Zama de peste

zama-de-peste.jpg

Reteta Zama de peste din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare. Afla, cum sa faci cea mai gustoasa Zama de peste din tacam de somon si peste de apa dulce, simplu si gustos. Pentru un gust mai bogat, va sfatuiesc, sa folositi mai multe specii de peste: caras, crap, platica, biban, somn, somon (tacam), salau etc.

Cu cat este pestele mai gras, cu atat Zama va fi mai gustoasa si aromata, deoarece, tocai acea grasime va da gust si savoare si va face sa va indragostiti de acest preparat simplu si veti mai face si alta data.

Bunicul meu din partea mamei era un pescar iscusit, zicea, ca pestele pentru Zama nu trebuie spalat bine, atunci cand este proaspat pescuit, ci doar trebuie trecut rapid prin apa, ca acel sange proaspat ramas pe alocuri va si da gust bun preparatului. Bine, pestele din pescarii nu este chiar proaspat, de aceea, trebuie spalat foarte bine, inainte de-al pune in Zama sau Bors.

Parerea mea, pentru a manca o  Zama, Supa sau Bors bun de peste nu este neaparat nevoie sa mergem tocmai in Delta Dunarii, ci o putem pregati si in casa si, va asigur,  ca nu va iesi mai rea, decat asa – zisul bors de peste din Delta. Nu cred, ca asi avea curajul sa mananc Bors de peste gatit cu apa din Dunare…

Cum se face Zama de peste? 

Timp de preparare: max. 60 min.

Este o reteta foarte simpla si ieftina, pentru a carei pregatire nu avem nevoie de foarte multe ingrediente, si anume:

  • 1,5 kg de peste (am folosit caras, deoarece are carnea mai dulce, fitofag si tacam de somon );
  • 2,5 l apa;
  • 1 ceapa mare;
  • 2 – 3 morcovi;
  • 1 gogosar verde;
  • 2-3 cartofi;
  • 3 rosii;
  • 1 foaie de dafin;
  • 3 catei de usturoi
  • sare si piper dupa gust;
  • ulei de masline.
  • otet din vin alb, pentru acrit;
  • leustean, marar si patrunjel.

Mod de preparare:

  1. Luam o cratita de 4-5 l, in care adaugam: ceapa intreaga (curatata si spalata), cartofii taiati in 4, morcovii taiati rondele, gogosarul – julien, foaia de dafin si piperul negru,  dupa care adaugam apa si lasam sa fiarba; Intre timp pregatim pestele, dupa ce l-am curatat/eviscerat, il spalam bine sub jetul de apa rece.
zama-de-peste.jpg

2. Cand cartofii au fiert, adaugam rosiile date pe razatoarea mare.

  • Rosiile intaresc si schimba gustul cartofilor, de aceea, este recomandat a se adauga dupa ce cartofii sunt deja fierti!!!
3. Dupa ce au fiert si rosiile cam 3-5 min., adaugam pestele si lasam sa fiarba alte 3-5 min. Cand pestele este aproape fiert (sau albit ochii) adaugam usturoiul zdrobit si 1-2 linguri de otet din vin alb.

 

zama-de-peste.jpg

4. La final, adaugam peste Zama de peste verdeata tocata fin, amestecam si lasam sa dea un clocot, apoi oprim focul, acoperim oala cu un capac si lasam sa se odihneasca 5 min. inainte de a fi servita. Se serveste cu mujdei de usturoi.

Pofta Buna! Sa nu uitati si de castronul cu muraturi, ca nu care cumva sa vi se aplece!

Comentari