Chutney de smochine pentru carne

Chutney de smochine

Chutney de smochine pentru carne
chutney-de-smochine.jpg

Reteta Chutney de smochine – dulceata sau sos picant pe baza de smochine – din Categoria Dulceata si gemIntra sa vezi, cum se face cel mai bun Chutney de smochine pentru branzeturi si preparatele din carne sau peste.

Chutney este o reteta reprezentativa a bucatariei indiene; este ceva intre dulceata picanta si sos, care se serveste alatuti de branzaturile rafinate si preparatele pe baza de carne sau peste.

Termenul de „chutney” inseamna „pisat” sau „zdrobit”, fiindca indienii piseaza ingredientele in mojar sau pe o peatra (mai mult pe piatra) si tocmai mai apoi le combina intr-o dulceata-condiment picanta, aromata si foarte gustoasa.

In Europa deliciosul Chutney a ajuns abia prin a doua jumatate a sec. al XVII-lea, cand a fost adus de catre soldatii britanici, unde a devenit foarte popular in cercurile celor bogati.

Imi place foarte mult Chutney, il fac mai din toate fructele preferate si chiar a inceput sa imi placa mai mult decat dulceata sau gemul de fructe; il consum ca atate nu doar cu branzeturi sau carne.

De obicei, fac 2 tipuri de Cutney de smochine: unul il fierb mai putin si il folosesc ca sos picant pentru carne sau branza si altul il fierb mai mult si il consumam ca atare pe post de dulceata si il pastrez in borcanele mici.

Cum sa faci cel mai bun Chutney de smochine?

Ingrediente:

  • 1.2 kg smochine;
  • 2-3 linguri zahar tos;
  • 3 cepe rosii mari sau 4 mai mici;
  • radacina ghimbir cca 7 cm.;
  • 3-4 catei de usturoi;
  • 2 linguri otet balsamic;
  • 1 lingura mustar de buna calitate;
  • un praf de sare;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1/2 ardei iute sau ardei de Cayenne;
  • 1/3 lamaie;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin sau ulei de floarea soarelui

Mod de preparare:

  1. In primul rand, se curata, se spala, se taie in doua si se feliaza ceapa rosie; se spala si toaca cubulete potrivit de mari smochinele; lamaia se spala, se feliaza si se toaca marunt cu tot cu coaja.
  2. Se curata radacina de ghimbir cu ajutorul unei lingurite, ca se curata mult ma usor decat cu cutitul, apoi se feliaza si se taie julien; se curata si se spala cateii de usturoi, apoi se feliaza.
Reteta Chutney de smochine
chutney-de-smochine.jpg

3. Se caleste ceapa rosie in uleiul bine incins cca 4-5 min, apoi se adauga ghimbirul tocat si usturoiul si se mai caleste alte 3-4 min sau pana ceapa devine usor aurie, insa aveti grija sa nu o ardeti, deoarece va fi sosul amarui.

4. Imediat, se adauga zaharul tos si se amesteca pana incepe sa se caramelizeze, apoi se stinge cu otetul balsamic si se lasa pana se evapora lasand in urma doar gustul si aroma delicate.

5. Dupa ce otetul s-a evaporat si compozitia incepe sa sfaraie, se adauga smochinele cubulete si se lasa sa fiarba la foc mediu pana scad la 1/2 din volumul initial.

Chutney de smochine cu ghimbir
dulceata-picanta-de-smochine.jpg

Adaugam si restul ingredientelor…

6. Dupa ce sosul a scazut la jumatate se adauga si restul ingredientelor, inclusiv, lamaia tocata marunt si se lasa sa fiarba la foc mic alte 25-30 min. amestecand mai des, pentru ca, sa nu se lipeasca de fundul tigaii.

  • Daca vreti ca acest sos sa aduca mai mult cu o dulceata decat cu un sos atunci trebuie sa adaugati mai mult zahar si sa lasati sa fiarba putin mai mult pana devine mai inchis la culoare.

Urmand pasii de mai sus veti obtine un Chutney aromat cu un gust echilibrat dulce-picant si o aroma de citrice, usturoi si melasa, care va da gust si savoare preparatelor din carne si nu numai.

Daca vreti un sos mai fin si fara bucati de fructe sau ceapa atunci puteti sa pasati la final; puteti sa repartizati sosul in borcanele mici cat este inca fierbinte, apoi sa infiletati etansi capacele si va rezista chiar si 2-3 ani.

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Chutney de smochine -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va re comandam sa vedeti si reteta noastra de Dulceata de ceapa rosie.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...