Tochitura de porc cu mamaliga

tochitura-de-porc.jpg

Tochitura de porc cu mamaliga cu unt si branza de burduf din Categoria Mancaruri cu carne. Cum sa faci cea mai gustosa si frageda Tochitura de porc cu mamaliga.

Tochitura de porc este un preparat vechi de iarna, care este pregatit, de obicei, la sacrificarea porcului de Ignat, insa se poate face oricand ne este pofta.

Nelipsita de pe masa de Craciun si Revelion, tochitura, este un preparat, ce-i drept, gras, insa atat de gustos, incat nu te poti abtine de a nu gusta.

Nu adaug carnati sau afumatura in tochitura, deoarece tochitura sau pomana porcului se face imediat, cand este sacrificat porcul, din carne, slanina si maruntiele de porc, cat mai natural.

Ingrediente:

  • 1 kg carne-macra de porc (folisesc, de obicei, spata sau pulpa de porc);
  • 300 gr fleica de porc;
  • 200 gr slanina cu sorici;
  • 1/2 kg ficat de porc;
  • 1 inima;
  • 1 rinichi;
  • 1/2 kg plamani de porc;
  • 1 pahar vin alb demisec;
  • 5 catei de usturoi;
  • 1 lingurita boia de ardei;
  • un praf boia iute sau un varf de ardei iute;
  • 2-3 foi de dafin;
  • sare;
  • piper negru proaspat macinat

Pentru mamaliga: 

  • malai;
  • apa;
  • sare;
  • unt;
  • branza de burduf
  • Pentru a vedea, cum se face mamaliga, pentru persoanele care nu stiu, dati click aici 

Mod de pregatire:

1. Se portioneaza, carnea, fleica, slanina si maruntaiele in cubulete, cat o imbucatura; usturoiul se taie marunt.

tochitura-cu-mamaliga.jpg
tochitura-de-porc.jpg

2. Se pune slanina in ceaunul bine incins, se amesteca pana se lasa untura si se obtin niste jumari frumos rumenite.

  • Nu mai adaugati untura, deoarece slanina si fleica lasa destula grasime.

3. Se scot jumarile pe o foarfurie, apoi in untura ramasa se adauga si se frige fleica pana se rumeneste frumos.

4. Dupa ce fleica s-a rumenit pe toate partile se adauga maruntaiele si amesteca pentru a nu se lipi de fundul ceaunului.

  • Incercati sa respectati ordinea, in care, am adaugat ingredientele, deoarece, daca puneti ficatul dupa carne, care este plina de apa, atunci ficatul va lasa si el destula apa, care va da o nuanta tulbure sosului.
  • Nu spalati, niciodata, ficatul, deoarece va deveni fad, nisipos si lipsit de gust.

5. Apoi, se adauga carnea-macra de porc, se amesteca. La inceput va lasa apa, apoi apa se va evapora si va incepe sa se prajeasca.

6. Cand zeama s-a evaporat si a inceput sa sfaraie, se mai lasa sa se friga 5 min la foc mediu; se adauga usturoiul, boiaua de ardei, foile de dafin si piperul negru, se amesteca si se stinge cu vin; dar se mai adauga 1 pahar supa de pui sau apa fiarta.

tochitura-de-porc.jpg

7. Se acopera ceaunul cu capacul si se lasa sa fiarba la foc mediu cca 50-60 min sau pana carnea este facuta. La final, se asaza mamaliga pe foarfurie, iar deasupra tochitura si branza telemea de oaie rasa sau branza de burduf si muraturi, care ajuta la digestie.

Pofta buna!

Comentari