Prajitura rasturnata cu prune si piersici mancaruricugust

Prajitura rasturnata cu prune si piersici

Prajitura rasturnata cu prune si piersici mancaruricugust
Prajitura rasturnata cu prune si piersici

Prajitura rasturnata cu prune si piersici – reteta simpla si delicioasa cu mult caramel de zahar si smantana – din Categoria Dulciuri de casa. Intra sa vezi, cum poti sa faci cea mai buna Prajitura rasturnata cu prune, piersici si zmeura caramelizate.

Gustul dulce-alinat al fructelor proaspete combinat cu textura pufoasa a prajiturii este pur și simplu irezistibil. Ati încercat-o vreodată? Gustul bland si catifelat al piersicilor si aroma bogata a prunelor si zmeurei se intalnesc intr-un dans delicios si rafinat.

Acest desert simplu, usor de facut si foarte gustos si aromat este un adevarat omagiu adus verii, mai exact, sfarsitului verii, iar fiecare muscatura este o bucurie pentru simturile dvs. gustative.

Descopera cum sa pregatesti o prajitura rasturnata cu prune suculenta si foarte gustoasa, pas cu pas.

Prajitura rasturnata cu prune si piersici este o alegere excelenta pentru a-ti rasfata papilele gustative cu un desert delicios si fructat de vara cu multe fructe si mult caramel din zahar ars cu smantana.

Cu un echilibru perfect intre dulceata fructelor si a caramelului, dar si textura pufoasa a aluatului, aceasta reteta va deveni cu siguranta una dintre preferatele tale si a familiei tale.

Cum poti sa faci cea mai buna Prajitura rasturnata cu prune si piersici?

Ingrediente:

  • 5-6 prune bine coapte;
  • 3 piersici sau nectarine medii sau 2 mai mari;
  • 100 gr zmeura proaspata sau congelata, optional, deoarece aveam prin frigider si am hotarat sa o adaug alaturi de prune si piersici si, credeti-ma pe cuvant, zmeura a fost „cireasa de pe tort”, a dat un gust si o aroma dementiale prajiturii;
  • 3 oua, preferabil de tara, dearece au galbenusul portocaliu inchis si vom obtine o prajitura cu un pandispan galben frumos;
  • 1.5 pahare faina alba de grau de tip 000;
  • 6 linguri zahar tos pentru carmel;
  • 4-5 linguri zahar tos sau zahar brun pentru pandispan;
  • 1 lingura smantana grasa, optional; daca sunteti novice in materie de caramel, va rezumati doar la caramelul pe baza de zahar, deoarece in momentul cand veti adauga smanatana in zaharul ars va incepe sa bolboroseasca si poate improsca in jur;
  • 100g unt 82% grasime;
  • 1 pachetel praf de copt;
  • 1 pachetel zahar vanilat sau 1 lingurita esenta de vanilie;
  • 1-2 lingura zahar pudra

Mod de preparare:

  1. Mai intai de toate, se spala, se scot samburii de la prune si piersici, apoi se feliaza in felii nu foarte subtiri, cum se poate vedea in poza de mai jos, se dau deoparte pentru mai tarziu, cand le vom adauga peste zaharul ars/caramel.
  2. Separat, intr-un bol de sticla, se amesteca ingredientele uscate, cum ar fi: faina si praful de copt si se da deoparte pentru mai tarziu, cand le vom adauga peste ingredientele lichide.
Ingrediente Tarrta cu prune si piersici
ingrediente_prajitura_rasturnata.jpg
  1. Separat, intr-un alt bol sau castron, se adauga untul taiat cuburi si se da la cuptorul cu microunde pentru 2-3 min sau pana se topeste cat de cat.
  2. Intr-un alt bol de sticla mai mare se bat ouale cu zaharul vanilat si/sau esenta de vanilie pana se formeaza o spuma alba deasupra, apoi se adauga untul topit, insa aveti mare grija sa nu fie fierbinte, si se amesteca bine cu ajutorul unei furculite sau a telului pana obtinem o compozitie cremoasa.
  3. Se pune tava in care va urma sa coacem prajitura pe aragaz, se adauga cele 6 linguri de zahar tos si lasam pana incepe sa se topeasca formand un caramel frumos de culoarea chihlimbarului, cum se poate vedea in poza de mai jos
Caramel. Zahar ars pentru Prajitura rasturnata cu prune si piersici
Zahar ars. Crema de zahar ars pentru prajitura cu prune si piersici

Cum se face corect caramelul?

6. Cand zaharul s-a topit complet formand un caramel delicios se adauga smantana grasa si se amesteca rapid cu ajutorul unei linguri sau palete de lemn. Nu este obligatoriu sa adaugati smantana in caramel si asa va fi foarte gustoasa prajitura!!!

7. Aranjeaza uniform prunele, piersicile feliate si zmeura peste caramelul de pe fundul tavii si lasa in continuare pe foc.

  • La inceput fructele vor lasa suc si vor pluti, pentru ca mai apoi, sa inceapa sa bolborosesca formand un caramel gros, fructat si extrem de delicios, care va imbraca fructele si va da o aroma si un gust bestiale prajiturii noastre.
Tarta cu prune si piersici reteta mancaruricugust
Reteta Prajitura rasturnata cu prune, piersici si zmeura

Se amesteca ingredientele uscate cu cele lichide

8. Intre timp, se incorporeaza amestecul de faina si praful de copt in compozitia de ou si unt, se amesteca cu grija pana cand vom obtine un aluat omogen si catifelat pe care il vom turna in tava peste fructele caramelizate.

9. Se preincalzeste cuptorul la 190°C. Se toarna aluatul peste fructele caramelizate, se niveleaza cu grija si se da la cuptor pentru aprox. 35-40 min sau pana prajitura va trece testul scobitorii, moment in care va fi scoasa din cuptor. 

  • Scobitoarea introdusa in mijlocul prajiturii trebuie sa iasa curata si nu umeda si lipisoasa.

10. Odata coapta, se scoate tava din cuptor si lasa prajitura sa se raceasca putin, cca 5 min, apoi se, aseaza o farfurie intinsa mare sau un platou deasupra tavii si tinand strans incat sa nu scape caramelul si se va rasturna cu mare grija. De aici si denumire.

  • Prajitura va cadea pe farfurie/platou cu partea cu fructele caramelizate deasupra.
Tarta cu prune si piersici
prajitura_cu_prune.jpg

Prajitura rasturnata cu prune si piersici – Sugestii privind servirea:

Prajitura rasturnata cu prune, piersici si meura poate fi servita atat calda cat si rece, insa este mult mai gustoasa calda, alaturi de o cupa de inghetata de vanilie sau o lingura de frisca proaspata.

  • Pentru o nota decorativa si un aspect mai elegant, pudreaza usor cu zahar pudra dupa ce se raceste putin sau inainte de servire.

Prajitura rasturnata cu prune si piersici este o reteta simpla si delicioasa care va impresiona cu siguranta orice iubitor de deserturi facute in case cu frute proaspete si aromate de vara.

Cu ingredientele potrivite si urmand pasii de preparare detaliati, veti obtine o prajitura cu adevarat memorabila. Bucurati-va de gustul fructat al prunelor si piersicilor si de aroma imbietoare a acestui desert minunat!

Sprijiniti blog-ul cu un Like sau Share. Ajutati-ne sa crestem!

!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Prajitura rasturnata cu prune si piersici -, dati-ne un Share sau Like. Multumim!

Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Totodata, va recomandam sa vedeti si alte retete ale noastre de prajituri, precum:

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...