Mancare de gutui de post

Mancare de gutui la ceaun

Mancare de gutui de post
mancare-de-gutui.jpg

Mancare de gutui la ceaun de post din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. Afla cum sa faci cea mai gustoasa Mancare de gutui la ceaun de post, insa se poate face si cu carne.

Abia astept sa vina toamna si sa pregatesc delicioasa Mancare de gutui la ceaun cu gust de caramel, de post, o reteta, pe cat de simpla, pe atat de gustoasa, asa cum o gatesc eu, este un preparat de toamna parfumat, satios si extrem de delicios, de care nu te mai saturi.

Merge servita ca atare, ca fel principal, ca desert sau ca si garnitura la preparatele din carne. Insa, poate fi pregatita si cu carne de pui sau de porc la cuptor.

Imi place ca feliile de gutui sa ramana intregi si crocante, sa fiarba cat mai putin, pentru a-si pierde cat mai putin din vitamine si minerale, atat de necesare organismului uman in sezonul rece.

Cum sa faci Mancare de gutui la ceaun?

Ingrediente:

  • 3 gutui mari;
  • 3 linguri zahar tos sau zahar brun;
  • 1 pahar suc de portocale proaspat stors sau apa de la robinet;
  • 1 lingura ulei;
  • 1 lingura faina alba de grau;
  • un praf de sare;
  • un praf de piper negru proaspat macinat;
  • menta uscata

Mod de preparare:

  1. Mai intai, se spala, cu ajutorul unui burete de vase, gutuile indepartand, cu grija, puful de pe ele, care, daca nu este indepartat ne va pisca in gat si nu ne dorim acest lucru.
  2. Se taie in doua, se scoate casuta cu seminte si se feliaza in felii a cate 4-5 mm grosime.
  3. Se adauga uleiul intr-un ceaun, cand s-a incins, se calesc in transe feliile de gutui cate 2-3 min pe fiecare parte sau pana s-au rumenit frumos, formand o crusta caramelizata deasupra, datorita zaharurilor naturale pe care le contin.
Mancarica de gutui de post
mancare-de-gutui.jpg

Mancare de gutui – Prajim gutuile in ulei…

4. Se scot feliile rumenite de gutui pe o farfurie intinsa, cum se vede in poza de mai jos. Vedeti, cat de frumos sau rumenit si sunt foarte gustoase si aromate de iti vine sa le mananci asa cum sunt.

5. In uleiul din ceaun,se adauga zaharul tos si se amesteca pana se dizolva complet, si incepe sa faca spuma pe margin (incepe procesul de caramelizare), atunci este momentul oportun, pentru a  adauga feliile de gutui.

6. Se adauga faina in ploaie sau cu ajutorul unei site sau strecuratori mici, se amesteca bine, pentru a evita formarea cocoloaselor din faina si, pentru ca, fiecare felie de gutuie sa fie imbracata in caramel si faina.

Mancare de gutui de post reteta
mancarica-de-gutui.jpg

 

7.  Se adaugam sucul de portocala sau apa, sarea si piperul negru; se acopera ceaunul cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mediu cca 7-10 min. La final, se presara deasupra mancarii de gutui menta uscata sau proaspata, pentru a imbogati si asa parfumata mancare de gutui.

Bunica, imi amintesc, punea gutuile pe pervazul geamului si le tinea asa pana pe dupa Revelion, fireste, ne mai dadea si noua cate una. Daca sunt pastrate (depozitate) corect, atunci rezista pana in primavara.

!!! Daca v-a fost de folos reteta de astazi – Macare de gutui de post -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Carne de porc cu gutui la cuptor.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...