Gogonele murate fara conservanti

gogonele-murate.jpg

Gogonele murate fara conservanti doar cu sare pentru iarna 100% natural din Categoria Muraturi, crocante si cu un gust placut, dulce-acrisor, care merg puse la borcan sau la putina din lemn. Afla, cum sa faci Gogonele murate fara conservanti la borcan pentru iarna, o reteta cat se poate de simpla si nemaipomenit de gustoasa si aromata.

Veritabilele Muraturi de casa se fac din ingrediente 100 % narurale fara otet si fara conservanti de tot felul, doar cu sare grunjosa si cat mai putine condimente, asa cum le faceau bunicile, respectiv mamele noastre.

Multe gospodine folosesc recipiente din plastic pentru muraturi (galeti sau budoane cu capac), deoarece sunt mai usoare, mai comode si mult mai practice, decat, sa zicem, putinele din lemn, desi nu este recomandat, deoarece acizii naturali formati ca urmare a procesului de fermentare poate extrage substantele toxice din recipientele de plastic. Cu alte cuvinte, sustantele toxice migreaza in saramaura.

Personal, folosesc borcane mai mici, adica de 3 l si nu de 10 l cum foloseam altadata, deoarece muraturile se consuma mai repede si nu au timp sa prinda albeata aia de asupra, care schimba considerabil gustul  si aroma muraturilor.

Daca va ramane zeama (moarea) de la muraturi sa nu o aruncati, ci sa o folositi la salata orientala, biscuiti sau acritul ciorbelor si a borsurilor, daca aveti mai multa, atunci o turnati in pungute, pe care le pastrati sa congelator si cand aveti nevoie doar scoateti cate una. Incercati sa irositi cat mai putine alimente, in special, cele 100 % naturale.

Garnitura ideala pentru preparatele „grele” pe timpului sezonului rece, atunci cand avem mare nevoie de preparate consistente si grase, din cauza ca metabolismul incetineste, adaptandu-se la temperaturile scazute, care contin  multe calorii,pentru a asigura organismului combustibilul necesar mentinerii temperaturii constante a corpului nostru si, care, totodata, ajuta la detoxifierea organismului nostru.

Bogate in vitamine A, B, C si E si minerale calciu, potasiu, seleniu, siliciu, probiotice naturale (intaresc imunitatea, au efect antibiotic, antiviral si, mai nou, ataca virusii hepatici), fibre naturale, care ajuta la detoxifierea colonului, imbunatatesc digestia si au efect laxativ.

Desi, multa vreme, din cauza lipsei studiilor efectuate in domeniu, s-a crezut ca legumele si fructele murate isi pierd o buna parte din proprietatile nutritive, ultetior, s-a dovedit, ca legumele si fructele mutate isi pastreaza o buna parte din vitamine si minerale, adica mai bine de 50%.

Sarace in calorii, vorbim  despre muraturile clasice 100% naturale facute in casa, fara preparare termica si fara sa fie folositi conservanti sau alte adaosuri, muraturile, de orice fel sunt indicate in cazul persoanelor care tin o cura de slabire.

Procesul de acrire/fermentare este un proces complex in urma caruia zaharurile naturale din legumele si fructele folosite sunt transformate in substante  nutritive probiotice, care nu fac altceva decat sa intareasca sistemul  imunitar, din acest motiv, iarna (in sezonul rece) simtim nevoia mai mult ca altadata sa consumam muraturi. Adica, avem mai mult pofta de acru.

Studiile efectuate in ultimii ani au scos la iveala, faptul ca, muraturile lupta cu virusii hepatici si au efecte citostatice, luptand in special cu cancerele  de col uterin si cel pulmonar. Totodata, consumul de muraturi, printre care si varza murata, protejeaza femeile impotriva cancerului de col uterin.

Efectele adverse la consumul de muraturi sunt foarte rare, insa, totusi sunt: balonarea, diareea, colicii abdominali si arsurile gastrice

Cum se faci cele mai gustoase Gogonele murate?

Ingrediente pentru un borcan de 3 l:

  • 1.5 kg gogonele;
  • 3-4 morcovi medii;
  • 3 cepe medii;
  • 1/2 conopida medie;
  • 1 capatina usturoi;
  • 1-2 radacina hrean;
  • 1 telina medie;
  • 1 sfecla rosie sau 1/3 capatina varza rosie, daca vreti sa aveti o moare roz;
  • 1 lingura seminte de mustar;
  • 2 ardei grasi rosii;
  • 1-2 ardei iute;
  • marar verde sau uscat;
  • 2-3 tije telina verde;
  • piper negru boobe;
  • 2-3 foi de dafin;
  • 2,5-3 linguri sare pentru muraturi si nu iodata, care v-a schimba atat gustul, cat si, aspectul saramurei;
  • 1-1.5 l apa, acum depinde cum de indesat ati asezat legumele;
  • 1 lingura zahar tos, optional

Mod de pregatire:

  1. Se spala gogonele sub jetul de apa rece; se curata, se spala si se taie legumele dupa cum urmeaza: ceapa in sferturi, morcovul rondele, conopida in bucetele.
  2. La fundul fiecarui borcan se aseaza frunze de telina, marar verde sau uscat, usturoi, ardei iute, seminte de mustar, rondele de morcov si sferturi de ceapa, urmate de un rand de gogonele, apoi buchetele de conopida, verdeata, morcov si tot asa pana se umple borcanul.
  3. Separat, dizolvati sarea in 1 l de apa, apoi turnati in borcanul cu gogonele, daca mai este nevoie completati cu apa, presarati restul de seminte de mustar. Puneti capacul si scuturati bine borcanul, incat sarea ramasa sa se dizolve uniform. Va trebui din cand in cand sa mai scuturati borcanele. Puteti gusta moarea, daca vi se pare, ca mai trebuie sare, mai adaugati, apoi scuturati borcanul.
gogonele-murate-fara-conservanti.jpg

Pofta buna si Spor la treaba! Daca v-a placut articolul/reteta de Gogonele murate, dati-ne un Share. Multumim!

Comentari