Chiftelute marinate cu piure de cartofi

chiftelute-marinate.jpg

Chiftelute marinate cu piure de cartofi din Categoria Mancaruri cu carne. Cum sa faci cele mai delicioase Chiftelute marinate din piept de pui cu piure de cartofi. Pentru iubitorii de chiftelute marinate, prezint cea mai gustoasa reteta de Chiftelute din piept de pui, servite cu un delicios piure de cartofi cu morcovi, exact cum ne facea mama acasa, in special, duminica si de sarbatorile religioase.

Ei bine, mamele si bunicile noastre nu faceau Chiftelute din carne de pasare, cum facem noi acum, de cand au aparut puii crescuti rapid in magazine, ci faceau chiftelute clasice din carne de porc, vita sau mix din porc cu vita.

Cum sa faci Chiftelute marinate?

Ingrediente:

Pentru chiftelute:

  • 700 gr carne tocata din piept de pui;
  • 1 ceapa medie;
  • 1 morcov mediu;
  • 3 catei de usturoi;
  • 100 gr paine inmuiata in lapte si stoarsa (nu folosesc pesmet, nu-mi place);
  • 1 ou;
  • sare si piper negru proaspat macinat;
  • ulei pentru prajit.

Pentru piure:

  • 1 kg cartofi rosii, pentru ca au miezul galben si, va iesi un piure frumos;
  • 1-2 morcovi;
  • 50 gr unt;
  • sare dupa gust.

Pentru sos:

  • 1 ceapa medie;
  • 1 morcov mediu;
  • 1 lingura pasta de tomate;
  • 300 ml bulion facut in casa;
  • 1 pahar cu apa fiarta sau supa de pui/legume;
  • sare si piper negru dupa gust;
  • 1 foaie de dafin;
  • 3 cuisoare;
  • un praf de curcuma si/sau praf de ghimbir;
  • 1 lingura de ulei de masline;
  • 1 legatura de marar verde.

Mod de preparare:

  1. Taiem cartofii si morcovii in cubulete potrivite si ii punem la fiert, in apa cu sare. Cand cartofii sunt fierti, varsam o parte din apa, adaugam o bucata de unt si pasam pana obtinem un piure fin si pufos.
  2. Dam legumele si painea, pe care am inmuiat-o in lapte, prin masina de tocat. Luam un bol mare, adaugam carnea si legumele tocate, painea, oul, sarea si piperul negru, amestecam  totul, pana compozitia se omogenizeaza.
  3. Inmuiem mainele in apa si incepem sa formam chiftelutele. Intr-o tigaie adaugam ulei de floarea soarelui si cand uleiul s-a incins, adaugam chiftelutele, le prajim cate 2-3 min. pe fiecare parte sau pana se rumenesc frumos.
chiftelute-marinate.jpg

Pentru sos:

  1. Curatam legumele de coaja si le spalam sub jetul de apa rece, apoi, le taiem cubulete mici.
  2. Intr-un ceaun punem 1 lingura de ulei, nu trebuie mai mult, deoarece chiftelutele si asa sunt grase, apoi, calim  ceapa si morcovul 2-3 min., apoi, adaugam pasta de tomate, curcuma, ghimbirul, amestecam totul bine, ca sa nu se arda.
  3. Adaugam chiftelutele, bulionul, apa fiarta, sare si piper negru dupa gust, acoperim ceaunul cu capacul si lasam sa fiarba inabusit la foc mediu cca 7-9 min sau pana se inmoaie legumele.
  • Daca vi se pare sosul prea subtire, il puteti ingrosa cu putina faina diluata in apa sau , pur si simplu, presarati putina peste sos; aveti grija sa nu se formeze cocoloase.
chiftelute-marinate.jpg
4. La final, adaugam mararul tocat, lasam sa dea un clocot, acoperim ceaunul cu capacul si lasam sa se odihneasca cca 5-7 min inainte de a fi servit. Pentru a vedea reteta de chiftelute de manzat, dati click aici, unde gasiti reteta completa cu poze si explicatii.

Pofta buna!

Comentari