Salau prajit cu garnitura de orez

salau-prajit.jpg

Salau prajit cu garnitura de orez cu ciuperci si sos picant din categoria  Mancaruri cu peste si fructe de mare. Cum sa faci cel mai gustos Salau prajit cu garnitura de orez cu ciuperci. Este o reteta simpla, usor de facut si foarte gustoasa, pe care, ar trebui sa o incercati numaidecat. Pentru ca, suntem in postul Craciunului, in care, sunt zile de dezlegare la peste, va propun sa incercati salau prajit cu garnitura de orez cu ciuperci.

Salaul este un peste rapitor de apa dulce, care, spre deosebire de sora lui Stiuca, are putine oare, cu o carne alba, slaba, mult mai gustoasa, decat cea a stiucii, si un gust placut dulceag este tot mai mult apreciat si servit la restaurantele cu specific pescaresc. Adevarul este, ca este cam scump si nu oricine si-l permite.

Cum sa faci Salau prajit cu garnitura de orez cu ciuperci?

Ingrediente:  

  • 2  trunchiuri de salau;
  • 1 ceapa medie;
  • 1 morcov mediu;
  • 1 cana orez;
  • 1 cutie ciuperci;
  • sare si piper negru proaspat macinat;
  • 1 foaie de dafin;
  • 1/2 lingurita chimen;
  • 1/2 lingurita curcuma;
  • ulei pentru prajit;
  • 1 legatura marar verde

Mod de preparare:

1. Intr-un ceaun, in care am adaugat ulei, calim legumele tocate (ceapa, morcovul) 3-4 min. sau pana ceapa devine stranslucida, apoi, adaugam ciupecile taiate.

salau-prajit.jpg
2. Masuram 1 cana de orez, pe care il spalam in 2-3 ape, apoi il adaugam peste ciuperci, mai lasam alte 1-2 min.; adaugam si celelalte condimente: sarea, piperul, foaia de dafin si semintele de chimen si amestecam bine.
.
3. Adaugam 3 cani de apa ( 1:3 ), acoperim si lasam sa fiarba inabusit, la foc mic. Amestam din cand in cand, pentru ca, orezul are tendinta de a se lipi de fundul ceaunului; la sfarsit, adaugam mararul tocat.
4. Intre timp, ne ocupam de peste, pe care, dupa ce l-am portionat, il asezonam cu sare, apoi il dam prin faina sau prin malai si il prajim cate 2-3 min pe fiecare parte sau pana s-a rumenit frumos. Scoatem pestele prajit pe o foarfurie, in care am asternut un prosop de hartie, pentru a se scurge surplusul de ulei.
salau-prajitjpg
  •  Pentru a obtine un orez bine legat si lipicios, proportia orez – apa este de 1:3. Orezul trebuie sa fie fiert, exact cat trebuie, nu imi place orezul aldente, dar nici cel rasfiert.
Pe langa garnitura de orez cu ciuperci, am servit Salaul prajit cu un sos picant, pregatit in casa, care se potriveste de minune cu pestele.
Pofta buna!

Comentari