Sarmale in foi de vita cu smantana

Sarmale in voi de vita cu smantana reteta gustoasa
sarmale-in-foi-de-vita.jpg

Sarmale in foi de vita cu smantana si verdetata – reteta pas cu pas – din Categoria Mancaruri cu carne. Afla cum sa faci cele mai delicioase Sarmale in foi de vita cu smantana fermentata – absolut delicioase.

Sarmale in foi de vita cu smantana grasa,  o delicioasa reteta ce poate fi gatita ca alternativa la traditionalele sarmalute in foi de varza acra. Frunzele de vita pot fi folosite in stare proaspata, de la congelator, marinate sau uscate, dar pe care le oparim, pentru a fi mai usor de lucrat cu ele.

Prefer sa pregatesc sarmalele, indiferent ca sunt in foi de varza sau vita de vie, din carne mixta: porc si vitel sau porc si pui, sau curcan, la care, adaug cat mai multe legume.
Sarmalele in foi de vita sunt o alternativa mai usoara la sarmalele in frunza de varza acra, cele din urma fiind mai „grele” si mai greu de digerat din acest motiv se gaesc mai mult pe timpul sezonului rece.
Pe langa legume, precum: ceapa, morcov, ardei gras sau dovlecei, imi place sa adaug in compozitia, pentru sarmale si multa verdeata, precum: marar si patrunjel proaspat, care vor da o nota de prospetime preparatului.
Pe langa foile de vita de vie, de varza murata sau varza proaspata, samalele mai pot fi facute si in frunze de: stevie, gulie, sfecla rosie, bietola, tei, podbal etc., insa cele mai gustoase si aromate mi se par cele facute in frunze de vie si frunze de varza murata – combinatia perfecta.

Cum sa faci Sarmale in foi de vita cu smantana?

Ingrediente:

  • 500 gr carne-macra de porc, tocata;
  • 500 gr piept de pui, pe care, il tocam sau il taiem cubulete;
  • 300 gr afumatura, optional;
  • 3 cepe mari;
  • 2 morcovi;
  • 1 dovlecel, optional;
  • 8-9 rosii de gradina;
  • 3 linguri de orez cu bobul rotund;
  • 1-2 foi de dafin;
  • sare si piper negru proaspat macinat;
  • 1-2 linguri ulei de masline;
  • 1 legatura mare sau 2 mai mici de marar verde;
  • 1,5  l apa fiarta sau supa de pui;
  • foi de vita proaspete

Sarmale in foi de vita mancaruricugust – Mod de pregatire:

  1. Se pun la fiert 2 l de apa de la robinet cu care vom opari, ulterior, frunzele de vita de vie. Intre  timp, se spala bine frunzele de vita;
  2. Se toaca marunt ceapa si morcovul (se poate da si pe razatoarea mare), apoi se soteaza in uleiul bine incins pana ceapa devine translucida. Nu lasati ceapa sa se arda, deoarece va da un gust amar sarmalelor!!! Separat, se dau rosiile pe razatorea mare.
  3. Cand apa a dat in clocot se toarna peste frunzele, care au fost spalate anterior.
  4. Intr-un bol sau un castron se adauga, laolalta, carnea tocata de  porc si pui, orezul, legumele sotate, 1/2 din rosii, verdeata tocata, sarea, piperul negru si se amesteca bine pana se omogenizeaza complet.

 

sarmale-in-foi-de-vie.jpg

5. Nu ne ramane, decat sa punem cate o lingura de umplutura pe fiecare foaie de vita in parte si sa rulam sarmalutele.

6. Se asaza sarmalutele intr-un ceaun, oala de lut sau o cratita de inox cu fundul gros, iar deasupra se adauga restul rosiilor ramase, foile de dafin, sarea, piper negru si apa fiarta sau supa de pui.

  • Nu adaug niciodata frunze de vita la fundul oalei sau deasupra sarmalelor.
Sarmale in foi de vita reteta
sarmalute-in-foi-de-vita.jpg

Sarmale in foi de vita – cateva sfaturi…

La final, obtinem cele mai gustoase sarmalute in foi de vita, care, efectiv, ti se topesc in gura si de care nu te mai poti satura niciodata, mai ales, daca sunt servite cu smantana fermentata gustoasa.

Puteti servi delicioasele Sarmale in foi de vita cu smantana sau mamaliguta moale cu unt si telemea, preferabil, de oaie, care se potriveste de minune si va face preparatul mult mai gustos si aromat.

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Sarmale in foi de vita cu smantana -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de  Sarmale in foi de varza, unde veti gasi reteta cu poze si pasi de urmat.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Lasă un răspuns