Prazul, intre aliment si medicament

Prazul sau Allium porum este o planta leguminoasa bienala, inrudit cu ceapa, arpagicul, usturoiul si leurda, originar din zona Mediteraneana.

Cunoscut si apreciat mult, din vremuri stravechi, pentru proprietatile sale gustative, dar si medicamentoase, prazul, era si este folisit la tratarea numeroaselor afectiuni.

În popor este denumită si ceapă oltenesaca, dar nu este chiar oltenesc, vorbim ca origine.

Bogat in vitamine A, B6, B12, C, E, K, PP, minerale calciu, clor, fier, mangan, magneziu potasiu, apa ( aprox.90%), zaharuri naturale, proteine, oxidanti., carbohidrati ect.

Cu gustul sau dulceag si mult mai bland, decat al surorii sa ceapa, este pe larg folosit în gastronomie din intreaga lume la prepararea diverselor feluri de mâncare, de la supe, ciorbe si tocanite, pana la diverse pateuri si placinte traditionale.

Este o leguma sanatoasa si bogata in vitamine si minerale, o excelenta sursa de antioxidanti, care ajuta organsimul sa scape de actiunea nociva a radicalilor liberi.

Este o leguma, care se pastreaza foarte bine pe timpul iernii si, care rezista pana in primavara, cand organismul are multa nevoie de vitaminele si mineralele de care dispune.

Cu cat este pastrat mai mult, bineinteles, in conditii bune, cu atat creste mai mult nivelul vitaminei C din compozitia sa, atat de necesare pe timpul sezonului rece, pentru mentinerea si intarirea sistemului imunitar.

Cum am spus mai sus, prazul este folosit la tratarea multor afectiuni, avand numeroase proprietati terapeutice, cum ar fi:

Uz intern:

  • intareste sistemul imunitar;
  • imbunatateste consideabil digestia;
  • este un foarte bun diuretic si laxativ;
  • ajuta la tratarea problemelor respiratorii (bronsite, ast bronsic, laringite etc.) si calmeaza durerile de gat;
  • are efecte antiseptice si antibacteriene, de aceea este recomandat, in cazul racelilor, virozelor si a infectiilor la gat;
  • scade drastic aparitia cancerului de colon;
  • are efect vasodilator, si imbunatateste circulatia sanguina;
  • ajuta la detoxifierea organismului etc.
Uz extern:
 
  • sub forma de compresa  sau spalaturi locale in tratarea plagilor, acneei si a furunculilor;

Gastronomie

Gratie aromei si gustului bland este folosit pe larg in gastronomie, la prepararea diverselor mancaruri, printre care:

  • supa de praz;
  • se foloseste si la prepararea supei frantuzesti de ceapa, deoarece va da un gust si o aroma mult ma blande si mai catifelate;
  • la prepararea pilafului;
  • la prepararea diverselor tocanite, dar si la preferata mea – tocanita de praz cu masline;
  • la prepararea diverselor pateuri, tarte si placinte etc.

Comentari