Mancare de naut cu carne de curcan

mancare-de-naut.jpg
mancare-de-naut.jpg

Mancare de naut cu carne de curcan veche de mai bine de 100 de ani din Categoria Mancaruri cu carne, asa cum, faceau strabunicile, respectiv bunicile din sudul Basarabiei, nu s-a schimbat nimic la aceasta reteta, tot asa se pune nautul la inmuiat in apa cu sare peste noapte. Afla, cum sa faci cea mai gustoasa reteta de Mancare de naut cu carne de curcan veche mai bine de 100 de ani pe care ar trebui sa o incerci numaidecat.

Este o reteta simpla, din ingrediente ieftine si accesibile oricui, insa exceptional de gustoasa si aromata, mai ales, daca este facuta cu pasare de casa – gaina, rata sau gasca-, o reteta, care a fost trimisa din mama in fiica de generatii.

Te vei indragosti de aceasta mancare de la prima lingura, este mult mai gustoasa, chiar, decat fasolea cu ciolan si nu te vei satura sa intingi cu dumicatul pana v-a ramane farfuria curata, de nici nu va mai fi nevoie sa o speli… Glumesc!

Se mai face ceva asemenatori si in Turcia, insa nu pot sa imi dau cu parerea, nu am gustat, si in Spania se face o specialitate pe baza de naut si ciorizo (Cocido Lebaniego), la ulcior din lut, insa este mult mai lichida, pur si simplu se adauga ingredientele, laolalta, in ulciorul de lut si se pun pe plita sa fiarba inabusit vreo 2-3 h.

Putin despre Naut…

Planta de naut este o planta leguminoasa anuala, inrudita cu fasolea si mazarea. Denumirea stiintifica pe care o poarta este Cicer arietinum. Originar din Asia, in prezent, este cultivat la scara larga in mai toate tarile ex-sovietice, dar si in Italia, Spania, Africa, India, Turcia, Bulgaria etc.
In Romania,  acum 10 ani, nu se stiau prea multe despre deliciosul naut acum, insa  il gasim tot mai des pe rafturile magazinelor, atat in forma uscata, humus, cat si, in conserve.
Cunoscut si apreciat inca din Evul mediu, nautul, a fost introdus in Europa abia in sec. al XVII-lea, unde a fost apreciat pentru gustull sau unic, diferit de cel al fasolei si al mazarii.
Bogat in proteine (24 %), vitamine complexul vitaminelor B, minerale calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, grasimi naturale dar si hidrati. Nautul  are o valoare nutritiva deosebita, datorita continutului important de proteine din compozitia sa,  reprezentand, pe buna dreptate,  o alternativa la proteinele din carne. Datorita acestui fapt este indicat persoanelor care au renuntat complet la carne optand pentru hrana vegetala.

Sa trecem la reteta de Mancare de naut ...

Mancarea de naut sau, pur şi simplu, Naut este o specialitate traditionala din Sudul Basarabiei. Cum am mentionat mai sus este o reteta foarte veche, de peste 100 de ani, transmisa din mama in fiica.

Pentru a pregati aceasta delicioasa si consistenta mancare de naut, vom avea nevoie de urmatoarele ingradiente:
  • 500 gr naut uscat sau 2 conserve de naut;
  • 1 pulpa superioara de curcan, preferabil, cu os;
  • 1 ceapa mare;
  • 1 morcov mediu, optional ( in reteta clasica nu se adauga morcov);
  • 1 lingura pasta de ardei gras sau boia de buna calitate, preferabil, de casa;
  • sare si piper negru proaspat macinat;
  • 1 foaie de dafin;
  • 1 varf de ardei rosu uscat

Mod de pregatire:

  1. Daca optati pentru  naut uscat, atunci va trebui sa il puneti la inmuiat decuseara in 2,5-3 l apa rece, in care ati adaugat 1 lingurita cu sare.
  2. Mai intai, portionam pulpa de curcan, apoi spalam bine bucatelele de carne obtinute sub jetul de apa rece.
  3. Luam un ceaun, in care adaugam: carnea de curcan, foaia de dafin, piperul negru si 2,5 l apa rece de la robinet. Lasam sa fiarba pana carnea devine frageda. Alegem spuma, care se formeaza pe parcursul fierberii.
  • Daca ati optat pentru nautul uscat, atunci va trebui sa il puneti la fiert odata cu carnea sau il puteti fierbe separat intr-o alta oala si apoi il adaugati in ceaunul cu carnea de curcan.
4. Cand carnea si nautul sunt pe jumatate fierte adaugam 1/2 din ceapa si morcovul , pe care le-am  tocam cubulete mici si lasam totul sa fiarba.
mancare-de-naut.jpg

5. Cand ingredientele din oala au fiert, luam o tigaie teflonata, in care adaugam uleiul de masline si cand s-a incins calim  cealalta 1/2 din ceapa.

6. Cand ceapa s-a calit, adaugam pasta de ardei iute sau boiaua, amestecam bine totul, apoi varsam continutul in oala cu naut; adaugam si varful de ardei iute.

mancare-de-naut.jpg

Pofta buna! Daca v-a placut reteta de astazi – Mancare de naut cu carne de curcan -, dati-ne un Share. Multumim!

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...