Pateuri cu ciuperci

Reteta Pateuri cu ciuperci din aluat foitaj facut in casa cu unt din Categoria Placinte si Pizza. Afla, cum sa faci cele mai delicioase Pateuri cu ciuperci din aluat foitaj facut in casa, mult mai bun decat cel din comert sau cel facut in patiserii.

O reteta cat se poate de simpla, din ingrediente simple si usor de facit, gustarea ideala, care poate fi servita atat calda, cat si, rece si de care nu te mai saturi niciodata. Aperitivul ideal pentru serbarile celor mici, fiindca micutii adora pateurile de orice fel, indiferent, ca sunt cu umplutura dulce sau sarata.

Multe dintre dvs., probabil, nu ati avut curajul sa faceti aluat foitaj acasa de teama, ca nu va iesi sau, ca ati pierde prea mult tim pregatindu-l etc… Nimic mai simplu! Aluatul foitaj se face foarte usor si este foarte-foarte gustos, fin si aromat, si miroase a unt.

Adevarul este, ca necesita ceva timp, pentru a-l pregati (aluatul), insa se merita numai cand te gandesti la mirosul si gustul senzationale ale pateurilor indiferent cu ce or fi: ciuperci, carne, telemea sau fructe.

De obicei, fac mai mult aluat, idiferent, ca este din aluat dospit sau nedospit, pe care il dau la congelator si, cand am nevoie scot cate o bucata, cu ceva timp inainte, pentru a avea timp sa se decongeleze, apoi il ung cu unt si il pliez de cat mai multe ori, pentru a obtine un foitaj pufos cu cat mai multe straturi fine.

Nu stiu, cum dvs., insa, eu, personal, ma indoiesc, ca aluatul foitaj din comert sau cel din patiserii este facut cu unt 100% natural 82% grasime.

Cum am mentionat mai sus, aluatul foitaj se poate face atat din aluat simplu nedospit (ou, faina, apa si sare, ), cat si, din aluat dospit pe baza de drojdie (fara ou), care se intinde si se unge cu unt de 82% grasime, apoi se pliaza de mai multe ori, pentru a obtine un foitaj pufos si fraged.

Facute respectand pasii prezentati in reteta, ve-ti obtine niste pateuri fragede si foarte gustoase, cu multa umplutura, total diferite de cele din patiserii, in care, daca reusesti sa dai peste o bucatica minuscula de ciupercuta, este foarte bine, in rest, numai faina si te miri ce.

Incercati sa faceti aluatul acasa, macar, stiti ca l-ati facut cu unt 82% grasime si nu cu te miri ce grasime vegetala (grasimi trans) daunatoare, pentru organism.

De aceasta data, am facut foitaj din alut nedospit, iar reteta cu foitaj din aluat dospit (cu drojdie) va voi prezenta cu o alta ocazie/reteta.

De obicei, fac mai mult aluat, ca este nedospit sau dospit, apoi il portionez si il tin la congelator si, cand am nevoie scot cate o bucata si fac pateuri cu diverse umpluturi.

Ingrediente Pateuri cu ciuperci:

  • 1 kg ciuperci Champignions;
  • 1 ceapa medie;
  • 1 morcov mic;
  • sare si piper negru proaspat macinat;
  • 2 fire ceapa verde;
  • 1/2 legatura marar verde;
  • 1/2 lingura ulei de floarea soarelui sau de masline

Pentru aluat:

  • 1 ou;
  • apa;
  • faina cat cuprinde plus framantat;
  • sare
  • 80 – 100 gr unt 82% grasime

Mod de pregatire:

  1. Mai intai, se face aluatul din: ou, apa, sare si faina cat cuprinde; aluatul trebuie sa fie unul vartos; se lasa 5-10 min. la odihnit, se intinde, se unge cu unt, apoi se pliaza de mai multe ori si se da la rece pentru min. 1 h., deoarece, intre timp, untul s-a topit de la caldura mainilor si nu este chiar bine.

2. Cat sta aluatul la frigider, ne ocupam de umplutura; se spala, se taie in doua, apoi se feliaza ciupercile; se curata, se spala si toaca marunt ceapa, morcovul si ceapa verde.

3. Mai intai, se calesc ceapa si morcovul, pana ceapa devine translucida, apoi se adauga ciupercile tocate anterior, se mai calesc alte 3-4 min., apoi se adauga ceapa si mararul verde; se sareaza si pipereaza dupa gust.

4. Se scoate aluatul de la frigider, se intinde intr-o foaie dreptungiulara ( nu rotunda!!!) de 0.4 cm grosime; umplutura de ciuperci se va intinde doar peste jumatate din foaie, apoi se acopera cu cealalta jumatate, fara umplutura, se lipesc bine marginile si se portioneaza cu ajutorul unei roticele de taiat aluat, in caz ca nu dispuneti de o asemenea roticica, atunci taiati cu ajutorul unei farfurii apasand bine.

5. Se acopera tava (fundul tavii) cu foaie de pergament, se aseaza pateurile cu spatii intre ele, deoarece aluatul va creste binisor, se ung deasupra cu ou batut si se da la cuptorul preincalzit la 180-190 0 C pentru 30-40 min. sau pana se rumenesc frumos.

Pofta buna!

 

Comentari