File de salau pe pat de cartofi natur

file-de-salau.jpg

Reteta File de salau pe pat de cartofi natur din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare. Afla, cum sa faci cel mai gustos File de salau prajit pe pat de cartofi natur, simplu si foarte gustos.

Salaul este un peste rapitor de apa dulce, cel mai mare membru al familiei bibanilor ( Percidae ), mult apreciat si folosit in gastronomie, atat pentru carnea sa slaba dietetica, cat si pentru gustul sau bland, diferit de a altor pesti rapitori de apa dulce, dar si, pentru faptul ca, nu prea are oase in comparatie cu sora sa Stiuca.

Cum sa face File de salau pe pat de cartofi natur?

Pentru a pregari acest preparat, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente (pentru 4 portii):

  • 2 salai sau 4 file-uri de salau;
  • 600 gr cartofi albi;
  • 1/2 linguri ulei de masline extravirgin;
  • unt, cat o nuca;
  • 1/2 legatura patrunjel verde sau patrunjel uscat;
  • sare;
  • 1/2 lamaie, optional
  • piper negru macinat;

Mod de pregatire:

  1. Se eviscereaza, cu mare gria, pentru a nu sparge fierea, care nu va face decat sa dea pestelui un gust amar, facadu-l, practic, imposibil de consumat,  si se curata de solzi, se spala bine sub jetul de apa rece, pentru a inlatura urmele de sange si solzii ramase, apoi se defileteaza cu ajutorul unui cutit de carne cu o lama flexibila.
  2. Intr-un bol de sticla, se pun fileurile obtinute, se potriveste de sare si piper si se ung bine cu uleiul de masline. Se acopera bolul cu o pelicula alimentara si se da la rece pentru cca. 20-30 min.
  • Puteti sa adaugati sucul proaspat stors de la o jumatate de lamaie.
file-de-salau.jpg

 

3. Cat sta pestele la rece, se curata si se spala bine cartofii; se taie cuburi mai mari sau se taie in doua, pe lung, apoi din nou in doua (sferturi) si se pun la fiert in apa rece cu sare.

4. Cand cartofii sunt aproape fierti, se pun la fript fileurile de salau, intr-o tigaie anti-aderenta, cate 2-3 min pe fiecare parte sau pana se rumenesc frumos.

5. Se varsa apa din cratita cu cartofi, se adauga untul si patrunjelul tocat; se amesteca cu mare grija, incat sa nu se sfarme cartofii si garnitura este gata. Nu ne ramane, decat sa montam gustosul File de salau si cartofii natur pe o farfurie sau platoul de servire.

Dat fiind, faptul ca, am cumparat salaul proaspat, am marinat, alaturi de file, ficatul si laptii, care nu au facut, decat sa imbogateasca gustul si aspectul preparatului, dupa cum se vede in poza de mai sus. Pentru a vedea reteta de Macrou la gratar cu cartofi copti si sos de smantana cu usturoi, dati click aici.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Lasă un răspuns