Sprot prajit cu mamaliga si praz

sprot-prajit-cu-mamaliga.jpg

Reteta Sprot prajit cu mamaliga si praz inabusit din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare. Afla, cum sa faci cel mai gustos Sprot prajit cu mamaliga si praz inabusit, cum nu ai mai mancat pana acum. Inra si vezi reteta cu poze, explicatii si pasi de urmat.

O reteta cat se poate de simpla, usor de facut si foarte gustoasa, pe care ar trebui sa o incercati numaidecat; sprotul poate fi inlocuit cu hamsie, obleti, baby hering sau capelin, insa sprotul si baby heringul este ceva mai mare, decat hamsiile si este mai usor de eviscerat, in sensul, ca veti termina mai repede procedura eviscerarii.
Daca optati pentru hamsii prajite, atunci nu mai stati sa pierdeti timplul eviscerandu-le, prajiti-le asa cum sunt, sigur, nici nu veti simti acele matisoare (intestine) minuscule, pe care nici nu le veti simti, ci dincontra, vor da si ele gust…
Mai tot timpul am in congelator cate 1 kg de sprot, hamsii sau baby hering, pentru ca, nu se stie niciodata, cand iti vine pofta aia mare de peste prajit tavalit prin faina cu mamaliguta moale si sos picant sau sos de usturoi. Niciodata nu storc lamaie deasupra, deoarece schimba total gustul pestelui, dar „gusturile nu se discuta”, fiecarea cu pofta lui.
Am pregatit acest fel de mancare, si anume, Sprot prajit cu mamaliga si praz, aceasta combinatie neobisnuita, la prima vedere, cand eram la caminul studentesc. Imi amintesc, ca le placusera nespus de mult prietenilor la camin.

Cum gatim si de ingrediente avem nevoie?

Pentru a pregati Sprot fript cu mamaliga si praz, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 500 gr sprot congelat, nesarat;
  • faina;
  • sare;
  • 50 gr ulei pentru prajit

Pentru mamaliga:

  • 200 gr malai;
  • sare;
  • unt;
  • telemea de oaie sau branza de burduf

Pentru garnitura de praz:

  • 3 fire mari de praz;
  • 1 lingura ulei de masline;
  • sare

Mod de preparare:

I. Sprotul
  1. Mai intai evisceram sprotul, apoi, il spalam bine sub jetul de apa rece, pentru a indeparta sangele din interior.
sprot-prajit-cu-mamaliga.jpg
2. Luam o tigae, adaugam ulei de floarea soarelui, cand uleiul s-a incins, punem sprotul, in prealabil, sarat si dat pin faina. Lasam sa se rumeneasca frumos, cate 3 min. pe fiecare parte, apoi il scoatem pe o foarfurie intinsa, in care am asternut un servetel sau prosop de hartie avand rolul de a absorbi uleiul ramas de pe urma prajelii.
sprot-prajit-cu-mamaliga.jpg
sprot-prajit-cu-mamaliga.jpg
II. Prazul
  1. Dupa ce am curatat si spalat bine prazul,  ca sa nu aiba pamant, il tocam marunt si il punem la calit, intr-o tigae sau cratita cu fundul gros, in care adaugam 1 lingura de ulei de masline
  2. In paralel, luam  un ceaun, in care urmeaza sa facem mamaliga,  adaugam apa si sare, dupa gust, si lasam sa fiarba.
sprot-prajit-cu-mamaliga.jpg
3. Cand prazul s-a calit, adaugam 50 ml apa fiarta si un praf de sare, acoperim cu un capac si lasam sa fiarba inabusit 10-15 min; numai sa vedeti cat de gustos va fi, pregatit asa simplu.
III. Mamaliga
1.Cand apa a dat in clocot, adaugam in ploae malaiul, amestecam continuu, sa nu se formeze cocoloase si lasam sa fiarba la foc mic pana este gata.
2.Apoi, adaugam untul si radem 150 gr de telemea de oaie sau branza de burduf si sare, daca este cazul.
  • Nu prea ma omor dupa mamaliga, insa cand ma hotarasc sa o pregatesc o prefer pe cea cu o consistenta mai moale cu unt si telemea sau branza de burduf.
Sfat: Am servit deliciosul Sprot prajit, pe langa mamaliga si prazul inabusit, cu un sos picant facut in casa, care se potriveste de minune cu pestele, in general.
Pofta buna! daca v-a placut reteta de Sprot prajit cu mamaliga si praz inabusit, dati-ne un Share/Like. Multumim!
 

Comentari