Zama de peste

Reteta Zama de peste
zama-de-peste.jpg

Reteta Zama de peste din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare. Afla, cum sa faci cea mai gustoasa Zama de peste din tacam de somon si peste de apa dulce, simplu si gustos.

Pentru un gust mult mai bogat si mai gustos va sfatuiesc sa folositi mai multe specii de peste: caras, crap, platica, biban, somn, somon (tacam), salau etc.

Cu cat este pestele mai gras, cu atat Zama va fi mai gustoasa si aromata, deoarece, tocmai acea grasime va da gust si savoare si va face sa va indragostiti de acest preparat simplu si gutos.

Bunicul meu din partea mamei era un pescar iscusit, zicea, ca pestele pentru Zama nu trebuie spalat bine, atunci cand este proaspat pescuit, ci doar trebuie trecut rapid prin apa, ca acel sange proaspat ramas pe alocuri va si da gust bun preparatului.

Bine, pestele din pescarii nu este chiar atat de proaspat, desi este tinut in gheata, de aceea, trebuie spalat foarte bine, mai ales, capetele(„Pestele de la cap se impute!”), inainte de-al pune in Zama sau Bors.

Parerea mea, pentru a manca o  Zama, Supa sau Bors bun de peste nu este neaparat nevoie sa mergem tocmai in Delta Dunarii, ci o putem pregati si in casa si, va asigur,  ca nu va iesi mai rea, decat asa – zisul Bors de peste din Delta.
Sincer, nu prea cred, ca asi avea curajul sa mananc Bors de peste gatit cu apa dircet din Dunare la cate am vazut si auzit  la TV in acest sens; Zama se face cu apa curata din surse sigure!
Este o reteta simpla, ieftina si foarte gustoasa, pentru a carei pregatire nu avem nevoie de foarte multe ingrediente si nici de prea mult timp, asa ca, o puteti gati fra probleme.

Cum se face Zama de peste? 

Timp de preparare: max. 60 min.

Ingrediente:

  • 1,5 kg de peste (am folosit caras, deoarece are carnea mai dulce, fitofag si tacam de somon );
  • 2,5 l apa;
  • 1 ceapa mare;
  • 1-2 morcovi medii sau 1 mare;
  • 1 gogosar verde;
  • 2-3 cartofi;
  • 3-4 rosii de gradina, sunt mult mai gustoase si mai aromate decat cele din supermaketuri;
  • 1 foaie de dafin;
  • 3 catei de usturoi
  • sare si piper negru proaspat macinat dupa gust;
  • 1 lingura ulei de masline, insa daca pestele este proaspat si destul de gras, atunci nu mai este nevoie sa mai adaugati ulei;
  • otet din vin alb, pentru acrit;
  • leustean, marar si patrunjel.

Mod de preparare:

  1. In primul rand, luam o cratita de 4-5 l, in care adaugam: ceapa intreaga (curatata si spalata), cartofii taiati in 4, morcovii taiati rondele, gogosarul – julien, foaia de dafin, piperul negru si apa, lasam sa fiarba;
  2. Intre timp pregatim pestele, dupa ce l-am curatat de solzi si eviscerat, il spalam bine sub jetul de apa rece, pentru a mai indeparta putin din sangele ramas de pe urma eviscerarii.
Reteta culinara Bors de peste
zama-de-peste.jpg

3. Cand cartofii sund aproape fiert, adaugam rosiile date pe razatoarea mare sau tocate cubulete mici, daca nu aveti chef sa mai spalati si razatoarea.

Sfat: Rosiile intaresc si schimba radical gustul cartofilor, de aceea, este recomandat a se adauga dupa ce cartofii sunt deja fierti!!!

4. Dupa ce au fiert si rosiile cam 3-5 min., adaugam pestele si lasam sa fiarba alte 3-5 min. Cand pestele este aproape fiert (sau albit ochii), adaugam usturoiul zdrobit si 1-2 linguri de otet din vin alb.
Zama de peste din somon
zama-de-peste.jpg

5. La final, adaugam peste Borsul de peste verdeata tocata fin, amestecam si lasam sa dea un clocot, oprim focul, acoperim oala cu un capac si lasam sa se odihneasca 5 min. inainte de a fi servita.

Nota: Se serveste cu mujdei de usturoi.

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Zama de peste -, dati-ne un Share. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Plachie de cod alb cu crupa de grau.

Pofta Buna! Si sa nu uitati si de castronul cu muraturi, nu de alta, dar sa nu vi se aplece la cat este de buna Zama de peste, mai ales, daca a fost pestele gras!

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Lasă un răspuns