinti;
- ajuta la digestie si actioneaza favorabil asupra florei intestinale;
- ajuta la detoxifierea organismului;
- lupta eficient impotriva bolii Alzhaimer;
- previne apariatia ulcerului gastric si stimuleaza secretia vizicii biliare;
- este indicata in cazul bolilor cardiovasculare;
- este eficienta in tratarea diabetului zaharat si a obezitatii;
- ajuta in cazul diareei (1 lingurita praf de curcuma la un pahar cu apa fiarta);
- inlatura efectele imbatranirii pielii etc
Contraidicatii:
- nu este indicata in cazul persoanelor care au pietre la vizica urinara sau sufera de vreo afectiune ale fierii;
- abuzul poate povoca greata si diaree;
- datorita faptului ca are un puternic efect asupra organismului uman, este indicat, ca in cazul in care urmati un tratament, sa va consultati cu medicul.
Intrebuintare
- Curcuma este greu asimilata de catre organism, doar in proportie de max. 60%, acest lucru depinzand de calitatea ei.
- Insa, in combinatie cu piperul negru, care contine o substanta activa, denumita piperina, absorbtia curcumei va creste considerabil, practic, se va dubla.
- De asemenea, absorbtia sa va creste si in cazul in care curcuma este folosita in combinatie cu ruda sa, ghimbirul, sau cu ananasul, care contin o substanta activa – bromelina.
Sper, ca v-a placut articolul de astazi, daca da, dati-ne un Share!
Publicat de,
Mancaruri cu gust