Tocana de biban de mare cu paste

Tocana de biban de mare cu paste

Tocana de biban de mare cu paste
tocana-de-biban.jpg

Reteta culinara Tocana de biban de mare cu paste o reteta din sudul Basarabiei pe care ar trebui sa o incercati numaidecat din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare.

Intra acum sa vezi, cum sa faci cea mai buna Tocana de biban de mare cu paste si de ce ingrediente ai nevoie, dar si, cum se prepara alte feluri de mancare traditionale sau internationale.

Bineinteles, cel mai folosit peste la prepararea tocanelor si a plachiilor de peste ramane, totusi, crapul, insa tot atat de bine poate fi folosit si oricare alt peste fie de apa dulce sau de apa sarata.

Imi place foarte mult pestele, respectiv fructele de mare si incerc cat mai des posibil sa gatesc cu peste diverse feluri de mancare: de la peste prajit, plachie si pana la tocanite.

De aceasta data am folosit la prepararea tocanitei file proaspat de biban de mare foarte proaspat si, care a fost foarte gustos si aromat in tocanita, mai ales, servit cu paste din grau dur cu unt.

Ca si garnitura, pentru tocana de peste, pe langa, traditionala mamaliguta se pot servi: paste, piure de cartofi, divese crupe (crupa de grau, quinoa etc.), orez lipicios etc.

Cum sa faci cea mai buna Tocana de biban de mare cu paste?

Ingrediente:

  • 1 kg file de biban de mare;
  • 1 ceapa mare sau 2 mai mici;
  • 1 morcov;
  • 1 ardei gras rosu sau un gogosar;
  • 1 lingura pasta de tomate;
  • 400 ml supa de pui sau de legume;
  • un varf de ardei iute sau un praf de boia picanta;
  • 1/2 lingurita pudra de curcuma;
  • 1 foaie de dafin;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • 1 legatura patrunjel sau marar verde

Mod de pregatire:

  1. Mai intai, spalam bine fileul de biban de mare, apoi il portionam in bucati cat o imbucatura sau dupa preferinta dvs.
  2. Curatam si spalam bine legumele, pentru a indeparta orice urma de pamant sau nisip.
  3. Ceapa o taiem in doua, apoi o feliem fin; morcovul il tocam rondele, iar ardeiul gras – julien.
  4. Adaugam uleiul in oala, in care urmeaza sa gatim tocana, cand uleiul s-a incins bine, adaugam pudra de curcuma si legumele tocate, pe care, le sotam 2-3 min sau pana ceapa devine usor sticloasa.
  5. Adaugam pasta de tomate, amestecam bine si prajim alte 2-3 min, amestecand din cand in cand, apoi adaugam supa de pui, foaia de dafin, piperul negru, boiaua si ardeiul iute.
Plachie de biban de mare
plachie-de-biban.jpg

6. Acoperim oala cu un capac potrivit si lasam sa fiarba la foc mediu aprox. 7-8 min, apoi adaugam fileiul de peste si sare dupa gust; lasam sa fiarba la foc mic alte 2-3 min.

7. Adaugam patrunjelul tocat fin, oprim aragazul, acoperim oala cu capacul si lasam preparatul sa se odihneasca cca 5 min. inainte de a putea fi servit alaturi de paste si o salata sau muraturi, care vor fi binevenite.

 

Tocana de biban de mare reteta
tocana-de-biban.jpg

Pentru a vedea o delicioasa reteta de Tocana de curcan cu garnitura de orez pufos, dati click aici, unde veti vedea reteta completa cu poze, precum si, pasi de urmat.

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Tocana de biban de mare cu garnitura de paste – si a-ti vrea sa o vada si altii, dati-ne un Share/Like. Retetele bune trebuiesc impartasite si altor! Multumim!

Pentru a urmari si sustine activitatea noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc. Totodata, va recomadam sa vedeti si reteta noastra de Plachie de cod alb cu crupa de grau.

 

Tocana de curcan cu garnitura de orez

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...