Zacusca de dovlecei reteta

Zacusca de dovlecei

Zacusca de dovlecei reteta

Reteta culinara Zacusca de dovlecei ca la mama acasa pentru iarna sau pentru consumul zilnic din Categoria Zacusca si sosuri. Afla, cum sa faci cea mai gustoasa Zacusca de dovlecei.

Aceasta delicioasa Zacusca de dovlecei poate fi pastrata chiar si 2-3 ani la borcan fara sa isi schimbe gustul, culoarea sau calitatile nutritive si ne va ptinde bine pe timpul postului. Noi o adoram!!!

Zacusca de dovlecei, Caviar sau ikra de dovlecei este un preparat ucrainesc – Ikra kabachkovaja -, care se face, de obicei, vara, fiindca este nespus de gustoasa intinsa pe o felie de paine prajita si nu numai.

Poate fi servita ca si garnitura alaturi de: pilaf, carne sau peste gatite la gratar, piure de cartofi sau cartofi pai etc., dar poate fi facuta mai multa toamna, pentru a fi pastrata la borcan sau congelator, pentru iarna.

O reteta ideala, simpla si foarte gustoasa, pe care o puteti consuma pe timpul iernii unsa pe paine proaspata, paine prajita, peste sau alaturi de niste carne fripta la gratar sau prajita la tigaie.

Nu este doar o gustare de gustoasa si aromata, ci si un mod bun de a pastra dovleceii pentru iarna sau, pentru 1-2 ani fara sa isi schimbe gustul si aroma delicate.

Cu un gust bogat, culoare frumoasa si o textura destul de placuta, Zacusca de dovlecei, va deveni preferata familiei, daca nu a-ti incercat-o pana acum, mai ales, pe timpul iernii sau in zilele de post.

Cu atat mai mult, ca dovleceii cresc mai in toate gospodariile rurale si vara sunt destul de ieftini, asa ca, ar fi pacat sa nu ne facem provizii pentru a avea ce rontai iarna, mai ales, daca tineti postul Craciunului.

Reteta Zacusca de dovlecei
zacusca-de-dovlecei.jpg

Cum se face reteta Zacusca de dovlecei, Ikra de dovlecei sau Caviar de dovlecei?

Ingrediente: 

  • 3 kg dovlecei tineri;
  • 2-3 cepe medii;
  • 5-6 catei de usturoi;
  • 1 morcov mediu;
  • 1 ardei gras rosu sau gogosar;
  • 1 foaie de dafin;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1-2 linguri pasta de tomate fara amidon;
  • 1 legatura marar verde;
  • 50 ml ulei de floarea soarelui;

Mod de pregatire Zacusca de dovlecei:

  1. Dovleceii, se spala bine si se taie capetele, apoi se dau pe razatoarea mare sau prin robotul de bucatarie; ceapa, morcovul, ardeiul gras si usturoiul se curata si se toaca marunt; mararul, dupa ce a fost spalat bine se toaca fin.
  2. Mai intai, se soteaza ceapa si usturoiul in uleiul bine incins cca 2-3 min, se adauga pasta de tomate, se amesteca bine, pentru ca, pasta de tomate are tendinta de a se lipi de fundul ceaunului, apoi se adauga, in transe, dovleceii rasi.
  3. Cand a inceput sa bolboroseasca, dati focul la mediu, adaugati foaia de dafin si piperul negru si lasati sa fiarba cca 20-30 min sau pana se evapora zeama si compozitia incepe sa se prajeasca.
Zacusca de dovlecei
zacusca-de-dovlecei.jpg

 

4. Se adauga sare dupa gust, se mai lasa sa se caleasca alte 3-4 min, amestecand din cand in cand, se adauga mararul tocat, se amesteca bine, apoi se opreste focul.

5. Se acopera oala cu un capac pe masura si se lasa sa se odihneasca, macar, 5 min. inainte de a putea fi servita delicioasa Zacusca sau Ikra de dovlecei unsa pe paine prajita.

Sfat:

  • Daca vreti sa pastrati Zacusca pentru iarna, atunci o repartizati in bocane curate, puneti capacele deasupra si le dati la cuptorul preincalzit la 120-130 C pentru 25-30 min.
  • Dupa ce scoateti borcanele de la cuptor infiletati etansi capacele, le intoarceti cu fundul in sus si le acoperiti cu o paturica peste noapte (min. 12h).

Totodata, va recomandam, sa vedeti si reteta de Zacusca de vinete reteta originala. Daca v-a placut reteta de astazi – Zacusca de dovlecei sau Ikra de dovlecei-, dati-ne un Share/Like. Multumim!

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...