Iepure la ceaun inabusit in vin cu mamaliga

iepure-la-ceaun.jpg

Reteta Iepure la ceaun inabusit in vin cu mamaliga din Categoria Mancaruri din iepure. Afla, cum sa faci cel mai fraged si suculent Iepure la ceaun inabusit in vin. Cea mai gustoasa Friptura de iepure la ceaun inabusit in vin cu ceapa si usturoi, servit cu o garnitura delicioasa de mamaliguta moale cu unt si telemea de oaie. Ce poate fi mai bun de atat?

Pentru iubitorii de carne de iepure, printre care ma aflu si eu, am pregatit astazi o reteta pe cat de simpla, pe atat de gustoasa si aromata, si anume, iepure la ceaun. Avand un gust placut, dulceag, asemanator cu cel al puiului, carnea de iepure, este o carne slaba dietetica si mult mai sanatoasa decta carnea de pui.

De cand ma tin mintea, aveam in gospodarie iepuri cu care, noi copiii ne jucam de zor, mama povestea, ca erau ani cand aveam peste 80 de capete, nu tin minte, si mama ne gatea de sarbatori friptura de iepure la tuci, asa ca, stiu cum se gateste corect carnea de iepure, pentru a-i pune in valoare gustul bland de vanat.

Fiind o carne dietetica, saraca in calorii, 173kcal/100 gr comparativ cu carnea de  pui, care contine 201kcal/100gr., insa cel mai important lucru este, ca nu contine colesterol (doar putin), din aceasta pricina este din ce in ce mai cautata de cei care vor sa manance sanatos, fiind considerata de-adevaratelea o delicatesa, un super-aliment.

Friptura de iepure este, probabil, una dintre cele mai sanatoase fripturi posibile, deoarece, carnea de iepure, este, cum am specificat mai sus, o carne dietetica saraca in calorii si cu un continut de colesterol, grasimi saturare si sodiu redus, din acest motiv, este recomandata persoanelor, care sunt la dieta, tin o cura de slabire, femeilor insarcinate si a persoanelor care sufera de diabetul zaharat, in acest caz, se recomanda carnea fiarta.

Este mul mai gustoasa, friptura de iepure, daca este gatita la ceaun la foc cu lemne, atunci cand iesiti la aer curat cu familia sau prietenii, deoarece va avea un gust si o aroma mult mai bogate date de fumul natural de lemn.

Medicii nutritionisti tot mai mult ne indeamna sa introducem, carnea de iepure, in dieta noastra, macar, 1-2 ori pe saptamana, deoarece este o alternativa mult mai sanatoasa la carnea de pui sau cea de porc, care, la fel, poate fi gatita in diverse moduri, precum: la cuptor, in supe, borsuri sau in diverse sosuri, care pot fi servite, ca atare, sau alaturi de garniturile dvs. preferate.

Cum sa faci Iepure la ceaun inabusit in vin?

Ingrediente:

  • 1 iepure de 1,2-1,5 kg (carcasa de iepure);
  • 2 cepe albe mari;
  • 2-3 catei de usturoi;
  • 400-500 ml vin alb (prefer vinul alb demidulce, fiindca mi se pare mult mai aromat si mai fructat decat cel sec, acum fiecare cu preferintele sale. „Gusturile nu se discuta!”);
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 50 ml ulei de masline extravirgin sau ulei de floarea soarelui;

Pentru mamaliguta:

  • 200 gr malai;
  • 25 gr unt;
  • 50 gr telemea de oaie sau parmezan;
  • sare dupa gust si cam atat

Mode de pregatire Iepure la ceaun inabusit in vin:

  1. Mai intai, se pârleste iepurele (carcasa) pe flacara de la aragaz, deoarece este plin de puf ramas dupa jupuire; se transeaza in bucati potrivite, apoi se spala bine, sub jetul de apa rece, fiecare bucatica in parte, pentru a indeparta orice firicel de puf.
  2. Ceapa si usturoiul, dupa ce au fost curatate si spalate, in prealabil, se taie felii.
  3. Se pune carnea intr-un bol mare de sticla sau orice alt vas emailat, se adauga rondelele de ceapa, sare si piper negru proaspat macinat; Se toarna vinul peste carne si se amesteca bine, incat vinul sa acopere si sa patrunda fiecare bucatita de carne, fragezind-o si aromand-o, creand o aroma unica, specifica acestui preparat rafinat si exceptional de gustos.
  • Puteti adauga la marinata si alte condimente preferate, insa mie imi place cat mai simplu, cu cat mai putine condimente, pentru a profita si savura pe deplin de aroma si gustul blande ale carnii de iepure.

4. Se acopera vasul cu pelicula alimentara sau cu un capac si se da la rece peste noapte, pentru a se marina perfect, insa poate fi pregatit si dupa min. 2 h., pentru cei nerabdatori si pofticiosi.

5. Dupa ce carnea a stat peste noapte la rece, se rumeneste frumos pe toate partile intr-un ceaun, in care a fost adaugat uleiul de masline sau de floarea soarelui, apoi se adauga usturoiul feliat, se amesteca, se toarna marinata cu tot cu rondelele de ceapa. Se acopera ceaunul cu un capac si se lasa sa fiarba inabusit 1,5-2 h., la foc mic, sau pana este garnea gata, amestacand din cand in cand

iepure-la-ceaun.jpg

6. La final, vom obtine cel mai fraged si suculent Iepure la ceaun inabusit in vin servit alaturi de o catifelata mamaliguta cu unt si telemea de oaie sau branza de burduf, dupa preferintele fiecaruia, sau depinde ce aveti ratacit prin frigider.

Pofta buna! Daca v-a placut reteta de astazi – Iepure la ceaun inabusit in vin cu mamaliga -, dati-ne un Share, ne-ar fi de mare ajutor. Multumim, pentru sprijinul acordat!

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)