Ciorba radauteana reteta originala

Ciorba radauteana reteta originala din Categoria Ciorbe si supe. Afla, cum sa gatesti cea mai gustoasa Ciorba radauteana de pui, pentru cei mofturosi.

Special conceputa, pentru cei carora nu le place ciorba de burta , mai exact, carora nu le place gustul ei (ciorbei) pregnant de stomac/intestine.

Ca si aspect si gust, seamana foarte mult cu ciorba de burta, insa nu are gustul si mirosul ala de intestine fierte, pe care multe persoane nu il suporta sau chiar le vine sa vomita.

Este o reteta destul de simpla pe care o poti pregati la ocazii speciale sau, cand, pur si simplu, te-ai cam saturat de ciorbele de zi cu zi.

Denumirea de „Ciorba radauteana ” i se trage de la numele orasului Radauti, unde a fost pregatita si servita, pentru prima data, intr-un restaurant, de catre bucatarul Cornelia D. prin anul 1979, cum am spus mai sus, ca si alternativa la Ciorba de burta, pe care nu o pot manca toti.

Ingrediente:

  • 1 piept sau 2 pulpe de pui;
  • 0.5 tacam de pui sau curcan, pentru mai mult gust;
  • ceapa mare;
  • 1 morcov mediu;
  • 1 radacina de patrunjel;
  • 1/2 telina medie;
  • 3-5 catei de usturoi;
  • 1-2 oua de tara, pentru o culoare mai frumoasa;
  • 200-300 gr smantana grasa (fermentata);
  • 1-2 foi de dafin;
  • sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust
  • 1 castravete/gogosar murat, care va suplini gustul si asa bogat al ciorbei.
  • 1-2 linguri ulei de masline extravirgin;
  • 1-2 linguri de otet
  • 1 legatura marar verde

Mod de preparare:

  1. Ma intai, se pune la fiert tacamul de pui si pieptul de pui cu ceapa, radacina de patrunjel si telina – va servi ca baza, pentru supa noastra radauteana; cand au fiert si a fost aleasa spuma, se adauga foile de dafin, sare si piper dupa gust.
  2. Se curata, se spala si se da pe razatoare morcovul; cateii de usturoi, se feliaza; mararul se toaca fin; castravetele si/sau gogosarul murat se taie fasii.
  3. Intr-un castron sau bol se bat ouale cu un praf de sare ( folosesc ouale intregi, nu doar galbenusurile, nu imi place sa arunc mancare, ca si asa se face risipa de alimente, cand in tarile defavorizate mor copiii de foame);
  4. Intru-un castron sau bol mai mare, se scot 2-3 polonice de zeama (supa), in care au fiert tacamul si pieptul de pui.
  5. Dupa ce pieptul/pulpele de pui au fiert si racit, se desprinde in fasii, cu ajutorul unei furculite, punandu-se, apoi, in cratita cu supa.
ciorba-radauteana.jpg

6. Morcovul ras si cateii de usturoi se soteaza 2-3 min in uleiul de masline extravirgin; se agauga in cratita cu supa, umata de castravetele/gogosarul murat; se lasa sa fiarba la foc mediu 3-4 min.

7. Se varsa smantana intr-un bol, se amesteca, cu ajutorul unei furculite, urmata de supa, care s-a racit cat de cat, apoi se completeaza, treptat, cu supa fierbite din cratita, (Aveti mare grija sa nu branzeasca!!!) pana devine fierbinte, pentru a nu se branzi in momentul, cand va fi turnata in cratita cu supa.

ciorba-radauteana.jpg

8. La final, se adauga otet dupa gust, sare, daca este cazul, si mararul tocat; se lasa sa se odihneasca, macar, 5 min. inainte de servire.

Pofta buna! Dati-ne un Share! Multumim!

Comentari