Mere coapte cu nuca reteta simpla si gustoasa

Mere coapte cu nuca

Mere coapte cu nuca reteta simpla si gustoasa
mere-coapte.jpg

Mere coapte cu nuca desertul indragit al copilariei din Categoria Dulciuri de casa. Reteta simpla si gustoasa de Mere coapte la cuptor cu nuca. Intra sa vezi, cum poti sa faci cele mai bune Mere coapte cu nuca.

Nu stiu cum dvs., insa noua ne plac foarte mult merele coapte, le preparam si pe timpul verii, ca tare gustoase si aromate mai sunt. Bine, ne place mult si dovleacul copt, insa astazi ma voi rezuma la mere.

Ca tot suntem in postul Pastelui, m-am gandit sa scriu acest articol, mai bine zis, reteta de Mere coapte cu nuca, in care voi aborda superficial si notiunea de post.

Putin despre Post…

Postul – traditie milenara pentru marea majoritate ale religiilor lumii – prezinta o perioada de timp in care ne abtinem de la consumul alimentelor de frupt, cum ar fi: carne, lapte, branza sau oua.

Totodata, postul, reprezinta o forma de pocainta avand ca scop invingerea ispitelor, care este posibila doar prin infranarea poftelor trupesti, si fara de care nu ne putem curata de pacate si apropia de Dumnezeu.

Bineinteles, postul, abtinerea de la consumul alimentelor de frupt, trebuie urmat de alte doua etape (sfinte taine) foarte importante pentru mantuirea sufletului si a trupului, si anume: spovedania si impatasirea.

Insa, nici intr-un caz, nu trebuie confundat postul cu o cura de slabire, cand nu mancam de frupt pentru detoxifierea organismului, respectiv, pentru a slabi.

Desi, in ambele cazuri unul dintre rezultate este detoxifierea organismului, in cazul postului, este vorba de ceva mai mult si mai profund, cum ar fi: pocainta, lasarea de la cele lumesti, respectiv apropierea de Dumnezeu.

In acest caz, este vorba de o simpla abtinere de la mancare avand ca scopt detoxifierea, respectiv pierderea in greutate, pe cand in cazul postului este vorba de ceva mai profund decat atat.

Daca ne hotaram sa tinem post atunci, pe langa abtinerea de la mancarea de frupt, trebuie sa ne abtinem si de la cele lumesti, cum ar fi: barfa, minciuna, invidie, ura etc.

Cum sa faci cele mai bune Mere coapte cu nuca la cuptor?

Prepar merele coapte cat mai simplu, asa cum le prepara si mama, doar cu nuca sau stafide si zahar, fara unt, scortisoara si/sau alte condimente, deoarece merele au o aroma destul de placuta si nu se merita sa o acoperi cu altceva.

Ingrediente:

  • 1 kg mere dulci-acrisoare;
  • 2-3 linguri zahar tos sau zahar brun, daca vreti pe langa aroma placuta a merelor sa simti si o aroma slaba de melasa;
  • 100 gr miez de nuca;
  • apa rece;
  • 50 gr zahar pudra pentru ornat

Mere coapte cu nuca si zahar – Mod de preparare:

  1. In primul rand, se scobesc merele cu un cutitasi mic pana se ajunge la casuta cu seminte, deci se scoate, practic, capacelul deasupra cu codita incat sa putem adauga miezul de nuci si zaharul, atat.
  2. Se adauga in fiecare mar cate 2-4 bucati miez de nuca si se presara zahar, depinde cat de dulci va plac merele coapte, apoi, torn cate 1/2 lingurita de apa rece peste nuca si zahar.
  • Care va ajuta sa se topeasca zaharul mai repede si sa formeze un sirop, respectiv piure dens si aromat la interior;
  • Noua ne plac ca merele coapte sa crape si sa curga pulpa in tigaie formand un piure dulce si aromat, care va inconjura merele, de aceea, dupa ce le scot capacelele le ințep pe alocuri cu o furculita.
Reteta Mere coapte la cuptor
mere-coapte-cu-nuca.jpg

3. Se dau merele la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 40 min sau pana ajung nivelul de coacere si consistenta dorite de dvs.

  • Unora le plac merele sa ramana intregi si mai tari, insa noua ne plac mai moi si plutind intr-un piure delicios si aromat.
Mere coapte cu nuca si zahar la cuptor reteta
mere-coapte-cu-nuca.jpg

4. Dupa ce au fost scoase de la cuptor, se lasa putin sa se raceasca, apoi se presara zaharul pudra deasupra. Mie imi plac sa le consum cat sunt fierbinti, abia scoase de la cuptor.

!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Mere coapte cu nuca -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recoamdam sa vedeti si reteta noastra de Negresa pufoasa cu gem. 

Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 46 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...