Dulceata de nuci verzi reteta mancaruricugust

Dulceata de nuci verzi

Dulceata de nuci verzi reteta mancaruricugust
dulceata-de-nuci-verzi.jpg

Dulceata de nuci verzi 100% Natural, fara conservanti din Categoria Dulceata si gem. Afla, cum sa faci cea mai gustoasa dulceata de nuci verzi, pentru iarna. Gasesti reteta cu poze, explicatii, precum si, pas cu pas.

Dulceata de nuci este o dulceata extrem de gustoasa, insa necesita cam mult timp, penru pregatire, deoarece nucile trebuie mai intai curatate de partea (coaja) verde.

Putin despre importanta nucilor verzi…

Nucile verzi sunt niste fructe oleaginoase, care aduc nenumarate beneficii organismului uman si ne feresc de multe boli, precum: atacul de cord si alte boli ale sistemului cardio-vascular, infarct, gastrita etc.

Nucile verzi sunt bogate in vitamine A,B,E si F, minerale calciu, fier, fosfor, iod, seleniu si zinc; antioxidanti etc.

Datorita continutului ridicat de iod si seleniu, nucile verzi,in special, tinctura din coji de nuci verzi, sunt recomandate in cazul problemelor legate de glanda tiroida.

De obicei, din nucile verzi se pregateste dulceata, decoct sau tinctura in combinatie cu alcool miere de albini sau zahar, insa se poate face si un rafinat lichior cu diverse condimente, precum: scortisoara, vanilie, anason, cardamon etc.

La prepararea dulcetii se folosesc nucile tinetre, cat inca nu a apucat sa se lemnifice coaja, propriu-zisa, de sub stratul verde al nucilor, ceea ce va face, practil, dulceata imposibil de mancat.

Pentru a afla, daca nucile sunt bune sau nu, pentru dulceata se ia un cutitasi cu care se taie partea (coaja) verde de deasupra, daca nu dati de ceva tare, atunci sunt bune.

Penru dulceata se aleg nucile sanatoase cu o coaja neteda si fara pete maro sau negre, apoi se spala cu apa rece, dupa care se pun intr-o sita sau pe un prosop de bucatrie la scurs.

Un lucru foarte important este sa aveti la indemana o pereche de manusi de menaj, deoarece cojile de nuci contin foarte mult iod si va veti innegri la maini.

Sa trecem la reteta de Dulceata de nuci verzi…

Ingrediente:

  • 2,5-3 kg nuci verzi;
  • 1/2 lamaie

Pentru sirop:

  • 1 kg zahar tos;
  • 3 pahare apa rece;
  • 1/2 lamaie;
  • 1 pastaie de vanilie sau 1-2 pachetele zahar vanilat

Mod de preparare:

  1. Intr-o cratita de inox sau aluminiu se face siropul: se pun la fiert apa, zaharul, lamaia si pastaia de vanilie; se lasa sa fiarba pana siropul capata o nuanta aurie si scade la jumatate.
  2. Se spala nucile verzi, se curata de coaja si se tin in apa rece, pana terminati sa le curatati pe toate, pentru a nu se innegri.
  • Puteti adauga cateva picaturi de suc proaspat stors de lamaie in apa in care tineti nucile curatate, insa nu este obligatoriu.
Reteta dulceata de nuci fara conservanti
dulceata-de-nuci-verzi.jpg

3. Dupa ce siropul s-a redus la jumatate, se adauga nucile si se lasam sa fiarba cca 2 ore sau pana scade si se ingroasa siropul sau pana ajunge la consistenta dorita de dvs.

  • Cand deasupra dulcetii se formeaza o spuma groasa, cum se vede in poza de mai jos, insemna ca, ati pus suficient zahar si sunteti pe drumul cel bun, veti obtine o dulceata delicioasa si cu o textura aparte.
dulceata-de-nuci-verzi.jpg

4. Dupa cca 40-50 min, se adauga 1/2 lamaie, pe care ati feliat-o in felii mici si subtiri, cu tot cu coaja.

Dulceata de nuci verzi fara conservanti reteta
dulceata-de-nuci-verzi.jpg

5. Dulceata fierbinte, abia luata de pe foc se toarna in borcane curate, se infileteaza capacele, apoi se acopera cu o patura si se lasa peste noapte sau pana se racesc comlet.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...