Ridichea neagra sau Raphanus sativus niger este un soi de ridiche de toamna, care nu necesita prea mare atentie, atat pentru cultivare, cat si, pentru pastare.
Cunoscuta si apreciata, inca de pe timpul Greciei Antice, pentru proprietatile sale gustative, dar si, pentru proprietatile sale medicamentoase in tratarea diverselor malatii.
Este o leguma de toamna cu un gust dulceag usor picant, recoltata toamna tarziu si poate fi pastrata peste iarna in beciuri sau in locuri ferite de frig, dar si de caldura, folosita din cele mai stravechi timpuri ca remediu, pentru tratarea diverselor afectiuni, printre care: digestive, virale, tirodiene, biliare etc.
Ce ar trebui sa stim despre Ridichea neagra?
Printre proprietatile miraculoase ale ridichii negre pot fi enumerate urmatoarele:
1. Intareste sistemul imunitar protejidu-ne, astfel, de viroze, raceli sau gripa
Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de vitamina C din compoitia sa, indispensabila unei bune functionari a organsimului si, care ne protejeaza impotriva racelilor si a virozelor
2. Normalizeaza nivelul colesterolului din sange, impiedica formarea trombilor, reduce riscul unui atac de cord si previne aparitia bolilor cardio-vasculare
3. Imbunatateste digestia
4. Are un puternic efect antioxidant
5. Indeparteaza efectele imbatranirii pielii
6. Este un bun diuretic si laxativ
7. Poate fi considerat un foarte bun antibiotic natural, deoarece, se lupta cu infectiile virale si amelioreaza tusea
8. Normalizeaza tensiunea arteriala
9. Are efect antiseptic si antibacterian
Datorita fitoncidelor (considerate antibiotic natural), care, de asemenea, se regasesc in ceapa si usturoi.
Ridichea neagra – Contraindicatii
Nu este recomandat consumul de ridiche neagra urmatoarelor categorii de persoane:
- femeilor gravide;
- celor care sufera de ulcer sau au aciditatea gastrica ridicata;
- care au suferit un infarct